Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. prosince 2023 12:51
Čas čtení 0:55
Adéla Ježková

První lék pro psy proti stárnutí. Bojíš se, že ti mazlíček umře příliš brzy? Vědci mají řešení

První lék pro psy proti stárnutí. Bojíš se, že ti mazlíček umře příliš brzy? Vědci mají řešení
Zdroj: Unsplash/Reba Spike
NEWS VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je o krok blíže ke schválení prvního léku proti stárnutí pro psy.

Zatímco čivava se může dožít klidně dvaceti let, větší psí plemena, například německé dogy, se v průměru dožívají maximálně poloviny. Podle vědců a vědkyň za rychlejším stárnutím stojí fakt, že větší pes může kvůli své velikosti více zatěžovat fyziologické procesy. Psí obři jsou také podle studií kvůli selektivnímu šlechtění náchylnější k vážným chorobám. To by ovšem mohl zvrátit nový přelomový lék.

Jmenuje se LOY-001 a na trhu by mohl být již v roce 2026. Podle serveru ABC News působí tak, že interaguje s inzulínovým růstovým faktorem IGF-1, hormonem, o kterém se předpokládá, že urychluje stárnutí psů. Právě IGF-1 je přirozeně vyšší u velkých psů.

Jak uvádí sanfranciská společnost Loyal, která za lékem stojí, jedná se o dlouhodobě působící přípravek, který by psovi podával veterinární lékař každé tři až šest měsíců. Očekává se, že jeho cena bude v řádu dvouciferných částek amerického dolaru za měsíc.

Než ovšem bude lék schválen k použití, je třeba provést širší výzkum. Studie se mohou účastnit psi starší deseti let, kteří váží alespoň šest kilogramů a žijí v blízkosti jedné z výzkumných laboratoří. Dosud se účinek léku zkoumá na více než tisíci psech po celých USA. 

Doporučeno
Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům 24. ledna 2024 8:00

„Naše práce se opírá o desítky let výzkumu biologie stárnutí. Náš tým odborníků na zdraví a dlouhověkost psů se snaží pomoci vašemu psovi žít déle tím, že rozšiřuje tento výzkum a vyvíjí lepší způsoby kvantifikace procesu stárnutí u psů,“ uvádí Loyal na svém webu.

Domů
Sdílet
Diskuse