Jak se řekne český zlatavý poklad na šest? Kamarádky Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, které vedou instagramový účet Život ve strouhance, znají správnou odpověď.
Smažený sýr, lidově smažák, je bezpochyby fenoménem. Najdeme jej takřka na všech jídelních lístcích od pojízdného bufetu po fine dining. Plní jednak roli stálice – když už si nic v dané restauraci nevyberu, vždy je tu smažák –, jednak roli gurmánské turistické atrakce. Není se tak čemu divit, že z poledních menu je hned pryč.
Češi a Češky zkrátka smažený sýr milují. A toho si je vědoma i dvojice blogerek, jež stojí za projektem Život ve strouhance, který mapuje a hodnotí smažáky po celém Česku.
Desítky recenzí smažených sýrů týdně
Smažený projekt Anny a Terezie funguje na Instagramu již zhruba tři roky a od té doby nasbíral přes 33 tisíc sledujících.
„Začaly jsme spolu jezdit na dětské tábory jako vedoucí a po nich jsme vždy vyrazily na smažák. Kamarády posléze napadlo, že bychom mohly smažáky recenzovat a sdílet na sociálních sítích. A tak jsme vytvořily Život ve strouhance. Původně to měla být jen taková sranda pro nás a naše kamarády, ale stalo se z toho něco trošku většího,“ přibližuje vznik účtu Terezie.
Obě souhlasně dodávají, že s takovou popularitou vůbec nepočítaly. „Pamatuji si, jak jsme se radovaly, když jsme měly dva tisíce sledujících. Čekaly jsme, že po covidu nám budou sledující klesat, ale naopak,“ říká Anna. Dvojice si to vysvětluje tím, že Češi a Češky „prostě milují prasárny“.
„Je to ultimátní prasárna – a Češi mají rádi prasárny. I když si to mnohdy nechtějí přiznat,“ říká se smíchem Terezie.
Smažák je typická česká záležitost. Najdeme ho takřka ve všech restauracích – i těch „lepších“. I smažák se dá udělat kvalitně. Tak, aby to nebyla extrémní nálož pro žlučník.
– Anna Lucie Helešic, Život ve strouhance
„Také si myslím, že smažák bývá často jedinou volbou pro vegetariány. Je to často první, ale i poslední volba na jídelním lístku. Je to taková záchrana, sázka na jistotu,“ doplňuje Anna.
Týdně jim tak do zpráv přistanou desítky recenzí smažených sýrů z restaurací po celém Česku. To také blogerky donutilo sdílet dva příspěvky denně, jeden ráno, druhý večer. I tak ale trvá zhruba měsíc, než se konkrétní recenze ze zpráv objeví přímo na Instagramu.
Křupavá strouhanka, domácí tatarka – a krokety!
A jaká kritéria jsou tedy stěžejní při hodnocení smažáků? Jak se pozná dobrý smažák?
„Kouknu a vidím!“ říká rozhodně Anna. Kvalitu podle ní na první pohled prozradí vzhled strouhanky, vůně a prezentace na talíři. Rozhodně prý neplatí, že by se na smažáku nedalo nic zkazit. „To je lež jako věž.“
„A musí se hlavně táhnout!“ dodává Terezie s tím, že samozřejmě ale záleží na druhu sýru. „Třeba hermelín hned vyteče a netáhne se, kdežto eidam úplně nevyteče, ale hlavně se táhne.“ Smažáková alchymie.
V oblíbeném smaženém sýru se ale dvojice rozchází. „Anička si dá spíš hermelín, já mám radši tvrdý sýr,“ říká Terezie. Nemyslí tím ale eidam „třicítku“, ten totiž podle ní už vystřídala gouda.
„Gouda je vynikající, ale já jsem tým hermelín,“ nenechá se zlákat Anna.
Anna i Terezie, spolu s velkou částí recenzentů a recenzentek, vyzdvihují také křupavou a zlatavou strouhanku, „zelíčko“ a tatarku a přílohy domácí výroby, zejména pak krokety. Kamarádky tak nepatří k těm, kteří ke smaženému jídlu volí raději nesmaženou přílohu. Když už, tak už.
Pokud by tak musely ze svaté trojice – zelíčko, krokety, tatarka – něco vyřadit, volba by byla jasná. „Obětovala bych coleslaw, zelíčko, jak my říkáme. Tatarka je základ – a krokety vlastně taky,“ říká rezolutně Anna.
A kolik jsou ochotny utratit za smažené zlato? „Pokud je smažený sýr udělaný z dobrých surovin, mají domácí tatarku a přílohy, tak je optimální 200 korun. Ale musí to být na úrovni. Pokud dojdu do nějaké ‚čtyřky‘ v horní dolní, tak jim dvě kila za smažák nedám,“ soudí Terezie.
Top 10 smažáků v Praze
Co se dozvíš po odemknutí?
- Kde v Praze dělají nejlepší smažáky?
- Kde si objednáš smažákovou pizzu?
- Kde vaří smažák v housce, na který se stojí fronty?