Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. listopadu 2023 17:06
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková

Toto je nejhorší potravina pro tvůj mozek. Co bys rozhodně neměl*a jíst?

Toto je nejhorší potravina pro tvůj mozek. Co bys rozhodně neměl*a jíst?
Zdroj: Freepik / volně k použití
NEWS VĚDA ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jídlo a pití, které konzumujeme, může ovlivnit zdraví a funkci našeho mozku.

Dlouhodobě se ukazuje, že lidé po celém světě přijímají celkově více kalorií z nezdravých zdrojů. Studie z roku 2021 publikovaná v odborném časopise JAMA dokonce ukázala, že u mládeže do 19 let pochází téměř 70 procent kalorií z ultra zpracovaných potravin. A co podle vědců a vědkyň negativně ovlivňuje zdraví mozku nejvíce? Sladké nápoje.

Doporučeno
Zombie jeleni zaplavují Ameriku, šíří se mezi nimi nebezpečná nemoc. Jsou v ohrožení i lidé? Zombie jeleni zaplavují Ameriku, šíří se mezi nimi nebezpečná nemoc. Jsou v ohrožení i lidé? 27. listopadu 2023 14:02

Energetické, kávové nebo ovocné nápoje, limonády, ledové čaje, tzv. „sportovní“ vody a další. Právě slazené nápoje patří mezi ty nejoblíbenější na trhu. Jsou slazeny různými formami cukru – například glukózou, fruktózou, kukuřičným sirupem, cukrem nebo melasou.

Obezita, cukrovka i deprese

Jak uvádí server Psychology Today, tyto tekutiny mozek vyčerpávají. Jejich konzumace je spojena s rizikem vzniku obezity a cukrovky druhého stupně. Což následně může u konzumentů spustit deprese a úpadek kognitivních funkcí.


Slazené nápoje rovněž zvyšují riziko cévních onemocnění mozku, jako jsou mrtvice nebo hypertenze. Kvůli poškozování metabolického zdraví a narušování mozkového cévního systému není podle psychologů a psycholožek divu, že vyšší konzumace slazeného pití je také spojena s vyšším rizikem demence.

Doporučeno
Tohle jídlo si v restauraci nikdy neobjednávej, radí šéfkuchař Gordon Ramsay Tohle jídlo si v restauraci nikdy neobjednávej, radí šéfkuchař Gordon Ramsay 28. listopadu 2023 9:44

Co s tím? „Mnoho odborníků na zdraví rádo mluví o ‚všeho s mírou‘. Skutečnost je ale taková, že neexistuje žádné množství sladkého nápoje, které by bylo pro většinu lidí dobré,“ uvedl lékař Austin Perlmutter. Za nejlepší nízkokalorické alternativy cukru považuje stévii, alulózu a monkfruit. Dodal ovšem, že nejlépe uděláme, když naučíme mozek, aby po cukru netoužil a v nápojích jej nepotřeboval.

Domů
Sdílet
Diskuse