Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2023 9:21
Čas čtení 1:15
TASR

Astronomové poprvé v historii spatřili na Slunci jev podobný polární záři

TECH
Uložit Uložené

Výsledky studie byly nedávno zveřejněny ve vědeckém časopise Nature Astronomy.

Astronomové poprvé pozorovali polární záři na Slunci. Tento světelný jev způsobily elektrony procházející silným magnetickým polem nad sluneční skvrnou, informoval web Live Science. Výsledky studie byly nedávno zveřejněny v odborném časopise Nature Astronomy.

Astronomové jev podobný polární záři zachytili pomocí radioteleskopů ve výšce zhruba 25 tisíc kilometrů nad slunečními skvrnami. Záblesky energie trvaly asi týden, což je podle vědců zvláštní, protože obvykle trvají minuty až hodiny.

Doporučeno
Jak vypadal vznik Slunce? Webbův teleskop pořídil fascinující snímky rodící se hvězdy Jak vypadal vznik Slunce? Webbův teleskop pořídil fascinující snímky rodící se hvězdy 4. listopadu 2023 18:54

Podle vedoucího autora Sijieho Yua přináší tento objev nový pohled na původ intenzivních slunečních rádiových záblesků. Může také pomoci pochopit podobné jevy u vzdálených hvězd s velkými hvězdnými skvrnami.

polárna žiara na slnku
Zdroj: X/Sijie Yu

„Pozorovali jsme neobvyklý typ dlouhotrvajících polarizovaných rádiových záblesků vycházejících ze sluneční skvrny, na rozdíl od typických slunečních rádiových záblesků, které obvykle trvají minuty nebo hodiny. Je to vzrušující objev, který by mohl změnit naše chápání hvězdných magnetických procesů,“ uvedl Yu.

Polární záře na Zemi je způsobena interakcí nabitých částic slunečního větru s molekulami kyslíku a dusíku v horních vrstvách atmosféry. Je také spojena se slunečními erupcemi a výrony koronální hmoty. Čím více hmoty Slunce vyvrhne, tím je polární záře silnější.

Koronální hmota je tvořena plazmatem, tj. kladně a záporně nabitými částicemi. Většina z nich je blokována magnetickým polem Země, které je však nejslabší v okolí pólů, a proto jsou zde polární záře nejčastější. Může se však vyskytovat i v nižších zeměpisných šířkách. V listopadu a únoru letošního roku byla pozorovatelná také v Česku.

Doporučeno
V Česku byla vidět polární záře. Jak nepropásnout další? V Česku byla vidět polární záře. Jak nepropásnout další? 24. dubna 2023 10:38

Záře podobné polární záři vznikaly na Slunci stejným způsobem, tedy interakcí nabitých částic s magnetickým polem. Místa, kde se tyto částice mohou setkat, se na Slunci jeví jako sluneční skvrny. Ty představují oblasti Slunce, které jsou deformovány velmi silným magnetickým polem.

Magnetické pole Slunce je silnější než magnetické pole Země, takže částice vyzařují příliš mnoho energie. Ta překračuje frekvenci viditelného světla, proto můžeme sluneční „polární záři“ pozorovat pouze radioteleskopy.

Domů
Sdílet
Diskuse