Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. června 2023 11:00
Čas čtení 7:09
Radim Šlechta

10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat

10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat
Zdroj: Fine Line Features Divine Divine
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ FENOMÉNY
Uložit Uložené

Produkce si moc dobře uvědomují, že skandály někdy dokáží filmům spíš pomoci než uškodit. Sestavili jsme top desítku snímků, které vzbudily největší vášně, ať už pouhou svou kampaní, anebo třeba zobrazením pojídání reálných psích výkalů.

Česká kina přichází již tento čtvrtek s novou perličkou univerza DC The Flash, na kterou první zahraniční novinářky, novináři i obecenstvo pěli chvalozpěvy. Na Rotten Tomatoes se snímek před premiérou dostal na 89 % „čerstvosti“ a v recenzích se chválil humor, scénář a překvapivě i herecký výkon hlavní hvězdy. Bez ohledu na to, jak skvělí jsou Ezra Miller jako Barry Allen, ale překvapivě nepadlo příliš zmínek o jejich dlouhé řadě kriminálních kauz.

Doporučeno
Flash má být nejlepším DC filmem. Prohlídka muzea voskových figurín nás ale bude ještě dlouho budit ze snů Flash má být nejlepším DC filmem. Prohlídka muzea voskových figurín nás ale bude ještě dlouho budit ze snů 13. června 2023 16:10
Ezra Miller se identifikují jako nebinární a používají zájmena they/them. Používáme proto český ekvivalent oni/jejich.

Miller přitom hrozilo až šestadvacet let odnětí svobody a na kontě mají mimo jiné obvinění z groomingu několika dětí, závažných výhrůžek, únosu, výtržnictví i několikanásobného napadnutí. Jejich kauzy jsme minulý rok shrnovali v tomto článku.

Je až s podivem, že se přes všechny (pro marketing filmu potenciálně nebezpečné) případy studio Warner Bros. spokojilo s jejich omluvou a příslibem terapie a obsazení svého Flashe zachovalo. Těžko říct, zda je Ezra přesvědčili, nebo jestli bylo natáčení Flashe už v natolik pokročilé fázi, že už se prostě nevyplatilo řešit nový casting.

Doporučeno
Krádeže, pomluvy a těžké prachy. Takto spolu válčí DC a Marvel přes 60 let Krádeže, pomluvy a těžké prachy. Takto spolu válčí DC a Marvel přes 60 let 25. února 2023 14:10

Ezra jako hlavní hvězda vyvolávají kontroverzi, ale nezdá se, že by to mělo škodit jak přijetí filmu většinovým publikem, tak tržbám. Ostatně o tom, že kontroverze, zákazy a znechucení nemusí filmu nutně ublížit, jsme se v minulosti přesvědčili již několikrát. My jsme si pro tebe připravili seznam deseti filmů, které se i přes (nebo možná pro) svou rozporuplnost staly úspěšnými. 

Bohemian Rhapsody (2018)

Přes veškerý úspěch, který životopisný snímek o Freddiem Mercurym a kapele Queen zaznamenal, provázelo jeho natáčení hned několik komplikací, skandálů a kontroverzí

Doporučeno
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět 22. června 2023 13:00

Zásadně komplikované bylo už hledání ideálního Mercuryho představitele. Původně obsazený Sacha Baron Cohen se totiž role vzdal, oficiálně kvůli „kreativním neshodám“. Ve skutečnosti tomu měl napomoci konflikt s nejmenovaným členem kapely a hercova předchozí kariéra komediálního herce. Nevyšlo ani obsazení Bena Whishawa a zpěvák dostal svou hereckou podobu až s nástupem Ramiho Maleka.

Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Problémy v týmu provázely i post samotného režiséra. Dextera Fletchera, který na Bohemian Rhapsody začal pracovat, v roce 2016 dočasně nahradil Bryan Singer. Ten natočil dvě třetiny filmu, než musel z projektu odejít. Podle oficiálního vyjádření kvůli zdravotnímu stavu své matky, svou roli ale pravděpodobně sehrály i neshody s Malekem. Po odchodu Singera se do projektu opět vrátil Fletcher a snímek dokončil.

Doporučeno
Harry Potter kvíz: Do které bradavické koleje patříš? Harry Potter kvíz: Do které bradavické koleje patříš? 13. června 2023 6:00

Snímek se podařilo dokončit za těžkých duševních bolestí, ale ani po svém vydání se z řady neblahých událostí nedostal. Kritika vyčítala filmu naprosté nepochopení a potlačení Mercuryho života jako gaye. Kromě toho se začala objevovat obvinění ze sexuálního násilí Bryana Singera, který měl zneužívat nezletilé chlapce, což vedlo k vyškrtnutí Bohemian Rhapsody z LGBT Awards společnosti Glaad.

Mechanický pomeranč (1971)

Na film Stanleyho Kubricka z roku 1971 se není snadné dívat, a to ani téměř po padesáti letech. Explicitní násilí, brutalita a sociopatický hlavní hrdina Alex dokáží vzbudit úzkostlivé pocity. Ještě o něco intenzivnější je expozice systémového násilí, často brutálnějšího než zločiny přítomných zločinců.

Alex se v Kubrickově adaptaci slavného románu stává obětí svého vlastního života, zjišťuje, že se z členů jeho zločinecké partičky stali policisté, že jsou ještě agresivnější než „za starých časů“, a Alexovi údajní zachránci jsou mocí posedlí sadisti. 

Doporučeno
Brutální fenomén „opravdových“ vražd na plátně. Přečti si víc o jednom z největších mýtů kinematografie Brutální fenomén „opravdových“ vražd na plátně. Přečti si víc o jednom z největších mýtů kinematografie 23. ledna 2023 6:00

Právě vykreslení brutality systému vysloužilo Mechanickému pomeranči status závadného, nevhodného a zakázaného filmu. Od roku 1971 do roku 2000 byla jeho distribuce zakázána v Irsku, v Singapuru se dostal do kin až v roce 2011. Kromě toho se nemohl promítat ve Španělsku během Frankovy diktatury nebo v Jihoafrické republice během apartheidu. Mechanický pomeranč kvůli zobrazování citlivých témat patří mezi kontroverzní filmy, zároveň ale patří ke klasice, kterou by sis neměl*a nechat ujít.

Fando y Lis (1968)

Alejandro Jodorowsky je multitalentovaný umělec, který dle svých slov očekává to stejné, co běžní Američané čekají od užívání psychedelických drog. Jeho nedokončená Duna se Salvadorem Dalím měla trvat čtrnáct hodin a mělo jít o jeden z vůbec nejdražších snímků. Povyk ale Jodorowsky vyvolal už svým debutem z roku 1968.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 138716 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Po kom diváci házeli kameny.
  • Ve kterém snímku se pojídaly pravé psí výkaly.
  • Který snímek byl trnem v oku KLDR.
  • Který film změnil zákony ve Velké Británii.
  • Která filmová klasika měla na USA přinést Boží hněv.
  • Že zákazy a výhrůžky jsou běžné i ve 21. století.
Domů
Sdílet
Diskuse