Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Hollywood v Česku: Hellboy fellil na Žižkově, Spiderman v Liberci. Točila se tu i Duna

Mission: Impossible

Praha se po pádu železné opony stala velmi oblíbenými místem filmových štábů. Vůbec první film s velkou hvězdou, kde navíc Praha skutečně vystupovala jako Praha, byl Mission: Impossible s Tomem Cruisem. Natáčelo se před Národním muzeem na Staroměstském náměstí i v okolí Karlova mostu.

Doporučeno
Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy Atentát na prezidenta, baterie v konečníku a „obhajoba Matrixem“. Tyto filmy inspirovaly skutečné vrahy 1. července 2023 v 11:00

Zajímavé je, že pro scénu, kde Cruise skočí do řeky, bylo nutné nasvítit dva kilometry břehu. V takovém rozsahu Vltava doposud ještě nic podobného nezažila. Následný úspěch Mission: Impossible se pravděpodobně velmi zásadně podílel na tom, že se Praha dostala do hledáčku dalších filmařů.

U prvního dílu ale natáčení v hlavním městě neskončilo. Tom Cruise se sem vrátil natáčet i Mission: Impossible  Ghost Protocol. Praha v něm už ale nevystupuje „sama za sebe“, ale její lokace nahrazují Vídeň a Budapešť. Všimnout si můžeš například klubu Meet Factory nebo hlavního nádraží. A moskevské vězení, kde Ethan Hunt přebýval, je bývalé nápravné zařízení v Mladé Boleslavi.

Extraction II

U Mladé Boleslavi ještě na chvíli zůstaneme. Posloužila totiž jako lokace pro ikonickou scénu akčního snímku Extraction II v hlavní roli s Chrisem Hemsworthem. Celkem 21minutová sekvence s neviditelným střihem začíná bitkou v gruzínském vězení a přes únos vlaku pokračuje až k havárii vrtulníku. Ona věznice se opět nacházela v Mladé Boleslavi.

Extraction II, který najdeš na Netflixu, se kromě Boleslavi natáčel také v pražském Karlíně, kde budova Nile posloužila jako dubajská nemocnice a chata, kde si Hemsworth coby Tyler Rake užívá důchod, ve skutečnosti není v rakouském Gmundenu, ale u rybníku Pod Valdekem v Brdech.

Doporučeno
Co mají Želvy Ninja společného s Černobylem? Co mají Želvy Ninja společného s Černobylem? 4. srpna 2023 v 13:00

Kromě exteriérových lokací sáhl režisér Sam Hargrave po barrandovských studiích a využil i šikovnosti českých filmových řemeslníků a řemeslnic. Místňáci pracovali na kaskadérských kouscích, maskách a podíleli se i na tvorbě speciálních efektů.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 3 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse