Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. srpna 2023 13:00
Čas čtení 6:39
Vojtěch Vanda

Že ženy v českém rapu nejsou? Totally Nothin prolomil rapové tabu

Že ženy v českém rapu nejsou? Totally Nothin prolomil rapové tabu
Zdroj: Supraphon/Petr Hlouška
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE LGBTQ+ LIDÉ RAP
Uložit Uložené

Na podobné EP čekal český rapový svět prakticky pětatřicet let. Totally Nothin vydal EP, na němž mu na mikrofonu hostují pouze ženy. Přirozeně jsme si jej poslechli a udělali si názor. Nicméně není to jediný projekt, který v posledních týdnech vyšel.

Zprávou posledních dvou týdnů, alespoň v rámci bubliny českého rapu, je jistě nový release Totallyho Nothina. Tušili jsme, že něco takové vyjde, a proto jsme si na něj taky vyhradili velký prostor. Vysvětlili jsme, co se nám na EP MY2 líbilo, co nelíbilo, proč musí být naše kritika brána s rezervou nebo proč je podle nás tak důležité.

Kromě toho ale vyšla i zajímavá „duhová“ novinka z produkce Higher Ground, nový Yann Roses a pak také videoklip úplného nováčka, kterého jsme v seriálu ještě nezmiňovali. Tak poslouchej! 

Totally Nothin – MY2

Nové EP z produkce Totallyho Nothina lze označit za přelomové. Je to možná taky trochu ostuda, ale za více než třicetiletou existenci české rapové scény ještě nikoho nenapadlo udělat projekt, na kterém by hostovaly pouze ženy. Dnes je tu MY2, release o sedmi stopách, který právě tuto neprostupnou bariéru prolomil. A samozřejmě získal naši pozornost.

„EP zrcadlí párové, ale i přátelské shody a neshody, se kterými jsem se potýkal nebo potýkám. Je zde vyobrazena spousta bolesti, ale i štěstí, které mě provázely během práce na MY2 i v minulosti. Celý koncept tedy snaha poukázat na častou genderovou nevyváženost a fakt, že každá fáze partnerského vztahu má vždy dva úhly pohledu do sebe během procesu vzniku zapadl v podstatě samovolně. Včetně toho, jak se všechny hostující slečny ztotožnily s obsahem songů a krásně jej vystihly,“ vysvětloval Totally význam projektu v tiskové zprávě Supraphonu.

Doporučeno
Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem 30. dubna 2024 17:00

„Právě ona ženská něžnost a naopak i dravost a temperament doplnily projekt o důležitý faktor, který skvěle dokresluje a vystihuje téma partnerských i přátelských soužití,“ dodal. Oukej, fajn. Tahle formulace velmi připomíná Totallyho vyjadřování.

Protiklady, nevyváženosti, rozdílnosti

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse