Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. prosince 2023 6:00
Čas čtení 8:08
Adéla Ježková

Větší prsa neznamenají větší sebevědomí. „Silikony nejsou tak bezpečné, řekněte to konečně těm holkám,“ varuje Češka

Větší prsa neznamenají větší sebevědomí. „Silikony nejsou tak bezpečné, řekněte to konečně těm holkám,“ varuje Češka
Zdroj: se svolením Denisy Sládkové
ZDRAVÍ INSTAGRAM ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

V touze po estetické dokonalosti se miliony žen obrací k prsním implantátům. Za půvabně tvarovanou siluetou se však skrývá kontroverzní a často přehlížené téma: nemoc z prsních implantátů.

„Přesně před rokem jsem se postavila svým nejhlubším obavám čelem. Byla jsem nejhubenější, co jsem kdy byla. Byla jsem vyděšená a nejistá, zda vyjmutí prsních implantátů vyřeší vážné zdravotní problémy, které jsem zažívala,“ popisuje začátek své cesty americká tvůrkyně Amber Sears.

„Pokud o implantátech uvažujete nebo je v současné době máte, prosím vás, abyste si udělaly další průzkum o negativních zdravotních účincích. Prosím vás, abyste naslouchaly statisícům žen, které stejně jako já málem přišly o život kvůli lži šířené multimiliardovým průmyslem plastické chirurgie. Žádné implantáty nejsou bezpečné. Drtivé většině žen, které se rozhodnou pro implantáty, není řečeno vše,“ vysvětluje.

„Nejsem tu od toho, abych někoho soudila za jeho volbu. Já jsem měla implantáty 18 let. Chápu, proč je ženy chtějí. Chápu, že vám dodají sebevědomí. Chápu, že se zdají být neškodné. Ale nejsou,“ dodává Amber, která je jednou z mnoha žen, které si prošly tzv. „nemocí z prsních implantátů“. 

Přestože nemoc z prsních implantátů, zkráceně BII (Breast Implant Illness), zatím není oficiální lékařskou diagnózou, rozumí se tím široká škála příznaků, které se objevují u některých žen, jež podstoupily rekonstrukci nebo zvětšení prsou pomocí prsních implantátů.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Mezi nejčastější symptomy BII patří bolesti kloubů a svalů, chronická únava, problémy s pamětí a soustředěním, problémy s dýcháním, poruchy spánku, vyrážky a jiné kožní problémy, sucho v ústech a suché oči, úzkost, deprese, bolesti hlavy, vypadávání vlasů a gastrointestinální problémy.

Téma ale bohužel ještě není dostatečně probádané, mnoho odborných zdrojů v češtině tak ženy, které hledají informace, nenajdou. Mnohdy si tak své zdravotní problémy s prsními implantáty nespojí. Nebo k diagnóze dojdou až po úmorných kolečkách po lékařských odděleních všech druhů. To se rozhodla změnit Denisa Sládková, autorka instagramového projektu Breast Implant Illness Czech.

„V češtině informace o BII chybí. Češky si přece nebudou dohledávat informace o rizicích implantátů na webovkách americké FDA,“ říká Denisa.

Prsní implantát není jako zubní plomba

„K problematice BII jsem se dostala jako slepý k houslím. Já si vlastně pořád říkám, proč to vůbec řeším já – mě se to totiž nijak netýká. Implantáty nemám a ani v mém okolí nejsou tyto plastické operace normou,“ popisuje začátky Denisa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nemoc z prsních implantátů (@breast_implant_illness_czech)

Na nemoc z prsních implantátů narazila v internetové diskuzi. Téma ji zaujalo a rozhodla se do něj ponořit hlouběji. „Začaly na mě vyskakovat docela děsivé věci, což mě nejprve velmi zarazilo – vždyť umělá prsa má přece kdekdo. Co se týče rizik, brala jsem implantáty stejně jako zubní plomby,“ dodává.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 148387 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč české kliniky plastické chirurgie loví mezi mladými influecerkami.
  • Jaký má postoj k Breast Implant Illness známý český plastický chirurg.
  • Kolik stojí výměna nebo kompletní vyjmutí prsních implantátů.
  • Jaké jsou nejčastější mýty ohledně nemoci z prsních implantátů.
  • Jaká je nejlepší prevence před tímto onemocněním. 
Domů
Sdílet
Diskuse