Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. července 2023 9:30
Čas čtení 6:20
Radim Šlechta

Oppenheimer je neřízené štěpení bezmoci. Christopher Nolan ti vezme vůli žít, zbývá jen čekat na smrt

Oppenheimer je neřízené štěpení bezmoci. Christopher Nolan ti vezme vůli žít, zbývá jen čekat na smrt
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY CHRISTOPHER NOLAN CILLIAN MURPHY OPPENHEIMER
Uložit Uložené

Oppenheimer vstupuje do kin 20. června. Nolan v něm s konstruktérskou přesností rozbíjí lidský optimismus.

„Stal jsem se smrtí. Ničitelem světů,“ odříkává hned několikrát v novém snímku Christophera Nolana otec atomové bomby. Jeho klíčový vynález navždy změnil způsob boje a s vědomím jeho existence nahání slovo „válka“ větší strach než kdy dřív. Při vývoji zbraně hromadného ničení existovala šance, byť blížící se nule, že řetězová reakce jádra neskončí, zapálí atmosféru a pohřbí lidstvo v plamenech. 

Doporučeno
KVÍZ: Máš jít na Barbie, nebo Oppenheimera? KVÍZ: Máš jít na Barbie, nebo Oppenheimera? 19. července 2023 16:00

J. Robert Oppenheimer tuhle informaci měl. Svou atomovou ratolest 16. července 1945 přesto otestoval. Nolan téměř o osmdesát let později odvyprávěl příběh o tom, jak se z lidstva vypařilo dobro už dávno předtím.

Nolan mimo šablony

Christophera Nolana známe především pro jeho specifický přístup k dobře známým formátům a schopnosti vytěžit z nich, co nikdo před ním. Ve filmu Dunkerk (2017) posunul válečný film díky originální práci s časem, snímek Tenet (2020) ze stejných důvodů vystupuje z řady příběhů o tajných agentech v ještě tajnějších jednotkách. 

Cillian Murphy, Oppenheimer
Zdroj: Universal Pictures

Způsob vyprávění „nolanovek“ je osobitý. Většinou staví několik paralelních linek v různých časových obdobích a z odlišných hledisek, abychom je mohli v posledních minutách za uspokojivého cvaknutí složit jako složité puzzle. V případě snímku Oppenheimer se tedy dal očekávat podobný postup. Universal kampaň extrémně drahého snímku navíc pečlivě dávkoval a vzhledem k jeho inspiraci skutečnými událostmi přibližně tušíme, o čem film bude. 

Doporučeno
Tom Cruise potřebuje další Mission: Impossible. Potřebujeme ho i my? Tom Cruise potřebuje další Mission: Impossible. Potřebujeme ho i my? 13. července 2023 12:00

V kině se nám tak dostává klasického zážitku podobného ostatním režisérovým filmům – ani k životopisnému snímku nepřistupuje konvenčně a skrz silně subjektivní optiku přeskládá chronologii událostí do komplikované, ale poměrně snadno pochopitelné mozaiky.

Dva egomaniaci, tři hodiny, čtyři dějové linie

Egem poháněný Oppenheimer (Cillian Murphy) v první třetině filmu odvypráví svůj dosavadní život, v druhé vykreslí celý proces vzniku svého opus magnum. V poslední hodině se dostáváme do spirály politických intrik, černého svědomí, otázky dobra a zla i odkazů na krizi současnosti. 

Nolan ale hned na začátku rozkresluje čtyři linky, ve kterých pozorujeme dva (ne)soudní procesy. V jednom z nich se fyzik snaží očistit své jméno od obvinění ze spolupráce s komunisty, v druhém usiluje někdejší ministr obchodu Spojených států amerických Lewis Strauss (Robert Downey Jr.) o zásadní kariérní posun. První úhel pohledu označuje Nolan jako „štěpení“, Straussovu linku pojmenovává „fúze“.

Oppenheimer
Zdroj: Universal Pictures

Oba postupně vypráví části stejného příběhu – Oppenheimer popisuje události od začátku svých studií. Mluví o tom, jak v Evropě čerpal znalosti od uznávaných fyziků své doby, o svých pozdějších přednáškách, testu atomové bomby i setkání s prezidentem Trumanem (Gary Oldman). Strauss se ve svém vyprávění zaměřuje na poválečné události, strategie prvních let studené války a mluví také o svých konfliktech se slavným otcem atomové bomby. 

Podobně jako v zamotanějších sekvencích filmu Tenet, kde rozdělil vojáky ze současnosti a budoucnosti do různobarevných týmů, nás ani v segmentovaném Oppenheimerovi nenechává Nolan na holičkách. Oproti špiónskému filmu se ale přivázal zpět na řetěz a Oppenheimera jde pochopit už v kině, bez potřeby sledovat rozbory na YouTube. Události z pohledu fyzika jsou barevné, hledisko politika černobílé. I díky tomu můžeme velmi snadno události filmu rekonstruovat.

Doporučeno
Tvoje máma je noční můra! Přišla v noci je nejpříjemnější překvapení české komedie za dlouhou dobu Tvoje máma je noční můra! Přišla v noci je nejpříjemnější překvapení české komedie za dlouhou dobu 11. července 2023 11:00

To ale na rozdíl od Nolanových fikčních snímků vlastně ani není nutné. Režisér se totiž drží poměrně blízko sledu událostí skutečné historie a při její rámcové znalosti si dokážeme představit, kam přibližně se bude děj posouvat. 

Nečernobílý Oppi

Prostý výklad faktů ostatně není důvod, proč se na Oppenheimera budeme dívat. Řekněme si to upřímně, poslouchat muže středního věku, jak se tři hodiny baví o komunistech a kvantové fyzice, nezní jako zábava, přesto se u snímku prostě nejde nudit.

Nolan propojuje jednotlivé linky neuvěřitelně dynamickým střihem, často uprostřed dialogů, a téměř nikdy nenechá scénu doopravdy začít nebo skončit. Celých 180 minut sledujeme klipy, črty politických her a spirály procesů, do kterých nás režisér hází bez varování a stejně tak nás z nich i vytahuje. 

Oppenheimer
Zdroj: Universal

Střídání linek podporuje právě kombinace velmi subjektivních hledisek obou vypravěčů. Film ví, že nepotřebujeme vědět, co se stane, a víc nás bude zajímat, jak se budou postavy chovat ve vyhrocených situacích. 

Proč Oppi, jak mu kolegové přezdívají, po válce odmítá v projektu Manhattan pokračovat? Jak přesně vyřeší výčitky svědomí poté, co USA svrhne jeho vědecký projekt na Hirošimu a Nagasaki? Proč se při výsleších nebrání tak, jak by mohl, a zůstává spíš pasivní a konstruktivní? Má krev na rukou ten, kdo bombu vymyslel, nebo kdo ji odpálil? Oppenheimer rozebírá charakter své titulní postavy, která je spíš antihrdinou než zosobněním dobra, do nejmenšího detailu. 

Doporučeno
Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy 1. července 2023 11:00

Vidíme, jak vynálezce aplikuje chladně logické uvažování na svůj soukromý život, ale zároveň není emocionálně nezúčastněný. Vnímáme jeho obrovské ego, ale i snahu se nad něj povznést. Stejně tak vidíme rozpor mezi promiskuitou a určitou touhou po stabilitě dlouhodobého vztahu. I proto není náhodou, že barevně je zachycená právě jeho linka –⁠ vědce totiž černobíle vnímat ani nelze.

Jeho „intelektuální zájem“ komunistickou ideologií vykresluje film velmi opatrně, stejně tak jeho optikou interpretuje události konce druhé světové války.

V kleštích mocných mužů

Po konci druhé světové války se skutečný Oppenheimer zabýval mimo jiné etickými otázkami vývoje a používání jaderných zbraní a v podobném duchu na něj navazuje i životopisný snímek. Když rekonstrukce výbuchu atomové bomby zakončí snad nejnapínavější sekvenci filmu s eskalujícími smyčci a kakofonickým šumem, rozděluje ji Nolan hned do několika dílčích scén a my štronzo sledujeme odpočet společně s Oppenheimerem a dalšími přítomnými vědci nebo vojáky, jejichž pohledy se střídají za přesně dávkovaného střihu. Teprve pak Nolan ukáže, co znamená cítit se nepříjemně. 

Zatímco vědecký tým slaví nevídaný úspěch, Oppenheimer si začíná plně uvědomovat následky svého výzkumu. Když se následně v místy hororové stylistice fyzik pokouší očistit svoje jméno od napojení na bolševiky, my se vrtáme hlouběji a hlouběji do oblak beznaděje za doprovodu stále se stupňující tíživější hudby a několika „snových pasáží“. Od chvíle, kdy Oppenheimer naráží na své ego, které pohánělo celou jeho práci, dostávají ve filmu prostor opravdu důležitá témata, přestože byla na stole v podstatě celé dvě uplynulé hodiny.

Oppenheimer, Cillian Murphy
Zdroj: Universal Pictures/propagačný materiál

Bezmoc v posledním aktu může vyniknout především díky předešlému dlouhému a propracovanému budování atmosféry. Nolan v tomto postupuje sebejistě a relativně pomalé tempo Oppenheimerových začátků postrkuje jeho tehdejšími apokalyptickými vizemi výbuchů nebo implozemi hvězd (samozřejmě skrz praktické efekty).

Po zvukové a hudební stránce přechází od ohlušujícího hřmotu, který otřásá kostmi, přes smyčce jak z filmu Psycho až k dunivému bubnování. Především první vteřiny kombinující obrovské plátno a ohlušující exploze naženou husí kůži, a to ještě než se Nolan stihne nadechnout, aby začal vyprávět.

Doporučeno
10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 15. června 2023 11:00

I kdybychom měli zapomenout na všechny pocity, které v nás Oppenheimer vzbudí, dokonale nám je vynahradí právě audiovizuální stránka díla. Nolan velkolepý formát 70mm filmu nevyužívá nahodile a podobně jako ve zmíněném Dunkerku velikost filmu jen podtrhuje velikost exponovaných historických událostí.

Vidíme široká panoramata Los Almos v Novém Mexiku, působivou scenérii evropských měst, umírající hvězdy na obloze (a samozřejmě monumentální atomový hřib), ale také každičký detail obličeje postupně stárnoucí hlavní postavy. Na plátně se tak mladý vědec skutečně promění ve ztělesněnou smrt.

Samotný Cillian Murphy, který u Nolana hraje vůbec poprvé hlavní roli, je v těle slavného fyzika brilantní. Dokonale podtrhuje nejednoznačnost své postavy a jeho mistrné (ale v IMAXu přesto dost znatelné) rozdíly v mimice tě dokážou naprosto přikovat k sedačce. Díky Murphyho hereckým schopnostem jsou v porovnání s epickým vizuálem nejsilnější právě ty scény, kdy se irský herec prostě jen dívá do prázdna a beze slov si uvědomuje dopady činů své postavy.

Oppenheimer
Zdroj: Universal


Klasicky roztěkaný obličej Roberta Downeyho tvoří s Murphyho stabilitou příjemný kontrast. Podobný efekt má i Matt Damon coby voják Lesslie Groves, který pro změnu svým maloměšťáctvím a armádním boomerstvím tvoří protiklad k Oppenheimerovu nepřetržitému toku myšlenek a genialitě.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti 11. března 2024 15:42

Kromě Murphyho, Damona a Downeyho se dočkáme hvězdy téměř v každé drobnější roli, což je také jedna z mála věcí, které bychom Oppenheimerovi mohli vytknout. Přestože výkony hereckého osazenstva dokazují, že není malých rolí, obsazení Oldmana do role Trumana nebo Ramiho Maleka jako Davida Hilla působí spíše už jako čistá exhibice. A ano, teď spíš hledám kosmetické nedostatky.

Jako dílo je Oppenheimer pravděpodobně jedním z nejlepších filmů, který v tomhle roce uvidíš, a pokud ještě nemáš lístky, sežeň si rychle dobrá místa v pražském IMAXu (koukat jinde nemá zdaleka takový smysl). Nolan totiž dokázal, že biografie nemusí být prostý výčet faktů nebo sledování postupného rozpadu kariéry a nemusí se omezovat na člověka v jeho centru. Připrav se ale, že tě Oppenheimer a emoce budou provázet ještě dlouho po opuštění sálu.

Doslov: Výbuch již nastal

Atomová bomba funguje na principu nekontrolovaného štěpení jader těžkých prvků. V případě poslední nolanovky jsou těmito prvky tíseň, bezmoc, beznaděj či úzkost, které se navzájem řetězí a prohlubují. Stejně tak je hlubší i spektrum příčin, které v nás tyto reakce vyvolávají.

Dá se snadno naroubovat na realitu dneška a šíleného Putina s červeným čudlíkem v kanceláři. To by ale kompletní vyznění Oppenheimera líčilo jen zčásti (už kvůli tomu, že scénář vznikal před vypuknutím války na Ukrajině). Úzkost vyvolává snímek nejen kvůli tomu, že osud planety třímá v každý jeden historický okamžik několik málo labilních egocentrických mužů, ale především fakt, že už nezáleží, v jakých rukou leží.

Doporučeno
„Po zhlédnutí Avatara svět zašedl.“ Pandora Depression je jediný společenský význam jinak skvělého filmu „Po zhlédnutí Avatara svět zašedl.“ Pandora Depression je jediný společenský význam jinak skvělého filmu 9. prosince 2022 6:00

„Je jedno, jak ničivou zbraň lidstvu dáte. Prostě ji použije,“ říká Cillian Murphy jako Oppenheimer během jedné z výslechových scén a při jeho slovech mrazí. Stejně tak je jedno, kdo odpálí atomovou bombu jako první a jestli zrovna ta jeho atmosféru skutečně zapálí. Nekontrolovaná řetězová reakce zrovna probíhá a my jsme jako zbraň použili nejen atomovou bombu, ale i auta, letadla, fabriky a nekontrolovatelný růst.

Chopili jsme se téměř každého aspektu svého života a využili ho jako zbraň hromadného ničení, bez ohledu na to, jestli s ní míříme přímo na planetu nebo na společnost. Po zhlédnutí Oppenheimera je jasné, že už jsme se zničili, a není otázkou, jestli nás zasáhne tlaková vlna, nebo jestli hvězdné nebe nad námi shoří. Otázkou je kdy.

Domů
Sdílet
Diskuse