Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. února 2022 14:30
Čas čtení 5:51
Tímea Krauszová

Vlhkost vagíny se během života mění, velikost trvale nezmění ani počet partnerů či porod. Vyvracíme mýty o ženském těle

Vlhkost vagíny se během života mění, velikost trvale nezmění ani počet partnerů či porod. Vyvracíme mýty o ženském těle
Zdroj: Unsplash/We-Vibe Toys/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Mýty, které v tomto století nemají co hledat.

To, jak moc nebo jak snadno zvlhne vagina při vzrušení, se může během života měnit. Je to jiné v období menopauzy, po porodu nebo během kojení. Ovlivňují to i různá onemocnění či léky a někdy i partner či samotná kvalita vztahu. Není to však nic neobvyklého. Podle gynekoložky Márie Kubalové se s tím lékaři v ambulancích setkávají.

V článku se blíže podíváme na to, co v takové situaci dělat, jaký lubrikant může pomoci (a co naopak dokáže ublížit) a kdy už je třeba jít za lékařem. 

Doporučeno
Chlapci se při prvním sexu udělají rychle a dívky vůbec. Vyvracíme 5 mýtů o sexu, které by již měly zůstat v minulosti Chlapci se při prvním sexu udělají rychle a dívky vůbec. Vyvracíme 5 mýtů o sexu, které by již měly zůstat v minulosti 13. září 2020 16:21

Komplikované a pružné

Některé vtipy a přesvědčení v tomto století prostě nemají co hledat. Máme příliš mnoho vědeckých důkazů a dostatečný přístup k informacím na to, abychom k věcem přistupovali na základě poznání a ne dojmů. Příkladem jsou sexistické vtipy o roztažené vagíně, kterou má údajně každá žena s „příliš velkým“ počtem milenců.

Tento počet nikde přesně definovaný není. Poznámky mají buď působit zastrašujícím způsobem pro ženy bez sexuálních zkušeností (aby si ji náhodou „nezničila“), nebo výsměšně pro ty, které již sexuálně aktivní jsou (ve smyslu, že žena hodnotu ztrácí počtem partnerů).

Podle gynekoložky Márie Kubalové jde o mýtus. „Nevím, odkud tento mýtus pochází, ale rozhodně to není pravda. Šířka vagíny neříká nic o tom, jak často má žena sex ani kolik sexuálních partnerů měla. Vlivem častých pohlavních styků nebo s větším počtem partnerů se neroztáhne,“ řekla pro Refresher.

Gynekoložka Kamila Žižková její slova doplnila a říká, že odborné studie zatím neprokázaly souvislost mezi věkem a hloubkou vagíny. K atrofii (ke stažení nebo zmenšení) dochází vlivem hormonů a úbytkem tuku a kolagenu. Případně velikost pochvy ovlivňuje i porod, ale ne dlouhodobě.

„Změny nejsou trvalé, pokud ano, tak jsou minimální. Studie zatím nepotvrdily rozdíl v délce vagíny mezi ženami, které rodily, a těmi, které ne. Z praxe mohu říci, že při pohledu na vulvu nebo vagínu nejsme schopni jednoznačně říci, jestli žena rodila a kolikrát nebo zda praktikuje extrémní sexuální praktiky,“ řekla nám Žižková. Pokud tedy rozdíl sotva vidí zkušení lékaři po porodech, opravdu není možné, aby muž laik věděl, jestli vůbec žena měla sex a kolikrát.

U některých mýtů však možná takové stručné vyjádření od odbornic nestačí, protože jsou zakořeněné v nepochopení toho, jak funguje ženské tělo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ONNA (@onna_lifestyle)

Suchá neznamená pokažená

Někdy vagina prostě nezvlhne natolik, aby byla sexuální aktivita pohodlná a příjemná. Podle gynekoložky Kubalové nejde o vzácný problém, potýká se s ním i ve své ambulanci. Suchost ve vagíně může podle jejích slov způsobovat celou řadu příčin. „Jednou z příčin může být například nedostatečná předehra, nedostatečná psychická pohoda, pocit nepohodlí, případně strach komunikovat, co se mi líbí a co ne.“

Pokud hledáš odborné rady na kvalitní předehru a chceš vědět, jak si s přítelem nebo přítelkyní popovídat o sexu (s co nejmenším pocitem trapnosti), máme pro tebe článek s 10 tipy. Poradíme ti spolu se sexkoučkou a lektorkou sexuální výchovy Simonou Mačorovou. Mluvit o tom, po čem v posteli toužíme, je podle ní způsob, jak prohloubit vztah a dosáhnout uspokojivějšího sexu. Nemusíš se podle ní obávat, že se ten druhý urazí nebo pobouří. „Ta druhá strana nás chce přece vidět šťastné i v té posteli.“ Klikni sem pro všechny tipy.

Lékařka dodává, že suchost může být také výsledkem různých stavů v životě ženy. Lubrikace se může měnit stárnutím, v období menopauzy, po porodu nebo během kojení. Ovlivňují ji i různá onemocnění, například cukrovka, užívání některých léků včetně hormonální antikoncepce či léčba rakoviny.

Gynekoložka Kamila Žižková říká, že až každá druhá žena po menopauze zažívá vaginální suchost. Ovlivnit ji navíc může také nedostatek sexu nebo sexuální abstinence či různé záněty v těle.

Do velké míry však jde o hormonální změny (jelikož hormony jsou zodpovědné za zvlhčování a udržování zdravého prostředí), ale Kubalová říká, že někdy jsou důvody psychologické. Někdy je za tím jen nedostatečná předehra nebo stimulace, která nepřináší požadované výsledky. Navíc žena může být suchá, i když se cítí vzrušená.

Tehdy přicházejí na řadu pomocníci: čas, předehra, psychická pohoda a, buďme upřímní, lubrikant.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Clue (@clueapp)

Nasucho to nejde

Vlhkou vaginu udržuje hormon estrogen, informuje mezinárodní organizace Planned Parenthood, která se soustřeďuje na vzdělávání v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví. Jeho výkyvy přímo ovlivňují změny v pochvě. Důvodů může být mnoho, buď jsou to zmíněné změny v těle jako menopauza či těhotenství, reakce na léčbu, nebo prostě situace či partner není tak vzrušující, aby se to na vlhkosti vagíny projevilo. Pomoc při suchosti proto vypadá různě podle toho, co ji způsobuje.

Pokud jde o vedlejší účinek léčby, je třeba mluvit s lékařem, který ti ji předepsal. Pokud jde o úroveň hormonů, lze použít vaginální zvlhčující krémy nebo v případě vážnějších poruch řešit samotnou příčinu. V každém případě je to problém, který spadá do rukou gynekologovi.

Pokud však nejde o poruchu, můžeš sáhnout po lubrikantech. Ty podle této studie z roku 2013 ve více než 90 % případů vedou k pohodlnějšímu, příjemnějšímu a lepšímu sexu. Pozitivně ho hodnotily ženy i při masturbaci, jejíž kvalitu také posunul výše.

Lékařka doporučuje zejména ty na vodní bázi – ty na bázi oleje mohou zničit kondom. „Určitě bych se vyhnula parfémovaným a ochuceným lubrikačním gelům. Rovněž je dobré přečíst si složení a vyhnout se některým látkám, které mohou poškozovat přirozenou flóru pochvy, narušovat pH a dráždit sliznici pochvy, případně se zjistila jejich spojitost se vznikem rakoviny.“

Konkrétně jde o chlorhexidin glukonát, který zabíjí laktobacily přirozeně se vyskytující v pochvě. Mezi parabeny mohou uškodit methylparaben, propylparaben, hrozí, že způsobí podráždění nebo vyrážku. „Co je však vážnější, působí jako endokrinní disruptory a mohou způsobit problémy s plodností,“ varuje gynekoložka. Ne všechny parabeny jsou nebezpečné pro plodnost, ty v kosmetice jsou v Evropské unii přísně regulovány.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jen_s_images (@jen_s_images)

Když už čteš složení lubrikantu, podle gynekoložky je třeba se vyvarovat i látkám cyklometikon, cyklopentasiloxan, cyklotetrasiloxan. „Často je obsahují lubrikanty na bázi silikonu, ale zjistilo se, že u zvířat způsobují rakovinu dělohy.“ Podle dostupných studií jsou však v regulované koncentraci bezpečné v běžné kosmetice. A pokud je na obalu uvedeno i pH lubrikantu, lékařka doporučuje vybírat produkt, který respektuje přirozeně kyselé pH pochvy (hodnoty 3,8 až 4,5). „PH nad 4,5 se pojí s bakteriální vaginózou nebo s kvasinkovými infekcemi.“

No a nejhorší „lubrikant“, který můžeš použít, jsou sliny. „Co se týče slin, jsou jako lubrikant určitě nevhodné. V ústech máme velké množství bakterií, které mohou narušit přirozenou flóru pochvy. Rovněž sliny po kouření, pití vína nebo piva mohou vést k narušení pH, poškodit přirozenou mikroflóru, vést ke vzniku kvasinkové infekce nebo podráždění,“ řekla nám lékařka.

K jejímu varování se přidala i doktorka Žižková, která upozorňuje, že nevhodné jsou také dětské oleje, tělová mléka nebo máslo. Naopak za pokus stojí kokosový nebo mandlový olej. „Vymývat lubrikanty po sexu nemá smysl. Pochva má samočistící schopnost a vaginálním výplachem bychom si mohly spíše ublížit,“ dodala. Dávej také pozor na datum spotřeby a kvůli prevenci zánětu močových cest se obecně doporučuje po sexu vymočit.

Pokud to nejde hladce, něco je špatně

„Pokud nepomáhá lepší, delší předehra, psychická relaxace a pohlavní styk je nepříjemný nebo bolestivý, určitě je třeba vyhledat lékaře,“ upozorňuje gynekoložka Mária Kubalová. Kamila Žižková doplnila, že čas na lékaře je tehdy, když je suchost již subjektivně obtěžující: čili znemožňuje pohlavní styk, způsobuje nepohodlí a nejde o krátkodobou nebo jednorázovou záležitost.

Někdy zůstává pohlavní styk bolestivý, prakticky až nemožný i přes snahy zlepšit atmosféru či pomoci si lubrikanty. Může za tím být dysfunkce či porucha zvaná vaginismus. Jedná se o mimovolné stažení svalů v okolí pochvy, které znemožňuje penetraci, vysvětlila lékařka Kubalová.

Právě v případě, že se ti zdá vagína při intimních chvílích až příliš úzká, možná na hraně toho, jestli je penetrace vůbec možná, může jít o zmíněnou poruchu vaginismus. „Tehdy násilná penetrace skutečně může ženě velmi ublížit nejen fyzicky, ale i psychicky,“ varuje lékařka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by 🌼 Romantic Power Couple 🌼 (@romanticpowercouples)

Jedním ze zvláštních mýtů, které ještě přetrvávají a jsou nebezpečné, je představa o tom, že užší vagína je lepší. Pokud je ovšem opravdu citelně stažená, zřejmě něco není v pořádku. „Průměrná délka vagíny je přibližně 10 cm. Širší je v horní části (něco přes 3 cm), užší v dolní části (kolem 2,5 cm),“ řekla nám gynekoložka Kubalová. Anatomie se může přirozeně mezi lidmi lišit, a tak někdo může mít užší, širší, kratší či delší vagínu oproti průměru.

Je to tak i s penisy, proto při penetraci může dojít k nesouladu, ale není to tak běžné, jak to u hospodských řečí o „malé“ či „velké“ vagíně může působit.

Během sexu nebo masturbace přitom obvykle dojde k mírnému prodloužení. Nedostatečné uvolnění může být také znakem, že fyzicky či psychicky na styk není člověk připravený. Je namístě komunikovat během celého průběhu rande či v intimních chvílích, abychom zabezpečili pohodovou atmosféru.

Tak či onak, jedná se o velmi elastický orgán, připomínají obě lékařky. Vždyť udrží tampon a zároveň jí na svět přijde celé dítě (někdy i více než půl metru dlouhé). Časem se i znaky po porodu úplně vytratí, takže se jedná o dost „kouzelnou“ část těla.

Pokud si chceš přečíst o dalších mýtech o sexu, klikni sem.

Domů
Sdílet
Diskuse