Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2023 15:16
Čas čtení 1:01
Radim Šlechta

„Z kina odchází zdrcení, nemohou mluvit,“ toto jsou první reakce na Oppenheimera

„Z kina odchází zdrcení, nemohou mluvit,“ toto jsou první reakce na Oppenheimera
Zdroj: Universal
FILMY A SERIÁLY CHRISTOPHER NOLAN NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Režisér prozradil, jak první část diváctva přijala film Oppenheimer.

Oppenheimer jde do kin za méně než měsíc a reakce prvních lidí, kteří jej viděli, už jsou venku. Podle režiséra filmu Christophera Nolana diváci ze sálu odcházejí v absolutním emočním rozkladu. Film prý totiž otvírá znepokojivé otázky. Nolan to řekl v rozhovoru pro Wired.

Doporučeno
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět 22. června 2023 13:00

„Někteří lidé odcházejí z filmu naprosto zdrcení. Nemohou mluvit. Chci říct, že v té historii a v těch základech je prvek strachu. Ale láska k postavám, láska ke vztahům je tak silná jako nikdy předtím,“ řekl Nolan.

Část prvních lidí, kteří film viděli, v něm spatřuje i jakési hororové prvky. S tím ale režisér souhlasí jen zčásti. Podle něj diváctvo prožívá tak intenzivní zážitek, protože silný je i příběh samotného Oppenheimera.

„Jeho osud je samá nezodpověditelná otázka, etické dilema a paradoxy. V jeho příběhu jednoduché odpovědi neexistují, a proto je tak poutavý. Myslím, že jsme dokázali najít spoustu věcí, které dokáží optimisticky naladit, ale odcházet můžete s hlavou plnou otazníků,“ řekl Nolan.

Doporučeno
10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 15. června 2023 11:00

„Myslím, že to bude ohromující umělecký počin, a doufám, že skutečně podnítí celonárodní, dokonce celosvětovou konverzaci o otázkách, o kterých se Oppenheimer zoufale snažil mluvit. O tom, jak žít v atomovém věku, jak žít s bombou, a o mccarthismu. Co to znamená být vlastencem a jaká je role vědce ve společnosti prosycené technikou a vědou, aby se vyjadřoval k veřejným otázkám,“ vyjádřil se autor knižní předlohy a historik Kai Bird, který je zároveň velkým fanouškem filmu.

Oppenheimera najdeš v kinech od 20. července letošního roku. Kromě Cilliana Murphyho se můžeš těšit také na Roberta Downeyho Juniora, Emily Blunt nebo Matta Damona.

Domů
Sdílet
Diskuse