Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
28. srpna 2023 6:00
Čas čtení 15:04
Radim Šlechta

Chceš být alfa jako Andrew Tate? Přinášíme ti jeho první kompletní profil v Česku

Chceš být alfa jako Andrew Tate? Přinášíme ti jeho první kompletní profil v Česku
Zdroj: Instagram/Andrew Tate
OSOBNOSTI ANDREW TATE KRIMI SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Pokud se pohybuješ na sociálních sítích, nemůžeš se mu vyhnout. Refresher ti přináší ucelený portrét Andrewa Tatea – nejen mýtu, který si kolem sebe dokázal vytvořit, ale i jeho skutečného příběhu. Od začátku a bez filtrů.

„Náš Tate, co umění tvoří v Bukurešti,

Andrew budiž jméno tvé,

Tvé království nechť přijde

skrz kamery a zábavu,

online, jak je tomu u blockchainu.

Dej nám dnes naši vodku

a odpusť pos*ánkům jejich protivení se proti nám.

Doveď nás za ženami pro pokušení

a doveď nás k našim pánům

pro Lambo, McLaren a Ferrari,

ruku v ruce navždy s Tristanem… Amen.“

Takhle bychom mohli přeložit text modlitby k Andrewu Tateovi. Nejedná se přitom o nějaké parodické dílo, které se vysmívá kultu jeho osobnosti. Výše vypsané verše pochází z nedávno vydané The Tate Bible a napsal je Andrew osobně, ve spolupráci s G. Slimem (u něj se však spekuluje, že jde pouze o Tateovo alter ego, pozn. red.).

Doporučeno
Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? 1. srpna 2023 15:15

Čtení knih je podle Tatea pro lůzry, ale v Písmu, které si můžeš koupit na Amazonu za 25 dolarů, se šestatřicetiletý bývalý kickboxer bez nadsázky pasuje do role Hospodina, stvořitele a uctívání hodné bytosti. Vytvořil legendu o sobě samotném a mladým mužům mimo jiné radí, jak si ze žen dělat poslušné následovnice, jak vydělat peníze a nastavit si mozek jako opravdový Top G (tuto přezdívku si přisoudil sám Tate, pozn. red.), případně se mu aspoň přiblížit.

„Andrew Tate rozbil Matrix a naučí vás, jak na to. Když vám bohatí lidé říkají, jak zbohatnout, 99 % z vás je neposlouchá. Proto je jedno procento jedním procentem,“ stojí v anotaci knihy. Ve skutečném světě je Tate momentálně obviněný ze série znásilnění a obchodování s lidmi. 

Autentický obrázek z knihy Andrew Tate Bible.
Autentický obrázek z knihy Andrew Tate Bible. Zdroj: Andrew Tate/propagační materiál


Rumunská policie Andrewa zatkla poprvé 30. prosince minulého roku, uvrhla ho do vazební věznice, odkud ho soud přemístil do domácího vězení. V srpnu toho letošního ho odtud propustil s tím, že on, jeho bratr Tristan a dvě ženy, které měly Tateově trestné činnosti napomáhat, nesmí opustit území Bukurešti a přilehlé župy. Tedy do té doby, než se jeho případ uzavře.

„Matrix poslal svoje agenty,“ vzkázal Tate svým fanouškům, když jej policie zatýkala. A se vzkazy pokračoval po celou dobu, kdy seděl ve vazební věznici.

Doporučeno
A teď vážně. Je jedno, o čem Kazmův film je, tenhle hazard je i pro děti (Glosa) A teď vážně. Je jedno, o čem Kazmův film je, tenhle hazard je i pro děti (Glosa) 16. srpna 2023 16:00

„Švábi, štěnice a vši jsou moji jediní přátelé,“ uvedl na sociální síti X, v tehdejší době Twitteru. Svým sedmi milionům sledujících nezapomínal detailně vylíčit všechno, co ho za mřížemi potkalo. Tate dokonale překreslil svůj obraz krále svůdníků, multimilionáře a dravého byznysmena v pokojného bojovníka pronásledovaného mocnými – a to nejen z tohoto světa.

„Včera v noci mě probudil ledový chlad. Ve své cele jsem identifikoval ducha, byl celý vyděšený a prosil mě, abych ho nezničil. Poslal jsem ho zpátky do pekla s jasným vzkazem pro ostatní: Jsem vždy připraven,“ stálo v dalším z mnoha a mnoha tweetů. V jiném zase sám sebe přirovnal k lady Dianě.

Legendě o Tateovi část lidí věří a na Top G nahlíží bez náznaku kritiky jako na boha. Jiní lidé v něm rozeznávají mizogyna, sexistu a média jej nálepkují jako „kontroverzního influencera“. Ale stále platí, že většina toho, co se o něm dostane na veřejnost, je hlavně součástí mýtu, který sám o sobě Tate tvoří. Čím blíže nahlédneme do jeho života a čím více kousků skládanky si pospojujeme, tím rychleji se začne jeho království z peněz, sexu a doutníků rozpadat. Tohle je příběh Emoryho Andrewa Tatea III. od začátku dodnes.

Upozornění: Tento článek obsahuje popisy fyzického i psychického nátlaku a násilí na ženách a dětech, sexuálního násilí na ženách a vykořisťování. Dále obsahuje popisy, citace a parafráze vyjádření, které takové chování schvalují. Redakce Refresheru ani autor článku se s nimi neztotožňují.

S příšerou v pokojíčku

„Narodil jsem se ve Washingtonu D.C. v armádní nemocnici Waltera Reeda 1. prosince 1986 brzy ráno. Lékař mi chtěl udělit perfektní desítku na porodní stupnici, ale nakonec zůstal u 9,5,“ začíná vyprávět svůj příběh sám Andrew na serveru Sidekick. „Štípl mě do stehna a já jen zavrčel, svraštil čelo a snažil se zvednout hlavu, abych viděl, kdo mě napadl. Doktora moje obranné schopnosti naprosto šokovaly. Neplakal jsem,“ pokračuje.

Doporučeno
„Matka po porodu odešla a starost o dítě nechala na mně.“ Češi se nám svěřili s pocity a zkušenostmi s otcovstvím „Matka po porodu odešla a starost o dítě nechala na mně.“ Češi se nám svěřili s pocity a zkušenostmi s otcovstvím 19. června 2023 6:00

Tvrdí, že nikdy nekřičel a vždy, když se mu něco nelíbilo, jenom vrčel. Prý se uměl prát ještě předtím, než se naučil chodit. Dle vlastních slov se ze dna dostal až na vrchol. Na onom dně musel ale vyrůstat s Emorym Tatem, velmi úspěšným šachistou, bývalým agentem, vojákem a z vnějšího pohledu úspěšným mužem. Vedle toho byl ale Emory pravděpodobně také alkoholik se sklony k násilí a šlo jen těžce odhadnout, jak se zachová.

Z pozice elitního ozbrojence měla influencerova otce dostat narcistická porucha osobnosti. Podle Andrewova pozdějšího vyjádření bylo nařízené psychiatrické vyšetření jeho otce jenom pokusem „Matrixu“, jak se zbavit opravdu silného a nebezpečného jedince. Kvůli pití ho také komise vyloučila minimálně z jednoho šachového turnaje.

Veřejný obraz Andrewa se s Emorym poměrně úzce pojí. Influencer několikrát přímo i nepřímo řekl, že jeho otec byl něco jako mentor, kouč, vzor správného chování a mnoho z jeho výchovy si nese dodnes. Když Andrew o Emorym mluví, obvykle používá formulace jako „otec mě zocelil“ nebo „otec mě naučil bojovat“. Při bližším pohledu si ale na Top G můžeme všimnout známek nervozity. Andrew si při zmínkách o otci mne ruce, mačká si prsty a prokřupává klouby, zatímco u ostatních témat zůstává ledově klidný. 

„Otec mě odnaučil bát se tmy, už když jsem byl hodně malý kluk. Jednou jsme hráli šachy, byla noc. Najednou mě popadl, zavlekl mě do pokoje a zamkl mě tam. Přes dveře na mě zakřičel: ‚Je tam příšera, hodně štěstí!‘ A já jsem probrečel (navzdory tomu, že podle svého životopisu nikdy nebrečel, pozn. red.) celou noc. Tehdy jsem se přestal tmy bát,“ svěřil se Andrew v jednom z rozhovorů.

Doporučeno
Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg 25. listopadu 2022 6:00

„Dlouho předtím, než jsem poprvé udeřil pěstí do polštáře, jsem se naučil udržovat rovnováhu, jak ustoupit, když mě někdo jemně strčí do hrudníku. Táta si z toho udělal hru, hru, která skončila divokou strkanicí přes obývák a poslala mě do dramatického ústupu. Zastavil jsem se hlavou jen centimetr od toho, abych se rozbil o vzdálenou zeď. To byla poslední zkouška,“ vzpomínal na další z Emoryho výchovných metod.

Andrew Tate
Zdroj: South Bend Tribune

Po vzoru svého otce hrál malý Andrew také závodně šachy. Některé turnaje vyhrával, jiné prohrával. V takovém případě malý Andrew často propadal pláči a jeho otec ho „musel odtáhnout, aby si brekem neuřízl ostudu před ostatními lidmi“.

Kromě komplexního profilu, ve kterém se dočteš o kultu osobnosti i obviněních, která Andrewa Tatea provázejí, pro tebe Refresher připravuje další text. V tom podrobně rozebereme jeho byznysové praktiky.

Do série článků nejen o něm, ale i celém odvětví internetových osobností na hraně zákona se můžeš zapojit i ty. Máš s Tatem či podobnými influencery zkušenosti?

Možná tě ovlivnili přímo skrz byznys nebo nepřímo svými doporučeními. Možná měli vliv na tvé přátele. Napiš svou zkušenost na e-mail [email protected]

Jídlo jménem chuť

Přestože o svém otci Andrew i jeho méně známý bratr Tristan mluví jako o pozitivním mužském vzoru, na konci devadesátých let se po sérii konfliktů a několika Emoryho nevěrách jejich matka Eileen i s dětmi přestěhovala zpět do svého rodiště v Anglii. Bratři a jejich sestra Janine většinu času žili jenom se svou matkou na ubytovně, nejstaršímu Andrewovi bylo tehdy 11 let. Rodina neměla peníze ani na základní potřeby.

Doporučeno
Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy 30. ledna 2023 8:30

Poté, co chodil po brigádách a snažil se vypořádat s šikanou ve škole, objevil kickbox, v němž se v průběhu let zlepšil a stal se nikdy neporaženým mistrem. To tedy Andrew alespoň tvrdí, ale pravda je to jenom zčásti.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 143262 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse