Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. srpna 2023 10:28
Čas čtení 1:03
Tereza Šnajdrová

Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může?

Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZDRAVÍ ORGASMUS SEX SEXUALITA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Orgasmus není nutnost a sexualitu lze naplnit i jiným způsobem, tvrdí odbornictvo. Skutečně?

Společnost Růžový slon si nechala výzkumnou agenturou Ipsos vypracovat průzkum týkající se orgasmu u žen. Z něj vyplývá, že sedm procent žen ho nedosahuje a až 40 procent respondentek jej při sexu mívá jen stěží.

Příčinou může být zdravotní znevýhodnění, nedostatečné uvolnění či nevhodný výběr partnera*partnerky. Vědci a vědkyně se však shodují na tom, že orgasmus není cílem sexu a uspokojení může přijít i jiným způsobem. 

Doporučeno
Boříme tabu: Sex během menstruace je vzrušující a sexy. Poradíme ti, jak na něj Boříme tabu: Sex během menstruace je vzrušující a sexy. Poradíme ti, jak na něj 5. června 2023 6:00

Mezi lidmi stále panují mýty, podle kterých je dosažení orgasmu znakem úspěšného sexu. Ten si ale můžeš užívat i bez toho, abys vyvrcholil*a, což by měly mít na paměti především ženy, které orgasmu obecně dosahují obtížněji než muži. 

To ostatně potvrzuje již zmíněný průzkum, do kterého se zapojilo na 1 026 žen ve věku od 18 do 65 let. Ten potvrdil, že dosáhnout orgasmu (ať už během sexu, nebo masturbace) není pro ženy samozřejmostí. Problémy s vyvrcholením pak ženy nejčastěji řeší pomocí erotických pomůcek (polovina z dotázaných) nebo sexuální terapií (třetina). 

Když sex není radost

Mezi nejčastější důvody, proč mají ženy problémy s prožíváním vzrušení, pak patří zejména zdravotní znevýhodnění (poškození míchy a jiné), snížená sebeúcta a sebedůvěra, nedostatečné uvolnění nebo i nevhodný partner*partnerka.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dlouho trvá průměrná soulož a ​​kolik při ní spálíš kalorií? Zajímavá fakta o sexu, která (možná) neznáš KVÍZ: Jak dlouho trvá průměrná soulož a ​​kolik při ní spálíš kalorií? Zajímavá fakta o sexu, která (možná) neznáš 16. září 2022 10:30

 Podle odbornictva je však možné naplnit vlastní sexualitu i jinak než jen vyvrcholením. „Klitoris není hlavním orgánem k dosažení sexuálního uspokojení. Tím hlavním orgánem je naše hlava. Zásadním aspektem je vzrušení a touha a té dosahují ženy i bez dosažení orgasmu. Naplnění sexuálního prožitku pomocí touhy, vzrušení či imaginace může být stimulováno různými smysly a je možné k němu využít pestrou škálu erotických pomůcek,“ popsala Iva Hradilová, specialistka na oblast sexuality v Centru Paraple.

Zpět
Sdílet
Diskuse