Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2023 15:00
Čas čtení 7:39
Adam Novosad

Martin vyměnil košili za montérky. Čištěním fasád si vydělám více peněz než analytik v klimatizované kanceláři, říká

REFRESHER
Uložit Uložené

Slovák Martin Lagin rozjel vlastní byznys s čištěním fasád a dnes si toto rozhodnutí nemůže vynachválit.

„Vyměnil jsem košili za montérky a prakticky jsem z klimatizované kanceláře odešel dělat dělníka. Nejdříve jsem pracoval jako živnostník pro někoho, ale postupem času jsem si otevřel vlastní firmu, začal oslovovat zákazníky a teď to dělám na vlastní pěst,“ říká Martin Lagin, který se před pár lety začal věnovat čištění fasád a založil si vlastní firmu Vo výškach.

Svůj byznys rozběhl na Facebooku, kde sdílí videa ze zakázek a ukazuje lidem, jak efektivně dokáže vyčistit chodníky, střechy či fasády. „Jednou si nás takhle zavolala paní, jejíž manžel nevěřil, že umíme čistit tak, jak to ukazujeme ve videích, a myslel si, že je to fotomontáž,“ směje se Martin, kterého už lidé na Facebooku vícekrát obvinili, že ukazuje fotky upravené ve Photoshopu, ale následně viděli skutečný výsledek na vlastní oči.

lagin
Zdroj: archív respondenta

Věnuješ se výškovým pracím. Co si pod tím má člověk představit?

Věnuji se výškovým pracím, jako je čištění fasád a střech. Pracujeme ve výškách, kam se běžný dělník nedostane, protože používáme lana a plošinu, to vždy závisí na konkrétní zakázce a možnostech přístupu.


Mám vlastní firmu, takže pro nikoho nedělám, ale pracuji sám na sebe. Můj tým tvoří živnostníci, přičemž většinou jsme na to tři. I když jsem technicky šéfem firmy, nadále na zakázkách pracuji stejně jako ostatní kluci.

Máš za sebou školy a vzdělání, které tě přirozeně přivedly k podnikání ve výškách?

Nic takového k mé aktuální práci nevedlo. Nestudoval jsem vysokou, mám ukončenou pouze střední školu jako mechanik počítačových sítí. Tímto směrem se potom vyvíjela moje kariéra. Když jsme měli na střední praxi, spolužáci chodili pracovat leckam, kde vydělali pár eur, ale já jsem se věnoval počítačům a servisu.

Po střední jsem nejprve rok pracoval v Anglii jako servisní technik, ale odtud jsem pak odešel do korporátu. Dělal jsem jako analytik pro Dell, kde jsem strávil pět let. To mě sice bavilo, ale časem mě to přestalo naplňovat. Dostalo se to do stadia, kdy jsem strašně přibral a byl jsem až obézní. Rozhodl jsem se změnit svůj život a přejít k výškovým pracím, kterým se věnoval můj otec.

Vyměnil jsem košili za montérky a prakticky jsem z klimatizované kanceláře odešel dělat dělníka. Nejdříve jsem pracoval jako živnostník pro někoho, ale postupem času jsem si otevřel vlastní firmu, začal oslovovat zákazníky a teď to dělám na vlastní pěst.

Nemám žádné placené reklamy, žádné letáky a všechen můj marketing a byznys fungují díky videím na Facebooku.

Mohl bys popsat svůj běžný pracovní den, kdy ráno odjíždíš na zakázku?

Vždy je to trochu jiné, takže by se dalo říci, že nemám běžný pracovní den. Většinou přijedu na místo zakázky, podívám se, jak to vypadá, co si musím nachystat, kde se uvážu, jaký postup zvolím a jaké nářadí si vezmu s sebou.

Není to jako na zemi, kde máš všechno nářadí u sebe. Tady je to jiné, protože pokud ti něco chybí, musíš se dostat zpátky dolů, vybrat potřebný nástroj a znovu se vrátit nahoru. Trvá to mnohem déle, takže nad tím musím předem důkladně popřemýšlet.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 142389 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda dnes Martin vydělává lépe, než když pracoval v korporátu jako analytik.
  • Kdo jsou jeho zákazníci a jak vnímá konkurenci ve své oblasti.
  • Kolik si účtuje za svou práci a co cenu ovlivňuje.
  • Proč jsou k čištění paradoxně nejlepší ty nejvíce znečištěné domy.
  • Jak ho lidé obviňují, že na Facebooku propaguje fotky z Photoshopu.
  • Proč se ničeho nebojí, když se zavěsí ze 30metrové výšky.
Domů
Sdílet
Diskuse