Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. července 2023 11:00
Čas čtení 5:02
Radim Šlechta

Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy

Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy
Zdroj: Warner Bros. US
FILMY A SERIÁLY FILM FILMOVÉ FENOMÉNY KRIMI
Uložit Uložené

Vybrali jsme pro tebe filmy, které byly vzorem pro skutečné zločince.

Z některých filmů až mrazí a o to víc z těch, které inspirovaly skutečné vrahy a vražedkyně k brutálním činům ve skutečném životě. Některé snímky totiž měly přímo ovlivnit jejich vnímání reality nebo je natolik fascinovat, že se chtěli přiblížit svým idolům z obrazovek.

Článek je součástí rubriky Filmové fenomény, ve které ti popisujeme audiovizuální umění z překvapivých úhlů. Pokud tě zajímá, jak se realita a fantazie stříbrného plátna navzájem ovlivňují, můžeš se přihlásit k odběru tématu a dostávat upozornění na nejnovější texty.

Níže najdeš seznam filmů, které vedly lidi k brutalitě, ale i ke změně zavedených pravidel. Upozorňujeme, že některá citlivá témata a činy, které níže popisujeme, jsou obzvlášť násilné a pro část lidí by následující řádky mohly být znepokojivé.

Doporučeno
10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 15. června 2023 11:00

London After Midnight

Ještě dávno předtím, než se ve filmech začala objevovat grafická zobrazení vražd, násilí a brutality, vedly projekce svoje diváctvo k vraždění. Snímek London After Midnight z roku 1927 měl k hrůznému zločinu dovést Brita Roberta Williamse, který břitvou zabil ženu v londýnském Hyde Parku.

Podle Williamsova vyjádření pro policii ho k vraždě Julie Mangan donutily „dementní grimasy Lona Chaneyho“, herce hlavní role London After Midnight. „Měl jsem pocit, že mi praskne hlava. Napadaly mě nejrůznější věci. Myslel jsem si, že mě (Chaney) drží v koutě a dělá na mě opičky,“ řekl Williams. V roce 1929 soud zprostil Williamse viny z důvodu nepříčetnosti. 

Child's Play

Je s podivem, že k vraždám inspirovali nejen charismatičtí vrazi-hrdinové, ale také prokleté panenky. Přesto se ale zdá, že kultovní horor pomohl najít odhodlání zabíjet hned několika lidem. Jedním z nich je Martin Bryant, který v roce 1996 zabil pětatřicet lidí. Schizofrenní Australan miloval Child's Play 2 a podle jeho bývalé přítelkyně často používal Chuckyho hlášku: „Don't f*ck with the Chuck!“ 

Doporučeno
Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku Proč se z panenky v hororu počuráš strachy? Může za to superschopnost lidského mozku 25. února 2023 13:00

Výjevy z Child’s Play 3 měly také údajně inspirovat dva desetileté vrahy Jona Venblese a Roberta Thompsona, kteří zabili dvouletého Jamese Bulgera v roce 1993. Tehdy jej unesli z obchodního centra, odvedli ho k železničním kolejím, umlátili jej a do konečníku mu nacpali baterie. O celém tomto strašlivém příběhu si můžeš přečíst v našem článku.

Šestnáctiletou Suzanne Capper zase znásilnili, mučili a nakonec zavraždili únosci pod vedením Bernadette McNeilly, kteří měli během svých činů křičet: „Chucky si jde hrát.“ Jako soundtrack k jejich brutalitě mělo hrát techno se samply z filmů.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 139706 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse