Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. září 2023 10:00
Čas čtení 2:18
Anna Koucká

Czech Design Week odstartoval. Nad touhle českou krásou bude slintat tvoje estetické já!

KULTURA ČESKÝ DESIGN CZECH DESIGN WEEK UMĚNÍ
Uložit Uložené

V pražské galerii Mánes se od 7. do 10. září koná festival Czech Design Week. Koukni na práci mladých designérů a designérek, kteří nás letos zaujali, vytáhni partu a přijďte se kochat na vlastní oči.

Adéla Holešová

První zajímavou výstavou je pro nás expozice Fantaskní koupelna od studentky UMPRUM Adély Holešové, která je zároveň i její bakalářskou prací. „Má prezentovat ideje a otázky, které vznikly při úvahách nad psychologií místa, a má přinést vizuálně-taktilní svět, který se snaží uniknout tradičnímu pojetí textilních výrobků. Pobídnout diváka k zamyšlení – jak se cítíme na místě, kde jsme izolovaní od okolního světa,“ popisuje svou práci Holešová. 


Instagram: @adelaholesova

Expozice Adély Holešové na pražském Czech Design Weeku.Expozice Adély Holešové na pražském Czech Design Weeku.Expozice Adély Holešové na pražském Czech Design Weeku.
Zobrazit galerii
(3)

Anastasia Mazur

Studentka ateliéru Produktového designu na ústecké FUD představuje na Czech Design Weeku kolekci svítidel. Ta odkazuje k historii, tradici řemesla v dialogu se současností. Kolekce vychází z jednoduchosti tvaru, takže nechává vyniknout poctivosti a syrovosti řemeslné práce pleteného objektu v souladu s filozofií živého designu. Přijď se přesvědčit, jakou tento materiál vyzařuje energii.


Instagram: @anastasia___mazur

Anastasia Mazur.Anastasia Mazur.Anastasia Mazur.
Zobrazit galerii
(3)

David Čáp

Zaujala nás také tvorba malíře, vizuálního umělce a tatéra Jakuba Čápa. Na Czech Design Weeku představuje kolekcí papier-mâché židlí, kdy propojuje techniku starou už tisíce let s aktuálními trendy designu i upcyklace. „Moje tvorba je charakteristická silnou touhou po experimentování a objevování nových technik a výrazových prostředků,“ vysvětluje David. 


Instagram: @david__cap 

David Čáp.David Čáp.David Čáp.
Zobrazit galerii
(3)

František Jungvirt

Sklářský výtvarník, designér a absolvent Ateliéru skla na pražské UMPRUM František Jungvirt kromě vlastní tvorby představí také nové kolekce, které vznikly pro sklářskou značku KLIMCHI. V ní působí na pozici kreativního ředitele. „Mou doménou jsou především vázy, v nichž propojuju ladné organické tvary s experimentální hrou barev a tradičních řemeslných postupů,“ láká k návštěvě autor.


Instagram: @frantisekjungvirt

František Jungvirt.
František Jungvirt. Zdroj: František Jungvirt

Kateřina Houbová a Dita Lešovská

Baví nás i duo Kateřina Houbová a Dita Lešovská. Dvojice z ateliéru K.O.V. na pražské UMPRUM představí kolekci nádob a skleněného tácu Černozemě, která vznikla pro speciální příležitosti a také expozici Mysterium. Tvůrkyně tě zaujmou objekty na pomezí snů a reality, které můžeš vnímat jako bránu do světa tajemných symbolů a záhad. 


Instagram: @katerina.houbova, @kaltwie

Kateřina Houbová a Dita Lešovská.Kateřina Houbová a Dita Lešovská.Lešovská a Houbová.
Zobrazit galerii
(3)

Gréta Kušnírová

Vystavovat bude i talentovaná studentka Ateliéru keramiky a porcelánu na UMPRUM Gréta Kušnírová. Ta svou tvorbou zaujala už na předchozích ročnících. Letos v rámci projektu New Generation představuje kolekci nápojových pohárů Čin-čin, které vychází z tvarosloví klasických koktejlových skleniček a do kterých Gréta vložila svůj „žvýkačkový“ rukopis. Pokud miluješ hravý design, nenech si tuhle výstavu ujít.

Instagram: @gretakusnirova

Gréta Kušnírová.Gréta Kušnírová.Gréta Kušnírová.
Zobrazit galerii
(3)

Jakub Knápek

Na CDW představuje svou bakalářskou práci Statické záznamy, které jsou výsledkem experimentování s tavenou plastikou. Práce vznikla při ateliéru Skla na ústecké FUD UJEP. Jakub balancuje na hraně mezi designem a volným uměním a do jeho tvorby se prolíná fascinace materiály, barvou a způsoby výroby. „V materiálech nejraději hledám limity a možnosti jejich vzájemného propojení,“ říká.


Instagram: @___jakup

Jakub Knápek.Jakub Knápek.Jakub Knápek.
Zobrazit galerii
(3)

Markéta VuTru

Umělkyně a designérka Markéta VuTru má opravdu široký a multifunkční záběr. Působí jako keramička, grafička, designérka, umělkyně, DJka a promotérka. Na Czech Design Weeku se představuje v první ze jmenovaných rolí, a to s kolekcí totemových keramických váz, které plují mezi funkčním designem a volným objektem a které čerpají z propojení současnosti s historií přírodních kultur.


Instagram: @vutruvutru

Markéta VuTru.Markéta VuTru.Markéta VuTru.
Zobrazit galerii
(3)

NabilkovaxAdus

Tvorbu designérů a studentů pražské UMPRUM Kataríny Nábilkové a Adama Pisci spojuje paradox, zpochybňování, netradiční materiály či konceptuální zázemí společně s estetikou, která ráda vyvolává kontroverzní otázky. Pod společnou značkou NabilkovaxAdus představí na Czech Design Weeku kolekci šperku a hedvábných šátků, které v kontrastním přístupu propojují „ženský a mužský element“.


Instagram: @nabilkovaxadus

NabilkovaxAdus.
NabilkovaxAdus.
NabilkovaxAdus.
Zobrazit galerii
(3)

Pavlína Šváchová

„Ráda svoje úvahy uplatňuji na tenké hranici mezi designem a uměním. Nejčastěji přitom pracuji se sklem, které miluju natolik, že bych nemohla tvořit ‚skleničky‘, alespoň ne v klasickém pojetí,“ říká multioborová umělkyně Pavlína Šváchová. Tohle tvrzení dokládá i její letošní instalace na Czech Design Weeku.

Instagram: @pavlina__svachova

Pavlína Šváchová.Pavlína Šváchová.Pavlína Šváchová.
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse