Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2023 6:00
Čas čtení 14:12
Radim Šlechta

„Bral jsem ho jako Havla, který mluví pravdu a vládnoucí moc se ho chce zbavit.“ Vyzpovídali jsme české fanoušky Andrewa Tatea

„Bral jsem ho jako Havla, který mluví pravdu a vládnoucí moc se ho chce zbavit.“ Vyzpovídali jsme české fanoušky Andrewa Tatea
Zdroj: TASR/AP/Observator Antena 1
OSOBNOSTI ANDREW TATE ČESKO DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

O svou zkušenost s Andrewem Tatem se s námi podělili jeho fanoušci. Dozvěděli jsme se, co mladé muže na Andrewu Tateovi inspiruje, případně inspirovalo, jak vnímají jeho kauzy a jestli od svého mentora dostávají to, co očekávali.

„Andrew Tate mě inspiroval. Díky němu jsem lepším člověkem. Týdny jsem se dostával z jeho vlivu a měl jsem co dělat, abych si nepřipadal strašně.“ Když jsme před třemi týdny zveřejnili komplexní profil kontroverzního influencera, zajímalo nás, jak ho vnímají lidé na internetu, ještě přesněji ti, kteří pravidelně sledují jeho videa, případně si i platí některý z jeho produktů.

Doporučeno
Chceš být alfa jako Andrew Tate? Přinášíme ti jeho první kompletní profil v Česku Chceš být alfa jako Andrew Tate? Přinášíme ti jeho první kompletní profil v Česku 28. srpna 2023 6:00

S devatenáctiletým Ivem a sedmnáctiletým Matthaiem jsme se spojili přes online schůzku, pětadvacetiletý Woody (který tento pseudonym upřednostnil před skutečným jménem) ze zdravotních a časových důvodů zodpověděl naše dotazy písemně. Všichni tři souhlasili se zveřejněním odpovědí a jejich přepis a jazykovou úpravu autorizovali.

Ivo, 19 let, student maturitního ročníku

Jako prvního jsme vyzpovídali devatenáctiletého Iva, který studuje střední školu, zajímá se o zemědělství a angažuje se v místním rozvoji Jihomoravského kraje. Když jsme zapnuli webkameru, Iva jeho počítač zabíral z podhledu podobně jako samotného Tatea v jeho videích. Na svého oblíbeného influencera narazil přibližně před rokem.

Bojuješ proti bohatým lidem, společnostem a nemáš šanci vyhrát. A my se jim jako komunita dokážeme postavit a osobně vidím v takové jednotě sílu.

„Na začátku jsem si říkal, co je to za pako s extrémními názory. Čím víc na mě ale vyskakoval, tím víc jsem si začal všímat Tristana (Andrewův bratr, pozn. red.), který mi byl sympatičtější. Začal jsem poslouchat jejich podcasty a sledovat vysílání a líbilo se mi, že poslouchám přirozený rozhovor dvou lidí, bez předepsaného scénáře. A přestože jsou v mnoha tématech extrémní, věci, které říkají, mají hlavu a patu,“ popsal Refresheru Ivo. 

Obsah rozhovorů jej zaujal natolik, že se ze zvědavosti přidal mezi předplatitele produktu The Real World (pokračování Hustlers University, kde se lidé učí, jak se vydělávají peníze). Předplatné momentálně stojí 49 dolarů bez daně měsíčně, další zdražení se plánuje. Během našeho rozhovoru se Ivo směje a nadšeně vysvětluje, co je podle Andrewa Tatea Matrix. Jedním dechem ale dodává, že jde jenom o přirovnání, i když se mu zdá velmi trefné.

„Na volném trhu s akciemi má každý možnost nakupovat a je mezi nimi velký rozdíl. Kdo má obrovský kapitál, může nakoupit akcie za miliony a má výhodu oproti člověku, který si může dovolit investovat jenom pár tisíc,“ přibližuje Ivo The Real World.

Doporučeno
Ponziho schéma je nápadem jasnovidky. Sarah Howe založila banky pro ženy a okradla je o miliony dolarů Ponziho schéma je nápadem jasnovidky. Sarah Howe založila banky pro ženy a okradla je o miliony dolarů 25. února 2023 8:30

„Když ale začnou nakupovat stovky a tisíce lidí naráz akcie jedné společnosti, klidně jenom po malých částkách, systémy vyhodnotí, že jejich hodnota bude stoupat, a doporučí je dalším lidem, kteří začnou nakupovat, postupně se na ně nabalí větší a větší investoři. A pak se těch tisíc lidí zase domluví, že akcie prodají a v ten moment na nich vydělají,“ popisuje.

Poznámka redakce: Pump and dump je forma podvodu s cennými papíry, která zahrnuje umělé navyšování ceny vlastněných akcií. V tomto případě Tate promuje akcie v online chatu. Zvýšená poptávka, kterou generují jeho sledující, cena a objem obchodování akcií mohou přilákat nevědomé investory „z venku“ k nákupu akcií cílové společnosti. Když skupina za tímto schématem poté prodá své akcie, cena prudce klesne a ostatním investujícím zůstanou akcie, které mají nižší hodnotu, než za kterou nakoupili.
akcie, trh, kriza
Zdroj: Pexels/Olya Kobruseva

Oponuju Ivovi s tím, že se lidé v historii za účelem vyhnat určité aktivum nahoru spojili už několikrát. Zároveň se ptám, jestli si Andrew takto netvoří vlastní Matrix a není jedno, jestli lidem „na konci řetězce“ hodí pár drobných trh, stát nebo šestatřicetiletý influencer.

„Tohle už se v historii stalo, ale síla téhle komunity je v tom, že se snad poprvé v historii spojilo tolik lidí, aby takto napadli systém. Pokud jdeš na kapitálový trh jako jedinec, jsi proti všem. Bojuješ proti bohatým lidem, společnostem a nemáš šanci vyhrát. A my se jim jako komunita dokážeme postavit a osobně vidím v takové jednotě sílu,“ odpovídá Ivo. „Na internetu kolují fotky, kde lidé říkají, že s Tatem vydělali třeba 60 tisíc dolarů, a to jsou extrémy. Je to možné, ale vyžaduje to hodně času a práce. Ale dá se tím vydělat třeba 5–10 tisíc za měsíc a to se jako peníze navíc vždycky hodí.“

Poznámka redakce: V červnu 2023 The Sun oznámil, že rumunští policisté věří, že Andrew Tate má hodnotu kolem 10 milionů liber (cca 283,5 milionu korun).


Ivo osobně dal do investic dle vlastních slov tisíc korun a první měsíc vydělal necelé tři tisíce. Následující měsíc měl utržené peníze investovat dál a jeho investice mu prý vydělala přibližně osm tisíc korun. Programu komunity The Real World se prý věnuje 7–10 hodin týdně, převážně ve volných chvílích. Nedokáže prý zhodnotit, jestli The Real World naplnil jeho očekávání, a zdůrazňuje, že se přidal především ze zvědavosti.

andrew tate
Zdroj: Vimeo/Andrew Tate

Informace o výši výdělku nebo stráveném čase nemáme jak ověřit, bližší informace o principech fungování The Real World nechtěl Ivo sdělit, proto jsme se začali bavit o popularitě Andrewa Tatea jako takové. 

Netvrdím, že je svatý, ale je to slovo proti slovu.

„Myslím, že mu hodně pomáhá, jak současná společnost vypadá a fakt, že mizí zastání bílého heterosexuálního muže, když to hodně zjednoduším. A proto takoví lidé mohou být frustrovaní a jejich situace využije někdo, jako je Donald Trump nebo klidně i Andrew Tate a jemu podobní. Vidíme, že extremistická rétorika jako marketing funguje a vnímám, že může vzniknout skupina ovcí, která ho bude následovat slepě a nebude přemýšlet o tom, co říká. Zároveň si ale myslím, že mnoha lidem skutečně pomoci může,“ míní Ivo.

Poznámka redakce: Podle Forbes žebříčku nejbohatších lidí z roku 2022 je v první stovce osm žen, ve dvoustovce 14. Z nich 12 nevlastní majetek výhradně, ale v páru s manželem nebo jako rodina (nebo majetek zdědily po manželovi).

Na začátku roku 2023 poprvé v historii ženy řídily více než 10 % podniků na seznamu největších veřejných společností (konkrétně 10,4 %) ve Spojených státech. Podle analýzy USA TODAY z roku 2022 představují bílí muži 7 z 10 vedoucích pracovníků ve 100 firmách s největší tržní kapitalizací. Každá sedmá firma měla výkonné týmy, které se skládaly pouze z nich.

Ale pro data o mizejícím vlivu bílých mužů nemusíme chodit jenom mezi největší boháče. Zatímco bílé domácnosti tvoří v USA 64 % populace, v roce 2022 vlastnily více než 80 % veškerého národního bohatství (měřeného v aktivech).

Podle něj je možné, že mladým mužům chybí maskulinní vzor z mnoha důvodů. On sám prý vyrůstal bez otce, ale „měl štěstí“, že ho jiný mužský příbuzný pomohl rozvíjet.

„Andrew je na mě často přehnaný a na můj vkus věci vyhání dost do extrému. Chápu ale, že jde o marketing, protože v delších videích vidíš, jak dokáže věci řešit s klidem a projevuje respekt vůči ostatním. Nejdůležitější je jakýkoliv obsah poslouchat, sledovat a přebrat si ho po svém, vždycky je špatně, když se z tebe stane ovce a cokoliv přijmeš nekritickým pohledem.“

Doporučeno
Andrew Tate a jeho Hustlers University: Můžeš vydělat těžké prachy v souboji s Matrixem? Andrew Tate a jeho Hustlers University: Můžeš vydělat těžké prachy v souboji s Matrixem? 4. září 2023 6:00

Kauzy svého oblíbeného influencera sleduje, ale je pro něj prý těžké v nich najít pravdu. „Netvrdím, že je svatý, ale je to slovo proti slovu. Mohou to být křivá obvinění, která se už v minulosti vznesla několikrát u různých lidí. Nevím, co si o tom mám myslet, a netvrdím, že cokoliv z toho neudělal, ale ani že to udělal,“ vysvětlil Ivo. 

Některé názory jsou skvělé hlavně v tom, že už jako malý jsem byl stejného názoru.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 144172 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • V čem Tate inspiruje pětadvacetiletého Woodyho, který ho sleduje od začátku letošního roku.
  • Co si myslí o jeho obviněních a v čem sdílí jeho pohled na sexuální násilí.
  • Příběh teprve sedmnáctiletého Matthaia, který Tatea sledoval podle svých slov nonstop.
  • Čím Tate Matthaia motivoval a kdy se kvůli sledování obsahu začal nenávidět.
  • Jak Matthaiovi pomohl jeho otec.
  • Proč zpětně přirovnává Tatea k vůdci sekty a jestli ho sleduje i dnes.
Domů
Sdílet
Diskuse