Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
4. října 2023 v 15:03
Čas čtení 1:32
Lucie Kotvalová

Omylem mumifikovali alkoholika a zloděje. Doteď byl k vidění v pohřebním ústavu, po 128 letech ho konečně pohřbí

Omylem mumifikovali alkoholika a zloděje. Doteď byl k vidění v pohřebním ústavu, po 128 letech ho konečně pohřbí
Zdroj: Flickr/Slices of Light/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Jeho identita nebyla dlouhá léta známá. „Kamarád Willie“, který zemřel v roce 1895 na alkoholismus a poté byl omylem mumifikován, se chystá na věčný odpočinek.

Zloděj, který dostal přezdívku „Stoneman Willie“, bude konečně řádně pohřben. Muž zemřel na selhání ledvin, které bylo podmíněno jeho údajným alkoholismem, ve věznici města Reading dne 19. listopadu 1895.

„Správce Theodore Auman se pokusil uchovat tělo zesnulého pomocí arteriální balzamace – a jeho experiment se nakonec ukázal jako příliš dobrý,“ komentuje událost médium The New York Post.

Od té doby, co byl před 128 lety omylem mumifikován hrobníkem zkoušejícím novou balzamovací techniku, byl k vidění v Aumanově pohřebním ústavu v Pensylvánii, kde byl vystavován. V rakvi odpočívá oblečený v obleku s motýlkem a s červenou šerpou. Za tu dobu získal jakýsi status celebrity a stal se součástí místního folklóru.

Jedná se o jednu z nejstarších mumií ve Spojených státech amerických.

Byť slovo „mumie“ možná není tak úplně vhodné: „Neříkáme o něm, že je to mumie. Mluvíme o něm jako o našem příteli Williem,“ uvedl ředitel pohřební služby Kyle Blankenbiller. „Prostě se stal takovou ikonou, takovou příběhovou součástí nejen minulosti Readingu, ale určitě i jeho současnosti,“ doplnil.

Knír a alkoholismus

Jak uvádí The Washington Post, muž, který byl zadržen poté, co se schovával pod postelí v penzionu s kradeným zbožím, uvedl autoritám pouze falešné jméno: James Penn. Identita „kamaráda Willieho“ tak byla po dlouhou dobu neznámá. A neznámou zůstala i po jeho smrti.

Doporučeno
White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho 5. října 2024 v 7:00

Willie se totiž údajně odmítl identifikovat i v momentě, kdy se ocitl na smrtelné posteli. Proč? Nechtěl zostudit členy své rodiny. Po jeho smrti si tak ovšem nikdo nemohl přijít vyzvednout jeho tělo.

Pohřební ústav však jeho identitu díky historickým záznamům odhalil. Po uložení Willieho k věčnému odpočinku na místním hřbitově koncem tohoto týdne bude jeho pravé jméno stát na jeho náhrobku.

Jak konstatuje The New York Post: „Až doposud se o záhadném zesnulém nevědělo nic víc než jeho irské kořeny, vazby na stát New York a skutečnost, že za života nosil knír a zemřel na alkoholismus ve věku 37 let.“ Brzy se tedy dozvíme víc. 

Jedna z obyvatelek města Reading Veronica Dangler se tento týden byla s Williem v ústavu finálně rozloučit. Mumie, tedy pardon, „kamarád Willie“, byl součástí jejího dětství. 

„Je to vlastně trochu smutné, protože tu byl tak dlouho, ale jsem ráda, že konečně bude mít místo, kde bude moci odpočívat,“ uvedla.

Domů
Sdílet
Diskuse