Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět

Žert (1968)

Adaptace klasického díla české literatury Milana Kundery od Jaromila Jireše skončila v trezorech cenzury na počátku normalizace a po obnovení distribuce se těšila úspěchu na filmových festivalech v Londýně, New Yorku nebo Dillí, vyhrála Stříbrnou sirénu v Sorrentu a v San Sebastianu Cenu za adaptaci.

Doporučeno
Video: Češi natočili unikátní sci-fi film Bod obnovy. Mrkni na první teaser, najdeš v něm i hvězdy z Dejvického divadla Video: Češi natočili unikátní sci-fi film Bod obnovy. Mrkni na první teaser, najdeš v něm i hvězdy z Dejvického divadla 25. dubna 2023 v 17:20

Snímek vypráví příběh Ludvíka Jahna (Josef Somr), kterého kvůli pohlednici s recesistickým textem vyhodili ze školy i strany, následně pracoval ve vojenském vězení nebo v dolech. Po letech se snaží pomstít svému bývalému spolužákovi, což se ale nepodaří a z Ludvíka se nakonec stává zahořklá oběť své vlastní pomsty. 

Délka filmu: 1 hodina 22 minut
Kde si film pustit: Voyo, KVIFF.TV
Režie: Jaromil Jireš
Předloha: Milan Kundera 
Hrají: Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar, Jaroslava Obermaierová, Milan Švrčina, Miloš Rejchrt, Evald Schorm, Věra Křesadlová 

Ať žije republika (1965)

Povrch příběhu filmu Karla Kachyni je poměrně jednoduchý. Na konci druhé světové války dostává chlapec jménem Olin za úkol odvést do bezpečí rodinného koně, kterého mu ale po cestě ukradnou němečtí vojáci. Dílo ale obsahuje celou řadu existenciálních myšlenek, vztahů otce se synem, předsudečnost a nenávist české společnosti i krutost Rudé armády.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin 5. června 2023 v 12:30

Snímek s alternativním názvem Já a Julina a konec veliké války je syrový, poetický a ukazuje pokřivenost maloměstské společnosti, která dokáže dohnat údajného kolaboranta k sebevraždě bez jakýchkoliv důkazů o jeho skutečné vině. Právě kvůli obrazu armády Sovětského svazu skončil na počátku sedmdesátých let v rukou cenzorů.

Délka filmu: 2 hodiny 12 minut
Kde si film pustit: Voyo
Režie: Karel Kachyňa
Scénář: Jan Procházka, Karel Kachyňa
Hrají: Zdeněk Lstibůrek, Naděžda Gajerová, Vlado Müller, Gustáv Valach, Jurij Nazarov, Iva Janžurová, Jindra Rathová 

Všichni dobří rodáci (1968)

Bez Všech dobrých rodáků bychom nemohli tento seznam snad ani psát. Snímek si odnesl cenu za nejlepší režii v Cannes, přestože se u nás dostal do hledáčku cenzury a následně také do trezorů. Už v té době jej ale viděl téměř milion lidí a Všichni dobří rodáci platili před normalizací za velmi úspěšný film. Bohužel musel režisér Vojtěch Jasný emigrovat do Západního Německa a jeho rodáci zmizeli z obrazovek.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, kde se narodili slavní čeští rodáci a rodačky jako Masaryk nebo Destinnová? KVÍZ: Víš, kde se narodili slavní čeští rodáci a rodačky jako Masaryk nebo Destinnová? 20. března 2023 v 7:00

Film vypráví příběh o vesnici v roce 1948. Motivy komunistického převratu a znárodňování jsou podobné jako ve filmu Smuteční slavnost, tady se ale vyprávění zaměřuje na problémy mezilidských vztahů napříč obyvateli vesnice. Z některých lidí se stávají udavači, jiným ublížilo přerozdělování majetku. Všichni dobří rodáci jsou povedená studie protichůdných vztahů s příjemně použitou symbolikou přírody a skvělým obsazením předního českého herectva.

Délka filmu: 1 hodina 55 minut
Kde si film pustit: Voyo, KVIFF.TV
Režie: Vojtěch Jasný
Hrají: Vlastimil Brodský, Radoslav Brzobohatý, Vladimír Menšík, Waldemar Matuška, Drahomíra Hofmanová, Pavel Pavlovský, Václav Babka 

Do žebříčku jsme zařadili snímky, které se neobjevily v předešlých seznamech z nedávné doby. Rozhodně tu tedy chybí například mistrovský Spalovač mrtvol, jehož jsme zařadili mezi nejlepší české a československé horory, nebo snímek Věry Chytilové Sedmikrásky, který najdeš v seznamu nejlepších českých retro komedií i v seznamu nejlepších filmů všech dob časopisu BFI. 

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth zabíjí v Mladé Boleslavi a na Netflixu nahlédneš do černé budoucnosti Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth zabíjí v Mladé Boleslavi a na Netflixu nahlédneš do černé budoucnosti 16. června 2023 v 16:00

Za zmínku stojí ale také herecký koncert Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého v klasickém snímku Ucho, komedie Bílá paní, dramata Farářův konec a Každý den odvahu. Pokud jsme zapomněli na tvůj oblíbený trezorový snímek, nezapomeň se o něj podělit v komentářích.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse