Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. července 2023 15:24
Čas čtení 0:16
Ilona Hobzová

J. Robert Oppenheimer obrazem: Tvůrce atomové bomby a hrdina nového filmu na historických fotografiích

J. Robert Oppenheimer obrazem: Tvůrce atomové bomby a hrdina nového filmu na historických fotografiích
Zdroj: ulton Archive/Getty Images
OSOBNOSTI OPPENHEIMER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podívej se na fotografie ze života amerického fyzika.

Robert Oppenheimer byl americký fyzik, který proslul zejména účastí v projektu Manhattan, kde řídil vývoj první jaderné zbraně v tajné laboratoři, a bývá označován za otce atomové bomby. Do kin tento týden vstoupil snímek Oppenheimer, kde kontroverzního vědce ztvárnil Cillian Murphy. 

Doporučeno
Oppenheimer je neřízené štěpení bezmoci. Christopher Nolan ti vezme vůli žít, zbývá jen čekat na smrt Oppenheimer je neřízené štěpení bezmoci. Christopher Nolan ti vezme vůli žít, zbývá jen čekat na smrt 20. července 2023 9:30

Recenzi na životopisný snímek Christophera Nolana si můžeš přečíst tady. Kdo vlastně byl Robert Oppenheimer a jaké byly zásadní okamžiky jeho života? To si můžeš připomenout v naší galerii.

Malý J. Robert Oppenheimer s matkou. Budoucí vědec se narodil v roce 1904 v New Yorku. Jeho otec byl bohatý židovský importér textilu, matka absolvovala malířské vzdělání v Paříži a později vlastnila ateliér v New Yorku.

Robert Oppenheimer studoval na Harvardově univerzitě fyziku a chemii, prošel i univerzitami v Cambridge nebo Göttingenu. V roce 1941 byl jako přední jaderný fyzik zapojen do komise, která posuzovala možnosti použití jaderné energie pro vojenské účely.Po řadě přípravných kroků byl v roce 1942 zahájen projekt Manhattan, jehož cílem bylo vyvinout atomovou bombu dříve než Němci. Nedaleko Alamogorda se 16. července 1945 uskutečnil první výbuch atomové bomby. Do té doby největší zaznamenaná detonace měla sílu odpovídající 21 kilotunám trhaviny TNT a vytvořila tlakovou vlnu, která dosáhla neuvěřitelných 160 kilometrů od místa výbuchu. 

Fotografie zachycuje Oppenheimera na jaderném testovacím místě dva měsíce po výbuchu.Oppenheimer ukazuje obrovský sloup kouře a plamenů, který vznikl při skutečném použití bomby v japonské Hirošimě. Ničivé následky výbuchů jaderných bomb přiměly Oppenheimera k odchodu z funkce ředitele výzkumného střediska v Los Alamos. Po válce Oppenheimerova udivující produktivita rychle klesala.Po svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki se v Oppenheimerovi projevovala hrdost na technické úspěchy, ale i pocit viny za zničující důsledky bomb. 

Posledních 20 let svého života strávil jako ředitel Institutu pro pokročilá studia v Princetonu, kde pracoval například po boku Alberta Einsteina.
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse