Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. června 2023 8:30
Čas čtení 4:09
Ilona Hobzová

Tipy na nejlepší přírodní koupání v celém Česku. Těchto sedm míst stojí za šplouch

Tipy na nejlepší přírodní koupání v celém Česku. Těchto sedm míst stojí za šplouch
Zdroj: Město Jemnice/se svolením
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KDE SE KOUPAT PŘÍRODNÍ KOUPÁNÍ
Uložit Uložené

Léto je tady, neseď doma a vyraz k vodě.

Počasí v Česku dosahuje tropických teplot a nastal ten pravý čas na koupání. Místo bazénů s chlorovanou vodou se stále větší oblibě těší přírodní koupaliště a koupací biotopy, kde se o čistotu nestarají chemické látky, ale působení vodních rostlin a přírodních ekosystémů. Tipů na přírodní koupání přibývá každým rokem jako hub po dešti a vybrat jen sedm míst nebylo jednoduché. My jsme se o to přesto pokusili a přinášíme ti doporučení, kam za koupáním vyrazit.

Doporučeno
Fotoreport: „Vždy musím být v kotli.“ Život po třicítce nekončí a tito lidé z Metronome festivalu jsou toho důkazem Fotoreport: „Vždy musím být v kotli.“ Život po třicítce nekončí a tito lidé z Metronome festivalu jsou toho důkazem 23. června 2023 13:00

Lom Výkleky

Zatopený lom v obci Výkleky nedaleko Olomouce láká na průzračně čistou vodu s viditelností až do hloubky tří metrů, potápění je zde povolené. Celková hloubka lomu je v průměru až šest metrů a potápěči se tak mohou pokochat bohatým životem pod hladinou, pozorovat mohou třeba raky a drobné ryby. Koupání i potápění je možné jen na vlastní nebezpečí. 

Praktické informace: Do lomu se lze dostat autem směrem od Olomouce po E442, z dálnice se odbočí na exitu 290 směrem na Výkleky. Přímo ve vesnici se nachází odbočka doleva na polní cestu do kopce. Parkoviště, které se u lomu nachází, je placené. V lomu je zakázáno stanovat, tábořit, rozdělávat oheň, koupat psy, koně i jiná zvířata.

Koupací biotop v Radotíně

Biotop Radotín v městské části Praha 16, vybudovaný v bezprostřední blízkosti Berounky, disponuje přírodním systémem filtrace, kdy je voda čištěna biologickými zónami bez použití jakýchkoliv chemikálií. V areálu najdeš koupací jezero, biologické (čisticí) jezero, nově je zde i krytý plavecký bazén. Nechybí občerstvení, beachové kurty, kurty na nohejbal a volejbal nebo dětské hřiště.

Doporučeno
KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? 1. května 2024 13:00

Praktické informace: Při cestě MHD je nejlepší vystoupit na zastávce Nádraží Radotín na autobusovém terminálu a pokračovat pěšky. Cyklisté mohou využít stezky z centra Prahy, Černošic nebo ze Zbraslavi. Auto lze zaparkovat přímo v prostoru koupaliště, stojí to 20 korun na celý den. Základní celodenní vstupné je 150 korun pro dospělého, děti od 6 do 12 let zaplatí na celý den 100 korun. Je také možnost pořídit si přenosnou permanentku. Vše podstatné najdeš tady.

Jezero Milada

Rekreační oblast Milada, která se nachází jen pár kilometrů od Ústí nad Labem, je bývalá těžební oblast, která prošla rekultivací. Lákadlem je především velké jezero nazvané po původním hlubinném dole. Rozlohou je Milada o něco menší než Máchovo jezero, její hloubka činí téměř 25 metrů. Návštěvníci ocení zejména výbornou kvalitu vody pro koupání nebo různé druhy vodních sportů. Konají se zde i různé sportovní a kulturní akce. Celou rekultivovanou oblast je možné si prohlédnout i díky přilehlým cyklotrasám a naučným stezkám.

Praktické informace: Lokalita je od Ústí nad Labem vzdálena asi pět kilometrů. Z Prahy je po dálnici D8 dostupná do 50 minut. Na hlavní pláž jezera Milada se lze dostat i s MHD Ústeckého kraje, zelenými autobusy linek 450, 454, 458 a 801. U jezera je zakázáno tábořit a rozdělávat oheň mimo vyznačená místa, vstupovat na pláž se psy (kromě vyznačených částí) nebo skákat do vody, protože hrozí nebezpečí zranění o kamenné vlnolamy umístěné pod vodou.

Přírodní koupací biotop Malvíny v Třešti

I na koupacím biotopu Malvíny nedaleko centra Třeště na Jihlavsku se o čištění vody starají rostliny a filtrační substráty. Koupací plocha se dělí na plaveckou a mělkou část a celý areál je denně schopný přivítat až 600 lidí. Nechybí zde skluzavka a vodní atrakce jako chrliče nebo hřiby. Pro nejmenší návštěvníky je připravené dětské hřiště, pro větší pak to volejbalové. V budoucnu se má nabídka aktivit ještě rozšiřovat. Za poplatek si lze půjčit lehátko i slunečník.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

Praktické informace: Biotop Malvíny se nachází v Třešti v ulici Na Hrázi. V těsné blízkosti koupaliště je odstavná plocha pro přibližně sto aut. Za celodenní vstupné zaplatí dospělí 90 korun, děti starší patnácti let a senioři pak 45 korun. Vstupné se během dne postupně snižuje. Když si například vyrazíš zaplavat až po 18. hodině, bude tě to stát 40 korun. Více si můžeš přečíst na oficiálních stránkách.

Mašovický lom

Mašovický lom, pojmenovaný po nedaleké obci Mašovice, se nachází jen sedm kilometrů západně od jihomoravského města Znojmo. Kámen se zde těžil do roku 1999, rekultivace začala v roce 2005. Přestože má v lomu domov několik vzácných druhů zvířat, například chráněný čolek dravý, ještěrka zelená nebo rak říční, koupání je zde povoleno a díky krásně čisté vodě lom vyhledávají plavci i potápěči. Mašovický lom je sice v soukromých rukou, ale veřejnost má k němu volný přístup a neplatí se vstupné.

Praktické informace: Až téměř k vodě je možné dopravit se autem. Doporučuje se ale neparkovat v zatáčkách okolo lomu. Kromě dopravních nepříjemností hrozí i pokuta. Ze Znojma dojíždí do Mašovic i autobus, pěšky to pak k lomu trvá asi 10 minut. 

Přírodní biotop Jemnice

Ještě jednou se vrátíme na Vysočinu, a to do města Jemnice v okrese Třebíč. Tamní biotop zařadil mezi nejkrásnější přírodní koupaliště v Česku i magazín Forbes. Biotop se nachází na místě původní vodní nádrže v údolí řeky Želetavky. Nechybí zde vodní atrakce v podobě tobogánu, klouzačky nebo vodních hřibů. V případě velkého vedra zajistí příjemný stín vzrostlé stromy přímo u vody. Využít mohou návštěvníci i občerstvení, sportovní vyžití pak zajistí hřiště na plážový volejbal. Jemnický biotop denně pojme 400 lidí.

Praktické informace: Biotop se nachází v odlehlejší části města a je přístupný přes lávku z Červenomlýnské ulice. Návštěvníci mohou využívat přilehlé parkoviště jen pár desítek metrů od biotopu. Vstupné na celý den činí 80 korun pro všechny od 15 let, děti (6–15 let), invalidé, důchodci, studenti pak zaplatí poloviční částku. Po 17. hodině se vstupné snižuje. I zde je možnost využití permanentky. Oficiální stránky s informacemi najdeš na tomto odkazu.

Pískovna Mlékojedy

Zatopená pískovna u Neratovic ve Středočeském kraji patří mezi nejoblíbenější místa. Nabízí totiž nejen krásně čistou vodu, ale i mnoho dalších možností vyžití. Najdeš tu bar, dvě hřiště pro plážový volejbal, lezeckou stěnu nad vodou, můstek pro skákání do vody na lyžích i vlek pro wakeboardy. Koupání a sportovní aktivity večer střídají koncerty nebo párty pod vedením předních českých DJů. Součástí celosezónního programu jsou také filmové čtvrtky, které jsou zdarma.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Praktické informace: Pro auta je zde k dispozici hlídané parkoviště za 50 korun na den, za celý víkend pak zaplatíš 90 korun. Přímo k jezeru je vstup zdarma, placené jsou však některé atrakce. Placené jsou také vstupy na sobotní kulturní a hudební akce. Přespat lze v chatkách, které se dají předem rezervovat, nebo ve stanu. Jestli tě zajímají detaily, koukni sem.

Domů
Sdílet
Diskuse