Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2023 19:46
Čas čtení 1:26
Kateřina Viková

Vědci vypustili mořské koníky do „hotelů“, aby tento ohrožený druh zachránili. Lidé ničí místa, kde žijí

Vědci vypustili mořské koníky do „hotelů“, aby tento ohrožený druh zachránili. Lidé ničí místa, kde žijí
Zdroj: NSW Department of Primary Industries / D. Harasti
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE OCHRANA ZVÍŘAT VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Stovky mláďat mořských koníků se přestěhovaly do speciálních „hotelů“ v přístavu v Sydney. Mladí koníčci byli chováni v zajetí v Sydney Institute of Marine Science (Sims), jejich přirozená útočiště totiž ubývají.

Na 380 mořských koníků bylo v úterý vypuštěno v zátoce Chowder do „hotelů“ v přístavu v Sydney, což je podle místních vědců dosud největší vypuštění tohoto mořského tvora do volné přírody na světě.

Doporučeno
Gorila, o které si chovatelé mysleli, že je samec, přivedla na svět mládě Gorila, o které si chovatelé mysleli, že je samec, přivedla na svět mládě 22. července 2023 19:21

Proč koníci potřebují hotely?

Tyto netypické ryby vědci vypustili do plaveckých sítí a umělých biotopů, které nazývají „hotely pro mořské koníky“. Jedná se o kovové konstrukce porostlé řasami a houbami, které jim poskytují nejlepší šanci na přežití.

Vědec Mitchell Brennan, který koníky sám odchoval, si v úterý navlékl potápěčskou výstroj, aby mohl mořského koníka přenést v plastových sáčcích na dno zátoky. Výsledek hodnotí jako „fantastický“.

„Podílet se na záchraně tak úžasného druhu je úžasné,“ řekl Brennan. „Doufáme, že je tam uvidíme i v nadcházejících letech, že se budou rozmnožovat a doplní tak populaci koníků,“ dodal.

Lidé ničí korály, kde koníci žijí

Brennan patří mezi vědce ze Sims, kteří se podílí na projektu Sydney Seahorse Project, který byl spuštěn poté, co byl tento druhé mořského koníka v roce 2020 zaregistrován jako druhý ohrožený druh mořského koníka na světě.

Lidská činnost totiž ničí jejich přirozená útočiště. Vědci zaznamenali úbytek mořského koníka, ke kterému začalo v posledních letech rychle docházet kvůli úbytku mořských trav, měkkých korálů a řas, jež tvoří jejich původní stanoviště podél východního pobřeží Austrálie.

Doporučeno
„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? 16. května 2024 8:00

Kdysi silné populace, jako jsou ty v Port Stephens na středním severním pobřeží Nového Jižního Walesu, se v posledních letech snížily o 95 % nebo více. Mořští koníci přitom patří mezi nejpozoruhodnější živočichy vůbec, tento druh dokáže například měnit barvu podle nálady.

mořský koník Whiteův
Zdroj: NSW Department of Primary Industries/D. Harasti

Náročné živočichy se vědeckému týmu úspěšně podařilo odchovat v akváriu

Vědci a vědkyně ze Sydney Institute of Marine Science proto na začátku roku odchytili tři březí samce koníka (ano, u mořských koníků rodí samec), kteří následně přivedli na svět mláďata v akváriu. Mořští koníci byli chováni za zvláštních podmínek zahrnujících nepřetržitou péči ve snaze zvýšit rychlost jejich růstu před vypuštěním do volné přírody.

„Péče o mořské koníky v prostředí zajetí může být docela obtížné. Mohou být docela citliví,“ uvedl Guardianu Brennan. „Nemají žaludek, takže musí neustále jíst. Téměř neustále jsme jim poskytovali živé krevety.“

Mořští koníci mají pod kůží vstříknutý štítek, aby je vědci mohli během následujících 12 měsíců sledovat ve volné přírodě.

Domů
Sdílet
Diskuse