Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
25. září 2023 v 8:27
Čas čtení 1:06
TASR

Hollywood: Velký posun ve stávce uměleckých odborů

Hollywood: Velký posun ve stávce uměleckých odborů
Zdroj: sagaftra.org
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Po téměř pěti měsících se podařilo dosáhnout „předběžné dohody“ mezi odbory zastupujícími stávkující americké scenáristy a scenáristky a hollywoodskými studiemi a streamovacími platformami.

Oznámilo to v neděli Sdružení amerických scenáristů (WGA) s tím, že konečnou podobu dohody musí schválit vedení WGA a jeho členstvo, uvádí TASR na základě informací agentury DPA a AP.

„S hrdostí můžeme říci, že tato dohoda je výjimečná. Její součástí jsou významné profity a záruky pro scenáristy v každém sektoru,“ uvedlo WGA v e-mailu rozeslaném členstvu. Zároveň zdůraznilo, že dokud nebude dosaženo konečné dohody, stávka bude pokračovat.

Doporučeno
Přehledně: Těchto filmů a seriálů se kvůli stávce v Hollywoodu jen tak nedočkáš Přehledně: Těchto filmů a seriálů se kvůli stávce v Hollywoodu jen tak nedočkáš 25. července 2023 v 12:30

Agentura AP připomněla, že předběžnou dohodu o ukončení předchozí stávky v roce 2008 schválilo více než 90 procent členů WGA. Předběžná dohoda je výsledkem několikadenních jednání představitelů WGA a Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), zastupující filmová studia, streamovací služby, producenty a producentky. Obě strany si sedly za jeden stůl poprvé po mnoha týdnech. Rozhovorů se měli zúčastnit i Bob Iger, šéf The Walt Disney Company, a David Zaslav, ředitel mediálního gigantu Warner Bros. Discovery.

Přes 11 000 hollywoodských televizních a filmových scenáristů a scenáristek vstoupilo začátkem května do stávky poté, co nedosáhli dohody o vyšších platech a lepších pracovních podmínkách se studiemi a streamovacími společnostmi. Požadovali také regulaci využívání umělé inteligence (AI).

V polovině července se ke scenáristům s podobnými požadavky přidalo kolem 160 000 osobností z oblasti herectví, zpěvu, tance, médií a dalších sdružených profesí v odborovém svazu SAG-AFTRA. Vyřešení tohoto sporu je zatím v nedohlednu – od začátku stávky obě strany ještě nejednaly.

Doporučeno
„Dostala jsem šek na 8 dolarů.“ Hollywoodští scenáristé dále stávkují za lepší výplaty „Dostala jsem šek na 8 dolarů.“ Hollywoodští scenáristé dále stávkují za lepší výplaty 15. května 2023 v 13:35

Stávky herectva a scenáristů*scenáristek v USA po více než 60 letech téměř ochromily Hollywood, jelikož se nemohou natáčet prakticky žádné filmy a seriály. Herecké osobnosti nemohou kvůli stávce propagovat své filmy. Uvedení filmů do kin bylo odloženo a ovlivněn byl i harmonogram udělování různých cen. Například předávání televizních cen Emmy se z poloviny září odložilo na leden 2024.

Domů
Sdílet
Diskuse