Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. prosince 2023 14:00
Čas čtení 2:13
Adéla Švehlíková

Přebírají ženy nadvládu v mužském světě sneakers? Virální tenisky ukazují, že ano. Vybrali jsme ty nejlepší

Přebírají ženy nadvládu v mužském světě sneakers? Virální tenisky ukazují, že ano. Vybrali jsme ty nejlepší
Zdroj: Propagační materiál/Farfetch, Cecilie Bahnsen, Instagram/@metagirl.studio
MÓDA
Uložit Uložené

Navzdory progresivnímu vývoji sneakers průmyslu byla jedním z hlavních opomíjených problémů genderová inkluzivita. Nyní se však blýská na lepší časy.

Světem tenisek otřásají v posledních měsících velké změny. Toto odvětví prochází důležitým historických přechodem, který pojednává o hojnější účasti žen při budování sneakers kultury.

Fenty, Puma, Rihanna
Zdroj: Fenty x Puma

Věděl*a jsi, že za spoustou virálních customized tenisek, které dominují sneakers contentu na sociálních sítích, stojí právě talentované umělkyně? A to není vše. Nová vlna globálních kreativních ředitelek rovněž přispívá k vyrovnání mužské síly v tomto jinak téměř feminitou nedotknutém byznysu. Nejedná se však pouze o kreativce jako takové, na vzestupu jsou rovněž komunity, jako je například ta s názvem Sneakers by Woman. Za konceptem tohoto projektu stojí Julia Lebosse, která prostřednictvím něj dává prostor ženám, které stojí v zákulisí teniskového průmyslu. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SBYW (@sneakersbywomen)


Cílem projektu Sneakers by Woman je také osvětlit nerovnosti v tomto odvětví a přiblížit společnosti problémy, kterým ženy ve světě tenisek, designu a kultury čelí. 


Navzdory progresivnímu vývoji sneakers průmyslu byla jedním z hlavních opomíjených problémů genderová inkluzivita. Ať už šlo o ženy, které přicházely o spolupráce ve prospěch mužských protějšků, size chart nezahrnující dámské velikosti, nebo opovrhování ženskými sneakerheads, tato nerovnováha byl ve sneakers kultuře zakořeněna od počátků. Blýská se však na lepší časy!


Abychom však neházeli všechny do jednoho pytle, nesmíme opomenout například Rihannu a její FENTY X PUMA kolekci. Ta dropla již v roce 2015 a hovoříme tak o základních kamenech ženské síly ve světě tenisek. Na scéně se v minulosti objevila i méně známá jména sneakers designérek, jako jsou Aleali May, Alicia Pinckney, Charlotte Lee nebo Olivia Kim. Také Wales Bonner a její úspěšná spolupráce s Adidas pomohly rozdmýchat kult ženského pohlaví ve streetwearu. 

Adidas Originals Samba, Wales Bonner
Zdroj: Adidas Originals


A jak se mají věci v současnosti? Jednou z nejtalentovanějších umělkyň je bezesporu Caterina Mongillo z Meta Girl Studio. Mongillo je custom footwear designérkou, která ve své tvorbě oslavuje hyperfeminitu. Její výstupy nejsou svázány tradičním přístupem k přetváření původního designu obuvi, a tak můžeme v jejím portfoliu zaznamenat širokou škálu nekonvenčních realizací. Jednou z takových je virální customized model Vans Knu Skool BB (Belt Buckle), na němž designérka propojila svět hip hopu, skateboardingu a módy. Signifikantním prvkem této obuvi je výrazná spona z opasku, jež disponuje třpytivými komponenty. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Caterina Mongillo 🍝 (@metagirl.studio)


Dalšími modely tenisek, které podlehly jejímu talentu, jsou New Balance 610, jež Mongillo dekorovala krajkou, stuhami a korálky. Pozadu nezůstaly ani Adidas Gazelle nebo Onitsuka Tiger.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Caterina Mongillo 🍝 (@metagirl.studio)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ines Silva (@irisloveunicorns)


Za zchecknutí stojí rozhodně i tvorba All Amin, která je zakladatelkou brandu Haram. Ten se zaměřuje na upcycling tenisek, z nichž následně vznikají nové produkty ve formě kabelek, topů nebo pokrývek hlavy. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by All Amin (@haramwithsugar)


Last but not least ženou, která stojí v čele módního a sneaker crossoveru, je i dánská návrhářka Cecilie Bahnen. Ta se v roce 2022 poprvé spojila se společností Asics a vznikla jedna z nejvíc iconic kolaborací. Start partnerství s Asics zahájila Bahnen kolekcí udržitelně zdobených siluet Gel-1130 a Gel-Nimbus 9, které nesou květinové motivy. Její další významnou spolupráci s Asics bylo vytvoření Mary Jane Gt-2160, které se vyprodaly během pár minut. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cecilie Bahnsen (@ceciliebahnsen)


Ještě sice potrvá, než ženy zcela upevní svou roli ve světě sneakers, i přesto jsme však nyní svědky jejich signifikantního dopadu na celou streetwearovou kulturu.

Domů
Sdílet
Diskuse