Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. července 2023 1:42
Čas čtení 3:55
Ondřej Jarůšek

Oktagon má nového šampiona! Na velkolepé akci v Praze jsme viděli i k. o. za 22 sekund

Oktagon má nového šampiona! Na velkolepé akci v Praze jsme viděli i k. o. za 22 sekund
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace Oktagon MMA se loučí s pražskou Štvanicí, a to ve velkém stylu. Páteční turnaj Oktagon 45 Special byl plný poutavých bitev a ukončení.

Mågård, Krištofič, Mikulášek. To je jen pár jmen, která ozdobila páteční turnaj na Štvanici, kam organizace Oktagon MMA zavítala vůbec naposled. A aby šlo o opravdu speciální rozloučení, zorganizovali Pavol Neruda a Ondřej Novotný rovnou dva turnaje. Ten páteční nabídl deset zápasů včetně jedné titulové bitvy. My jsme u toho nemohli chybět. Podívej se s námi, jak celá akce probíhala.

OKTAGON45OKTAGON45OKTAGON45OKTAGON45
Zobrazit galerii
(28)


První zápas v rámci Free Prelims patřil Lucii Krajčovič ze Slovenska a bojovnici jménem Róża Gumienna z Polska. Všechny bodové rozhodčí po třech kolech více přesvědčila polská bojovnice, která byla efektivnější jak v postoji, tak i v počtu takedownů. Odnesla si díky tomu jasnou výhrou 3:0 na body a po boji si řekla o souboj se slovenskou bojovnicí Lucií Szabovou. Podle promotéra Ondřeje Novotného to není špatný nápad. Uvidíme tedy, zda k duelu opravdu dojde.


V druhém zápase se proti sobě postavili Armand Herczeg a Radek Roušal, mezi kterými to vřelo už na veřejném vážení. Mnozí i proto možná očekávali ukončení před limitem, ale k tomu nakonec nedošlo. Během tří kol se Herczeg opakovaně pokusil o takedown, ale většina jeho pokusů dopadla spíše neúspěšně. Tři kola vítěze před limitem nepřinesla, a tak se ke slovu dostali bodoví rozhodčí, kteří po spíše postojové bitvě určili za vítěze těsným poměrem 2:1 na body Radka Roušala, který si tak připsal první výhru podle pravidel MMA.

Doporučeno
Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA 2. května 2024 11:00

22 sekund. Takto krátká doba stačila Jamiemu Corderovi na to, aby ukončil Gabriela Töröka. Ten se měl původně utkat se Zbyňkem Vlčkem známým z Love Islandu, ale ten si z přípravy v Thajsku bohužel přivezl problém s loktem. Na poslední chvíli tak do boje naskočil Cordero. Ten hned v úvodu trefil přesný kop do hlavy, kterým svého soupeře uzemnil, a bylo vymalováno. Z bitvy si tak odnesl rychlé k. o. a postaral se o první ukončení večera. 

OKTAGON 45
Zdroj: OKTAGON MMA

Expresně rychlé ukončení přinesl i zápas Oleho Magnora a Václava Mikuláška. Po pěstní výměně v úvodu zápasu se Mikulášek ocitl na zemi, kde se mu soupeř dostal do zad, nasadil rear naked choke a přinutil ostravského „Babu Jagu“ odklepat. Na časomíře neuběhla ani jedna minuta. Po zápase Mikulášek složil rukavice do středu oktagonu, což ve světě MMA běžně znamená oznámení konce kariéry. Na poturnajové tiskové konferenci na dotaz Refresheru Mikulášek řekl, že v bojování již nenachází potěšení jako dřív, proto se rozhodl skončit.


Pod první zápas hlavní karty se podepsali Tato Primera a Radovan Úškrt. Jeho vyústění však vyvolalo poněkud rozporuplné emoce. V druhém kole otevřel Úškrt ránu na hlavě Primery, ale krátce nato se na zemi dopustil faulu, když „uzemněného“ soupeře kopl do hlavy. Rozhodčí následně zápas přerušil a kvůli předešlému zranění na hlavě Primery byl nakonec zápas rozhodnutý ve prospěch slovenského bijce. Primera s výsledkem nesouhlasil a okamžitě si řekl o odvetu. Úškrt na to reagoval slovy, že nejprve s týmem oslaví výhru a poté se rozhodne, co bude dál.

oktagon 45
Zdroj: OKTAGON MMA

Liverpoolský fighter Shem Rock před turnajem avizoval, že s „Králem severu“ Janem Malachem udělá rychlý proces, a svá slova taky dodržel. Po pár minutách prvního kola dostal svého soupeře na zem, tam mu nasadil rear naked choke a Malachovi nedal jinou šanci než zápas odklepat. Po boji svá slova mimo jiné směřoval na českou legendu Jaroslava Pokorného, který podle něj má „podepsat smlouvu, nebo držet hu*u“. Zatím ale není známo, zda se tento zápas uskuteční. Malach se po boji omluvil, že zápas nedopadl tak, jak si on a jeho fanoušci přáli, a soupeři sportovně pogratuloval k výhře.


V dalším boji večera se představili bývalý titulový vyzývatel z Maďarska Máté Kertész a moldavský „Dracula“ Ion Surdu. Ti nabídli primárně postojovou válku, která nabídla atraktivní výměny na obou stranách, nicméně za delší konec provazu tahal Ion Surdu, který si díky větší efektivitě i přesnosti od bodových rozhodčích vydobyl jednohlasné vítězství 3:0 na body.

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Vlado Lengál se v loňském roce stal jednou z nejvýraznějších nových tváří domácí scény a v pátek dostal možnost své kvality znovu potvrdit proti německému zástupci Michaelu Deigovi Scheckovi. Lengál už má na kontě několik cenných skalpů i knock-outů a o ostrou podívanou bylo opět postaráno. V prvním kole se zdálo, že se Lengál ocitl pod tlakem Němce v problémech, ale nakonec se mu podařilo soupeře zasypat ostrými kombinacemi, kterými nejprve Deigu Schecka „nahulil“ a následně jej poslal definitivně k zemi tvrdým kolenem. Postaral se tak o výstavní k. o. v prvním kole a po boji neskrýval radost a dojetí. Vysloužil si tím i bonus 5000 eur za výkon večera. 


Hlavní předzápas turnaje patřil obávanému polskému knokautérovi Robertu Bryczekovi a slovenskému „Pirátovi“ Samuelu Krištofičovi, kteří se utkali o možnost vyzvat šampiona střední váhy Patrika Kincla. Boj ale dlouhého trvání neměl. Bryczek nezůstal své pověsti mistra na ukončení nic dlužen a během první minuty dostal Piráta na zem, kde jej následnou salvou tvrdých úderů ukončil na TKO. Stal se tak vůbec prvním bojovníkem, který dokázal slovenského rebela ukončit před limitem. 

oktagon 45
Zdroj: OKTAGON MMA


Šampion bantamové váhy Jonas Mågård stanul do další titulové obhajoby a tentokrát jej přijel vyzvat brazilsko-švédský zápasník Felipe Lima. A ten se postaral zřejmě o největší překvapení večera. Ačkoliv Lima nastupoval do klece v pozici outsidera, během většiny kol se mu podařilo jasně dominovat, a to jak v počtu úderů v postoji, tak i v počtu doručených takedownů a dominancí na zemi.

Ve čtvrtém kole se ovšem Lima dopustil faulu, kdy opakovaně zasáhl svého ležícího soupeře kolenem do zad. Pokud by Mågård nebyl schopen pokračovat, titul by mu zůstal a Lima by odešel s prohrou. Dánský žralok se ovšem rozhodl rvát dál a od publika si za svou bojovnost vysloužil podporu. Lima byl potrestán stržením jednoho bodu, ale o výhru se připravit nenechal.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

V pátém kole Lima pokračoval ve své dominanci a po konci zápasu tak bylo jasno o jeho výhře. Shodli se v tom i bodoví rozhodčí, od kterých si Lima vysloužil jednohlasnou výhru na body. Sesadil tak z trůnu dánského šampiona a stal se novým králem bantamu. Po ohlášení výsledku propadl v upřímný pláč a dal průchod obrovské euforii.

oktagon 45
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse