Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Tipy na jižní Čechy: Zapomeň na Chorvatsko a zažij středomořskou atmosféru u nás. Radíme, co pít, jíst a vidět

Jídlo

Restaurací je v Českých Budějovicích nespočet, zejména těch, které ti připraví tradiční (jiho)české pokrmy. I v Budějovicích, podobně jako v nedalekém Českém Krumlově, však roste poptávka i po jiných typech gastronomie. Mezi vyhlášené podniky patří indická restaurace Gateway Of India. V Budějovicích najdeš celkem dvě, nachází se ale i na dalších místech republiky.

Doporučeno
Sarah bojuje proti rasismu TikTokem. Útoky se z ulic přelily v hejty na internetu, některé komentáře předáváme policii Sarah bojuje proti rasismu TikTokem. Útoky se z ulic přelily v hejty na internetu, některé komentáře předáváme policii 21. května 2024 9:30

Až se pokocháš rozlehlým náměstím Přemysla Otakara II. a Samsonovou kašnou, vydej se do ulice Piaristická, na jejímž konci tuhle indickou restauraci najdeš. Jde o nenápadné místo, kde si ale rozhodně pochutnáš. Všechna jídla připravuje rodilý Ind z rodiny, jejíž členové byli po dlouhé generace profesionálními kuchaři, a tajemství přípravy lahodných a zároveň zdravých pokrmů se dědí z otců na děti. O oblibě Gateway Of India svědčí i několik mezinárodních festivalových cen. 

A pokud máš chuť na něco rychlého a smaženého, zavítej do budějovické pobočky FÆNCY FRIES na Lannově třídě.

Místo na Lannově třídě určitě nepřehlédneš.
Místo na Lannově třídě určitě nepřehlédneš. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Káva

Pro výbornou kávu nemusíš chodit z indické restaurace vůbec daleko. Jedna z nejoblíbenějších kaváren se nachází hned vedle. Jedná se o Café Datel, kterou nám doporučilo hned několik místních. Stylová kavárna nabízí výběrovou kávu z českých a evropských pražíren, která je opravdu vyhlášená. V Café Datel to ale není jen o kávě. Najdeš tu pestrou nabídku jídla včetně lahodných snídaní, větších jídel i dortů, které si v Café Datel pečou sami. Když do Café Datel zavítáš večer, možná místo nepoznáš. Útulná kavárna se totiž v pozdějších hodinách mění na bar.

Datel.
Datel. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Datel.
Datel. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Miluješ dobrou kávu a kočičí duši? Pak je pro tebe ideálním místem pro návštěvu kočičí kavárna Bystrokočko, kterou najdeš nedaleko Lannovy třídy. Českobudějovické Bystroočko bylo první kočičí kavárnou v jižních Čechách a svoje kouzlo si dodnes uchovalo. U kávy a zákusku se budeš moci rozplývat nad pěti kočkami a dvěma kocoury. Každé zvířátko v kavárně má svého adoptivního majitele, který by si ho vzal, kdyby se mu v kavárně přestalo líbit. V kavárně si navíc můžeš pořídit mimo jiné knížky plné kočičích pohádek nebo pohlednice.

Dobrou kávu pak najdeš i v kavárně Kmen Coffee Roasters nebo Plachý Café.

Ulice Plachého, kde najdeš Plachý Café.
Ulice Plachého, kde najdeš Plachý Café. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Další místa, která stojí za návštěvu

Pokud se z náměstí Přemysla Otakara II. vydáš toulat po přilehlém okolí, nebudeš litovat. Procházka skrytými zákoutími uliček s malebnými domy stojí za to. Když zavítáš do Panské ulice, objevíš rodinnou česko-finskou pekárnu Leipomo. Ta v Českých Budějovicích otevřela teprve v roce 2022, ihned se ale zařadila mezi nejnavštěvovanější místa. Leipomo se specializuje na řemeslnou výrobu kváskových chlebů, baget i tradičního severského sladkého pečiva. Vše vyrábí ručně pekaři z Finska. K vyhlášenému pečivu si můžeš dát i kávu, vše si vychutnat venku před pekárnou a kochat se okolím. Dobré pečivo pak najdeš i v pekárně Chleba se solí v ulici Česká.

Dcera majitele pekárny Leipomo Zuzana.Ulice Českých Budějovic.Nedaleké zákoutí.
Zobrazit galerii
(3)

Ještě pořád nemáš jídla dost a říkáš si, že by to chtělo nějakou závěrečnou tečku? V tom případě ti v parném létě nemůžeme doporučit nic jiného než zmrzlinu. Jednu z nejoblíbenějších v Budějovicích najdeš jen pár kroků od námi doporučeného pekařství. V Hradební ulici se skrývá nenápadný podnik Zmrz.li. Ten bys rozhodně neměl*a minout, hlavně jestli rád*a zkoušíš něco netradičního. A když říkáme netradičního, dál od pravdy být nemůžeme. My jsme vyzkoušeli kopeček pražené bílé čokolády a musíme říct, že lepší jsme dlouho neměli. Často je ale v nabídce třeba limetka s chilli, parmezán nebo zmrzlina z pepře, soli či poctivé arabiky. 

Mňam!
Mňam! Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Kromě gastronomie nabízí České Budějovice samozřejmě další vyžití. Milovníci odpočinku i pohybu míří do rozsáhlého parku Stromovka na západním břehu Vltavy, který je svou rozlohou největší ve městě. Místo plné stromů a zeleně je oblíbené pro procházky i sportovní aktivity, lidé tu také rádi pořádají třeba pikniky. U řeky najdeš ještě jedno místo, které stojí za návštěvu a bylo otevřené poměrně nedávno. Jde o volnočasový areál Vltava. Vstup je zdarma a jsou tu kurty na plážový volejbal, workoutové, parkourové i dětské hřiště s čarodějovou dvouvěžovou pevností, kolotočem, provazovou džunglí i mlhovištěm, restaurace a další vybavení.

Tábor

Jídlo

Co do gastronomie za svými jihočeskými sousedy Tábor rozhodně nezaostává. Vyhlášených podniků je zde hned několik. Nelze nezmínit populární restauraci Mace přímo v hotelu Palcát, kterou můžeš znát třeba z pořadu Pohlreichův souboj restaurací. Mace šéfkuchaře Martina Svátka se zaměřuje na českou gastronomii v moderním a odlehčeném pojetí. Za jídlo si zde připlatíš, kvalitní gastronomický zážitek je ovšem zaručen.

Doporučeno
Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) 16. května 2024 13:00

Kromě Mace nám byl místními doporučen ještě jeden zajímavý podnik, a to ujgurská národní restaurace dvou bratrů Rafkata a Rizajdina – Rafariz. Míst, kde bys mohl*a ochutnat ujgurské pokrmy, u nás zřejmě moc nenajdeš. Jestli tedy plánuješ návštěvu Tábora, na nabídku Rafariz určitě koukni. Pozor si ale dej na den, kdy se sem vydáš. Restaurace je totiž otevřená jen od čtvrtka do neděle.

Káva

Kavárenské tipy pro tebe máme dva. Prvním místem, které ti doporučíme, je kafe a knihy Jednota kousek od Žižkova náměstí. Jak už název napovídá, kromě výborné kávy na tebe čeká nabídka knih od menších nakladatelů. Nechybí klidné zákoutí čítárny, kde si lze číst nebo pracovat. Vítané jsou ale i děti, pro které je k dispozici dětský koutek. Sedět nemusíš jen venku, Jednota má i předzahrádku a dvorek.

Jednota.
Jednota. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Zmínit musíme ještě jedno místo, a to Moccacafé. Tenhle podnik se nachází nedaleko Jednoty, podle nás ho určitě nemineš. Uvidíš u něj totiž téměř pokaždé frontu. Lidé tu čekají na zmrzlinu, s níž Moccacafé v roce 2017 vyhrálo české kolo světové zmrzlinářské soutěže. Za úspěchem stojí Jiří Hochman, který se ke zmrzlinářství dostal už v 90. letech a praxi má i ze samotné Itálie.

Na zmrzlinu nebo na kafe.
Na zmrzlinu nebo na kafe. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse