Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. listopadu 2023 14:02
Čas čtení 1:26
Ilona Hobzová

Zombie jeleni zaplavují Ameriku, šíří se mezi nimi nebezpečná nemoc. Jsou v ohrožení i lidé?

Zombie jeleni zaplavují Ameriku, šíří se mezi nimi nebezpečná nemoc. Jsou v ohrožení i lidé?
Zdroj: Flickr/Gregoire Dubois/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Nemoc je nově potvrzena i v Yellowstonském národním parku.

Spojené státy americké nadále bojují s nemocí, která postihuje jeleny a jim příbuzná zvířata. Jedná se o chronické chřadnutí jelenovitých (CWD, chronic wasting disease), kterému se přezdívá také zombie choroba. Představitelé oblíbeného Yellowstonského národního parku nedávno varovali veřejnost, aby se divokým zvířatům vyhýbala. V hojně navštěvované oblasti se totiž jeden mrtvý „zombie“ jelen našel.

Doporučeno
Z bolesti na boku se vyklubala játra prolezlá parazitem. Nákaz tasemnicí liščí v Česku přibývá, jak se chránit? Z bolesti na boku se vyklubala játra prolezlá parazitem. Nákaz tasemnicí liščí v Česku přibývá, jak se chránit? 8. listopadu 2023 14:53

Potvrdilo se, že uhynulý jelenec ušatý trpěl nemocí CWD, která je nakažlivá a smrtelně nebezpečná. Kromě jelenů infikuje i další příbuzná zvířata, jako jsou losi nebo sobi, a způsobuje příznaky podobné oživlým mrtvolám, tedy nadměrné slinění, svěšené uši, třes hlavy, skřípot zubů nebo problémy s pohybem. 

Původcem tohoto onemocnění je zřejmě infekční bílkovina, která způsobuje rychle postupující degeneraci mozku. V současné době neexistuje žádná vakcína ani léčba této nemoci.

Vzácná choroba se už dříve objevila nejméně ve 31 amerických státech, ale také ve dvou kanadských provinciích, Jižní Koreji a v Evropě, kde zatím postihla soby a losy. Ve Spojených státech je ale situace dlouhodobě alarmující. Jednu z epidemií se tam podařilo zastavit už v roce 2005. Tehdy byl v problémech zejména stát New York poté, co několik jelenů nakažených chronickým chřadnutím (CWD) uniklo z oplocené ohrady v okrese Oneida. Epidemii se podařilo zastavit pouze díky rychlému a agresivnímu vybití zvířat.

New York je však dosud jediným státem, kde se nemoc podařilo zastavit. Například ve Wyomingu je v současné době infikováno 10 až 15 procent už zmíněných jelenců ušatých. V národním parku se infekce objevila vůbec poprvé. Problematická je také dlouhá inkubační doba. Zvíře může nákazu roznášet i několik let, než se u něj poprvé projeví příznaky.

Přestože případy šíření CWD na člověka dosud nebyly zaznamenány, některé studie naznačují, že nemoc je riziková pro některé druhy primátů, kteří se dostanou do kontaktu s tělními tekutinami nakažených zvířat. „Tyto studie vyvolávají obavy, že může existovat riziko i pro lidi,“ uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí ve zprávě z roku 2021.

Doporučeno
Zombies, kterým odpadá kůže i kusy masa. Drogová krize v USA se nadále vymyká kontrole Zombies, kterým odpadá kůže i kusy masa. Drogová krize v USA se nadále vymyká kontrole 25. října 2023 11:00

V zájmu kontroly šíření CWD platí ve státě New York a ve většině ostatních států přísné předpisy zakazující dovoz živých jelenů a dalších jelenovitých z území mimo stát. Lidé také nesmějí krmit volně žijící jeleny, protože koncentrace více zvířat na jednom krmném místě může přispět k šíření CWD.

Domů
Sdílet
Diskuse