Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. července 2023 15:00
Čas čtení 5:34
Lucie Kotvalová Ilona Hobzová

Tipy na jižní Čechy: Zapomeň na Chorvatsko a zažij středomořskou atmosféru u nás. Radíme, co pít, jíst a vidět

Tipy na jižní Čechy: Zapomeň na Chorvatsko a zažij středomořskou atmosféru u nás. Radíme, co pít, jíst a vidět
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER ČESKO JIHOČESKÝ KRAJ KAM NA VÝLET JIHOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Zůstáváš na dovolenou v Česku? Navštiv jižní Čechy!

Jižní Čechy patří k turisticky nejoblíbenějším cílům v republice. V roce 2022 tento kraj navštívilo skoro milion a půl lidí. Mezi nejčastěji navštěvovaná města patří Český Krumlov, České Budějovice a Tábor. Refresher pro tebe vyrazil zmapovat místa, která v klasických průvodcích často nenajdeš, ale která bys podle nás v těchto městech rozhodně neměl*a minout.

Máme pro tebe spoustu letních tipů. Tady se mrkni, kde se v Česku vykoupat nebo kudy vyrazit na kole
Doporučeno
Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku Top pizza na technu i v centru Prahy. Slice Slice Baby se od nafejkovaného životopisu dostala až na gastro špičku 12. července 2023 9:00
Monnalisa.
Monnalisa. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Český Krumlov

Káva

Novost nebo neobvyklost asi nejsou asociace, které máš s Krumlovem spojené. My jsme ovšem našli několik míst, která nás překvapila a zaujala. Krumlov například nabízí několik kaváren, které stojí za návštěvu. Na chlazený filtr a buchtu s drobenkou doporučujeme zajít do espresso baru Masná 130 – buď můžete posedět venku na sluníčku, nebo se schovat do vizuálně líbivého vnitřního prostoru kavárny. 

Masná 130.Masná 130.Masná 130.
Zobrazit galerii
(3)

Mezi další podniky oplývající schopností doručit požadovanou dávku kofeinu a cukru patří Drunken Coffee, Kolektiv cafe & wine bar, Gelateria Monnalisa (ironicky vlastněná italskou rodinou) nebo Egon Café, kavárna sousedící s galerií Egon Schiele Art Centrum.

Kolektiv.Kolektiv.Kolektiv.Monnalisa.
Zobrazit galerii
(4)

Jídlo

Na jídlo doporučujeme vegetariánskou restauraci Laibon. Milá a usměvavá obsluha a rychlé dodání objednaného jídla odstartují příjemný gastrozážitek, který dále končí katarzí v podobě vyváženého, lehkého a současně vydatného jídla. Naše redakce doporučuje Laibur, tedy bulgur s osmahnutou mrkví, vlašskými ořechy, hlívou a tofu, a poté třeba letní klasiku, kterou je řecký salát.

Laibon.Laibon.Laibon.Laibon.
Zobrazit galerii
(5)

Druhou lehkou obědovou variantou může být vietnamská restaurace My Saigon, kde najdeš mimo jiné i thajské pokrmy. Na pizzu nebo těstoviny pak můžeš zajít do pizzerie Latrán. A pokud chceš spíš tradičnější pokrmy, můžeš zavítat do Krumlovského mlýna – podnik mimo jiného nabízí i majestátní výhled na Plášťový most.

Restaurace Krumlovský mlýn.
Restaurace Krumlovský mlýn. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Pizzeria Latrán.
Pizzeria Latrán. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Art

Mimo typická turistická stanoviště, jako je Státní hrad a zámek Český Krumlov, doporučujeme spíše procházku malebnými krumlovskými ulicemi. Jak nám řekla slečna, která se zrovna účastní umělecké rezidence v galerii Egona Schieleho – město si přivlastnili buď turisté, nebo lidé, kteří si na turisty stěžují. I přesto je ovšem možné docenit krásu tohoto českého města, a pokud se budeš procházet dostatečně dlouho (anebo brzo), můžeš se v uličkách ocitnout v podstatě sám*sama.

Český Krumlov.Český Krumlov.Český Krumlov.Český Krumlov.
Zobrazit galerii
(8)

Za návštěvu pak stojí zmíněné Egon Schiele Art Centrum. Egon Schiele, rakouský malíř, se sice narodil v Tullnu v dnešním Rakousku, ovšem jeho matka Marie pocházela právě z Českého Krumlova. Mladý umělec i z tohoto důvodu ve městě pobýval a samotný Krumlov se stal námětem mnoha jeho městských portrétů. Krumlov ovšem jeho uznání neopětoval. Schieleho způsob žití, který se vyznačoval častými návštěvami mladých krumlovských žen, jež se stávaly erotickými motivy jeho umění, se nesetkal s pochopením mentality malého města. Nakonec byl Schiele donucen město opustit.

Egon Schiele Art Centrum.
Egon Schiele Art Centrum. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Egon Schiele Art Centrum.
Egon Schiele Art Centrum. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Mezi naši oblíbenou zábavu ovšem patří povídání s vodáky a vodačkami. Ve městě je několik jezů, jejichž potenciálnímu riziku se lidé občas prozíravě vyhnou přenesením lodi, a krumlovské restaurace a hospody se stávají jejich častou odpočinkovou destinací. Zkus se jich zeptat na jednoduché „jak se máte“, případně interakci opodstatni dotazem na teplotu vody nebo náročnost jezů, a uvidíš, kam vás konverzace zavede a jaké zajímavé příběhy nakonec vyslechneš. 

České Budějovice 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse