Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. července 2023 12:00
Čas čtení 1:48
Radim Šlechta

Tom Cruise potřebuje další Mission: Impossible. Potřebujeme ho i my?

Tom Cruise potřebuje další Mission: Impossible. Potřebujeme ho i my?
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY MISSION: IMPOSSIBLE 7 TOM CRUISE
Uložit Uložené

Tom Cruise se znovu vrací jako Ethan Hunt. Tentokrát zachraňuje svět před hrozbou umělé inteligence. Vyplatí se sedmý díl vidět?

Je neuvěřitelné, co všechno dokáže Cruise ve svých šedesáti letech. Vlastníma rukama se drží letícího tryskáče (a nespadne), na motorce skáče ze skály a padouchy dokáže kosit s prstem v nose. Jeho vnitřní Thetan (nesmrtelná bytost, která podle scientologie žije v lidském těle pozn. red.) evidentně vzkvétá. První díl sedmé části série jde v Česku do kin 13. července. Měl*a bys na něj zajít i ty?

Doporučeno
Tvoje máma je noční můra! Přišla v noci je nejpříjemnější překvapení české komedie za dlouhou dobu Tvoje máma je noční můra! Přišla v noci je nejpříjemnější překvapení české komedie za dlouhou dobu 11. července 2023 11:00

Mission: Impossible Odplata lidstvo ohrožuje umělá inteligence, která nabyla vlastního vědomí. Umí manipulovat se záznamy, dostane se do složek zpravodajských služeb nebo ti může zavolat a hlasem tvojí mámy tě šeredně seřvat. Ke zdrojovému kódu „Entity“, jak umělou inteligenci film pojmenovává, existuje klíč, po němž logicky baží hned několik mocných organizací. Jen Ethanovi dojde, že by její nekonečnou moc neměl mít v rukou nikdo a nejlepší bude Entitu zničit.

A tak se na své cestě za vyšším dobrem musí utkat s předlouhými zástupy více či méně mocných nepřátel, ať už z některé cizí organizace, nebo dokonce ze své vlastní.

Mission Impossible 7
Zdroj: Paramount Pictures

Tentokrát je to osobní... ostatně jako vždycky

A zatímco Hunt řeší osud světa, diváctvo s popcornem v ruce sleduje hollywoodský spektákl par excellence. Dočkáme se dynamického střihu, výbuchů, honiček v autě, nekonečných zásobníků, bitek s nožem, rvaček bez nože, krásných outfitů a ještě hezčích amerických úsměvů. A samozřejmě pro sérii tak typických masek.

Mission: Impossible ale nikdy nestálo pouze na nich a naprosto klíčovou vlastností série byla citlivá povaha Hunta. Agenta, který by nikdy nezradil přátele, vždy by se za ně obětoval a každý případ pro něj byl osobní. I toho se nám v posledním díle dostává. Motivy ztrát a bolístek z minulosti jsou skvěle narýsované, aby měly dopad na Huntův současný život i vyprávění. Až je trošku škoda, že se této osobní lince nevěnuje víc.

Doporučeno
Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy 30. ledna 2023 8:30

Přestože totiž Cruise vypadá pořád skvěle, jeho kaskadérské scény jsou občas o něco méně dynamické a pomalejší. Poslednímu dílu navíc chybí nějaký „ikonický kousek“, který bychom si s ním mohli spojit a který známe z každého předešlého dílu. A to navzdory dechberoucí a velmi napínavé závěrečné čtvrthodince.

Když ale tohle přejdeme a přivřeme oči před lehce naivním zpracováním tématu AI, Mission: Impossible Odplata se může hrdě zařadit mezi svoje předchůdce. Je to pořád špiónský blockbuster, na který se chceme podívat, užít si adrenalin a těšit se, jak Ethan zase jednou zachrání svět. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš český film podle emoji? KVÍZ: Poznáš český film podle emoji? 11. července 2023 17:00

K dobru epizodě navíc musíme přičíst, že nepředstavuje jenom teaser pro epické finále druhé části, ale uzavírá dost linek, abychom z kina mohli odcházet s plnohodnotným zážitkem. Jestli jsi podobně jako my na Cruisových nesplnitelných misích vyrůstal*a, sedmička by tě rozhodně minout neměla.

Premiéra: 13. července 2023
Délka filmu: 2 hodiny 44 minut
Režie: Christopher McQuarrie
Hrají: Tom Cruise, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Hayley Atwell, Shea Whigham, Esai Morales
Domů
Sdílet
Diskuse