Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
8. listopadu 2023 v 18:39
Čas čtení 1:09
Radim Šlechta

Tahle dvě slova existují snad v každém jazyce. Tipneš si, o která jde?

Tahle dvě slova existují snad v každém jazyce. Tipneš si, o která jde?
Zdroj: Pixabay/CoxinhaFotos/volně k použití
NEWS JAZYK A LINGVISTIKA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dvě základní slova naznačují, že s námi jsou již od nepaměti. Možná ještě dříve, než se jazyky stihly tak zásadně odlišit.

Na světě existuje šest až sedm tisíc jazyků. Každý z nich má svá specifika a i ty ze stejné skupiny se od sebe vzájemně liší i podle toho, jak se nezávisle na sobě vyvíjely. Výzkumný tým z University of East Anglia se pokusil zjistit, jestli přece jen stále nemají něco společného. Zjistil, že existují dvě slova, která mají stejný význam téměř ve všech jazycích.

Konkrétně se jedná o tohle a tamto. Ano, každý jazyk pro ně používá různá slova, ale v každém z nich se vyskytují výrazy s naprosto stejným významem. Slovo tohle znamená cosi, co máme na dosah ruky, zatímco na tamto nedosáhneme.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš nejméně známé vlajky světa? Tak schválně KVÍZ: Poznáš nejméně známé vlajky světa? Tak schválně 7. listopadu 2023 v 8:30

Výzkumný tým pozoroval 1000 mluvčích hovořících celkem 29 jazyky. Pozorování zahrnovalo jazyky od angličtiny, italštiny a norštiny až po telugštinu, vietnamštinu nebo mandarínštinu. Slova tohle a tamto v angličtině (i v češtině) pomáhají k popisu umístění předmětu v prostoru. Nevědělo se ale, zda slova podobným způsobem používají i jazyky nepříbuzné angličtině.

Zúčastnění mluvčí měli popsat předměty, které měli buď na dosah ruky, nebo na dosah ruky člena nebo členky výzkumného týmu, případně mimo dosah obou z nich.

„Zjistili jsme, že ve všech jazycích, které jsme testovali, existuje slovo pro předměty, které jsou v dosahu mluvčího, jako například this v angličtině, a slovo pro předměty mimo dosah –⁠ that. Tento rozdíl může vysvětlovat raný evoluční původ ukazovacích zájmen jako jazykových forem,“ vysvětlil Kenny Coventry, který studii vedl.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře ovládáš vyjmenovaná slova? Otestuj svoji češtinu KVÍZ: Jak dobře ovládáš vyjmenovaná slova? Otestuj svoji češtinu 6. listopadu 2023 v 8:00

Fakt, že studie vykázala společné rysy ukazovacích zájmen v několika jazycích, naznačuje, jak dlouho s námi vlastně tato zájmena jsou. Otázka, zda mluvčí různých řečí sdílejí způsoby, jak ostatním přiblížit polohu předmětu, a co to může vypovídat o jejich způsobu myšlení, budí mezi jazykovědci a jazykovědkyněmi kontroverze. Studie University of East Anglia by mohla pomoci tento konflikt aspoň částečně urovnat.

Domů
Sdílet
Diskuse