Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2022 10:30
Čas čtení 0:23
Tímea Krauszová

KVÍZ: Jak dlouho trvá průměrná soulož a ​​kolik při ní spálíš kalorií? Zajímavá fakta o sexu, která (možná) neznáš

ZAJÍMAVOSTI KVÍZ SEXUALITA
Uložit Uložené

Kolik toho opravdu víš o sexu a sexuálním zdraví?

Máš přehled o tom, jak velké jsou průměrné genitálie, a vyznáš se v ochraně před nežádoucím těhotenstvím a přenosnými infekcemi? Každý sexuálně aktivní člověk by měl alespoň polovinu těchto věcí vědět bez přemýšlení. Otestuj se v našem kvízu a zjisti, jak moc se vyznáš v sexuálním zdraví a faktech o sexu.

Pokud si chceš přečíst více textů o lidské sexualitě, sleduj tuto sekci. Rozebíráme vše od sexuální orientace přes sexuální preference a taktiky až po aktuální informace o tom, co víme o lidské sexualitě. Nechybí názory odborníků a pohled současné vědy na to, co (ne)děláme ve vztazích.

 
Kvíz
KVÍZ: Fakta o sexu, která by měl znát každý, kdo ho chce mít
Začněme zlehka. Víme, že spolehlivou ochranou před sexuálně přenosnými infekcemi je kondom. Proti některým z infekcí se však dá očkovat. Která z následujících možností to je?
Zdroj: Stateofreform.com
114
Začněme zlehka. Víme, že spolehlivou ochranou před sexuálně přenosnými infekcemi je kondom. Proti některým z infekcí se však dá očkovat. Která z následujících možností to je?
HPV (lidský papilomavirus).
Kapavka a chlamydie.
Syfilis a HPV.
Syfilis a chlamydie.
Vysvětlení
Lidský papilomavirus je nebezpečný, protože je zodpovědný za nádorová onemocnění, nejznámějším z nich je rakovina děložního čípku. Přenáší se pohlavním stykem (i kontaktem vnějších pohlavních orgánů a konečníku). Dá se tomu však předejít, pokud se proti HPV necháš naočkovat. Podle nejnovějších poznatků z roku 2021 vedla vakcína až k 87% snížení výskytu rakoviny děložního čípku.
214
Podívejme se, co víš o lidské anatomii. Jak hluboká je průměrná vagína?
5 cm.
25 cm.
10 cm.
50 cm.
Vysvětlení
„Průměrná délka vagíny je přibližně 10 cm. Širší je v horní části (něco přes 3 cm), užší v dolní části (kolem 2,5 cm),“ řekla nám slovenská gynekoložka Mária Kubalová. Anatomie se může přirozeně mezi lidmi lišit, a tak někdo může mít užší, širší, kratší či delší vagínu oproti průměru. Během sexu nebo masturbace přitom obvykle dojde k mírnému prodloužení. K větším změnám dochází během těhotenství a porodu, ale pak se vagína vrátí k původním rozměrům.
314
Když se ptáme na vagíny, nemůžeme vynechat ani penisy. Jak dlouhý je průměrný penis při erekci?
10 cm.
13 cm.
17 cm.
18 cm.
Vysvětlení
Tato studie z roku 2015 shrnuje dosavadní data a podívala se na záznamy o více než 15 tisících mužů z celého světa. Ve výsledku je délka průměrného penisu v erekci 13,12 centimetru.
Zastaralých vtipů o tom, jak ho muži hledají, je nepočítaně a vědci ani nevěděli, jak celý vypadá až do roku 2005. Dnes jsme mnohem chytřejší. Kolik nervových zakončení má klitoris?
Zdroj: Marie Docher
414
Zastaralých vtipů o tom, jak ho muži hledají, je nepočítaně a vědci ani nevěděli, jak celý vypadá až do roku 2005. Dnes jsme mnohem chytřejší. Kolik nervových zakončení má klitoris?
1000.
3000.
5000.
8000.
Vysvětlení
Správná odpověď je 8000. Klitoris má více nervových zakončení než jazyk a konečky prstů. Pro srovnání, penis jich má „jen“ 4000. Klitoris poprvé zcela přesně a fyziologicky správně nakreslila až australská uroložka Helen O'Connell v roce 2005! V její studii je dopodrobna vysvětlená celá jeho anatomie. Do té doby si ani lékaři neuvědomovali, že klitoris je přibližně stejně velký jako penis, tvoří ho stejná tkáň (tedy dosahuje erekce a tehdy je větší a ještě citlivější) a jen jeho nejmenší část je vidět zvenčí při pohledu na ženskou vulvu. K ilustraci přidáváme i obrázek, je to 3D model ženského klitorisu v životní velikosti, který vyhotovila francouzská inženýrka, socioložka a výzkumnice Odile Fillod.
514
Na „tenkrát poprvé“ má každý jiné vzpomínky. Kdy mají Češi v průměru první sex?
Ve 13.
V 15.
V 17.
Ve 20.
Vysvětlení
Ačkoliv naši slovenští sousedé začínají sexuální život o něco dříve, průměrný Čech zažije první soulož až v 17. Kondom použije při prvním styku jen 42 % mužů, pětina dívek používá v době prvního sexu antikoncepční pilulky.
614
Otázka pro všechny fitnesáky: Kolik kalorií spálíš při průměrném sexu za jednu minutu?
3–4 kcal.
10 kcal.
15 kcal.
50 kcal.
Vysvětlení
Podle odborníků je sex ekvivalentem lehké až středně těžké aktivity. Za minutu prý muži spálí 4,2 kcal a ženy o něco méně, 3,1 kcal. Klikni sem a přečti si, ve kterých polohách spálíš nejvíc.
Podívejme se na sex realisticky: Jak dlouho trvá průměrná soulož? (Ptáme se na čas od momentu penetrace po vyvrcholení.)
Zdroj: Netflix
714
Podívejme se na sex realisticky: Jak dlouho trvá průměrná soulož? (Ptáme se na čas od momentu penetrace po vyvrcholení.)
2,5 minuty.
5,4 minuty.
7 minut.
Více než 10 minut.
Vysvětlení
Podle této vědecké studie trvá sex od momentu penetrace vagíny až po vyvrcholení muže 5,4 minuty. Je na tobě rozhodnout se, jestli to je málo, nebo hodně.
814
Jak dlouho přežijí spermie v ženském reprodukčním systému?
1 den.
2 dny.
3 dny.
Až 5 dní.
Vysvětlení
Prestižní a uznávaná minnesotská výzkumná a vzdělávací organizace Mayo Clinic uvádí, že délka přežití spermií po ejakulaci závisí na prostředí, ve kterém se nachází. Zní to až neuvěřitelně, ale sperma přežije až 5 dní po vstupu do ženského těla. K oplodnění tak může dojít i několik dní po samotném sexu.
914
O zvětšení penisu pomocí výplní jsi už možná slyšel/a. Čeho přesně se tímto zákrokem dosáhne?
Delšího penisu.
Širšího penisu (většího obvodu).
Vysvětlení
Průměrný penis má obvod kolem 9 cm v klidovém stavu a kolem 11 cm při erekci. Po aplikaci výplně se může zvětšit zhruba o 3–4 centimetry. Penis se tedy po zákroku stává širším, ne delším. Mimochodem, efekt netrvá věčně a obvykle se do dvou let musí zákrok zopakovat. Klikni sem a dočteš se, kolik zvětšení penisu stojí, jak probíhá a co na něj říkají muži, kteří ho absolvovali.
Seriály i média v posledních letech zpopularizovaly hračky a dnes jich má doma už mnohem více lidí. Které z následujících materiálů jsou bezpečné pro výrobu erotických pomůcek, které můžeš použít i ve vagíně?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
1014
Seriály i média v posledních letech zpopularizovaly hračky a dnes jich má doma už mnohem více lidí. Které z následujících materiálů jsou bezpečné pro výrobu erotických pomůcek, které můžeš použít i ve vagíně?
Sklo, plast a minerály.
Sklo, minerály a křišťály.
Silikon, plast, kov a sklo.
Vysvětlení
Minerály a krystaly (inspirované ezoterikou) nejsou bezpečné zejména pro vnitřní použití, a to pro způsob, jakým jsou minerální kameny opracovány. Na povrchu jsou malé trhlinky, které mohou ženu pořezat či zanést bakterie, jelikož nehladký povrch nelze vydezinfikovat stoprocentně. Nejlepším materiálem zejména pro nezkušené je silikon, bezpečné je také sklo, různé kovy, plast či gel. Neumíš si vybrat? Připravili jsme manuál pro ty, kteří zvažují erotickou hračku.
1114
Každý, kdo chce mít sex, by se měl dobře vyznat v metodách prevence těhotenství a infekcí. Je pravda, že přerušovaná soulož spolehlivě chrání před nežádoucím těhotenstvím?
Pravda.
Lež.
Vysvětlení
Přerušovaný sex – nebo snaha o tzv. vytažení včas – není nejspolehlivější metodou. Podle slov gynekoložky Ľubice Šablové to při dlouhodobém vztahu jako antikoncepční metoda fungovat nebude. Kromě toho tě tato metoda nechrání před pohlavně přenosnými infekcemi. Klikni sem a přečti si odborný názor na „vytahování“. Lékařky jsme se zeptali i na to, jak je možné, že to některým párům funguje.
1214
Řekněme si to jednou provždy. Vaginální prdy při nebo po sexu jsou normální. Toto tvrzení je:
Pravda.
Lež.
Vysvětlení
Při souloži se do pochvy dostává i vzduch a následně vagína „prdí“. Podle gynekoložky je to zcela normální jev.
1314
Sex s lubrikantem je většinou lepší. Pravda, nebo ne?
Pravda.
Lež.
Vysvětlení
Lubrikanty podle této studie z roku 2013 ve více než 90 % případů vedou k pohodlnějšímu, příjemnějšímu a lepšímu sexu. Pozitivně je hodnotily ženy i při masturbaci, jejíž kvalitu také posunuly výše.
1414
Bonusová otázka prověří, zda čteš články o sexu a sexualitě na Refresheru. Je pravda, že ženská vagína dokáže rychleji absorbovat alkohol do těla?
Ano.
Ne.
Vysvětlení
Je to pravda. Obecně jsou vaginální i anální sliznice více prokrvené a mnohem lépe a rychleji absorbují. Všechno, co se tam absorbuje, obchází játra, vysvětlila nám gynekoložka. Zajímají tě zábavná fakta a bizarní mýty o sexu, chceš porozumět, co se děje s tvým tělem, a stále tápeš v tom, co je rod a co pohlaví? Klikni sem a přečti si víc.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse