Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti E.ON.
15. prosince 2023 12:00
Čas čtení 3:08
Sponzorovaný obsah

Toto řešení může snížit dopady textilního průmyslu. Vymyslela ho firma z Ostravy

Toto řešení může snížit dopady textilního průmyslu. Vymyslela ho firma z Ostravy
Zdroj: E.ON
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Technologii ostravské firmy využívají evropské značky.

Mikuláš Hurta původně pracoval jako výrobní ředitel v lakovně letadel. Vysoká pozice vyžadovala nejen velkou časovou náročnost, ale i reprezentativní vystupování. Současný jednatel NIL Textile myslel udržitelně, nikdy svůj šatník nepřeplňoval a vybíral si dobře padnoucí, kvalitní kusy. Často však musel obměňovat kalhoty. Prošoupaly se, roztrhly nebo jinak zničily. A právě kalhoty u něj spustily zájem o cirkularitu, textilní průmysl a nové materiály.

„Chtěl jsem vždy dělat něco, co bude mít pozitivní dopad. Ve spolupráci s akademickou sférou a průmyslovými partnery se nám podařilo po třech letech výzkumu a vývoje přijít s uceleným řešením, které minimalizuje environmentální dopady textilu a zamezuje tvorbě odpadu. Vyvinuli jsme čtyři řady plně cirkulárních materiálů z kukuřice, oceánského odpadu, recyklované bavlny a recyklovaného polyesterového odpadu,“ přibližuje.

Připraveni na budoucnost

Všechny oděvy z materiálů od NIL Textile lze molekulárně recyklovat až do 98 % jejich hmotnosti. Mezi zákazníky severomoravské firmy patří silné módní značky, ale i společnosti z dalších oborů. Její klienti i zaměstnanci mohou skrze NIL Circular System obnošené oděvy vracet k recyklaci. Ostravská společnost vznikla v souladu s novou evropskou legislativou, která do budoucna počítá s tím, že kromě plastů, skla a papíru se mají povinně recyklovat i šaty.

„Textilní průmysl patří k největším znečišťovatelům na světě. I proto je nejen pro Evropskou unii prioritou. Aktuálně se recykluje pouhé 1 % oděvů do nového oblečení. To je obrovské plýtvání přírodními zdroji. Lze říci, že bez snížení emisí v textilním průmyslu nelze zamezit klimatickým změnám,“ objasňuje jednatel NIL Textile.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený NILTEXTILE (@niltextile_europe)

Vzpruha pro tým

Hodnoty, na nichž je NIL Textile postaven, přivedly Mikuláše Hurtu a jeho tým až k odeslání přihlášky do patnáctého ročníku E.ON Energy Globe. Společnost zkusila štěstí a z více než 140 kandidátů postoupila do finálové šestky tuzemské nejprestižnější ekologické soutěže. „Už samotný postup mezi šest finalistů byl pro nás velkým úspěchem,“ sděluje nadšeně.

O to více jej potěšilo, že v online hlasování jeho firma zaujala veřejnost natolik, že NIL Textile zvítězil. Podnik dostal od organizátora soutěže, společnosti E.ON, půl milionu korun na svůj další rozvoj a postoupil do mezinárodního finále Energy Globe Award. „Všechny finálové projekty byly velmi silné a s ohledem na hlasování veřejnosti bylo těžké předvídat, kdo si trofej odnese. O to více nás to potěšilo,“ dodává jednatel.

Účast v E.ON Energy Globe přinesla NIL Textile i mediální zájem. „Měli jsme možnost oslovit celou řadu nových potenciálních klientů, rozšířit povědomí o problematice textilního průmyslu a samotná finanční výhra je samozřejmě významná pro aktuální potřeby rozvoje. Obecně to byla taková vzpruha a odměna pro celý tým, který neúnavně pracuje na tom, abychom se posouvali kupředu – od švadlenek přes technology až po management. Teď se těšíme, co přinese globální finále,“ proklamuje Mikuláš Hurta.

více o e.on energy globe
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený E.ON CZ (@e.on_czech)

Cirkulární leader

Podle autora projektu přináší už jen účast v soutěži E.ON Energy Globe příležitost, jak o sobě dát vědět. „Také je to skvělá šance dozvědět se, jak si projekt vede, jelikož nejdříve prochází hodnocením expertní poroty. To pak otevírá dveře dalším příležitostem,“ líčí.

O jeho firmu se i na základě vítězství v E.ON Energy Globe začali zajímat investoři, s nimiž nyní intenzivně vyjednává. „Naše ambice jsou globální. Stále se chceme stát leaderem v oblasti cirkularity textilu a udržitelného textilu obecně. Investice má sloužit právě pro další rozvoj a růst, zvyšování výrobních kapacit, automatizaci výroby, ale také pro posílení brandu NIL Textile na vybraných trzích v zahraničí,“ uzavírá.

Co je E.ON Energy Globe?

Soutěž E.ON Energy Globe oceňuje už patnáct let nejlepší tuzemské projekty z oblasti udržitelnosti a ekologie. Prošlo skrze ni více než 3 000 projektů a nápadů napříč nejrůznějšími obory. Soutěže se účastnily stavební projekty, vzdělávací programy i technologické nápady a realizace. Každý rok odborná porota vybírá finalisty z více než stovky nominací a přihlášek. O vítězi pak rozhoduje veřejnost v online hlasování.

Řadě účastníků pomohlo v dalším růstu a rozvoji nejen vítězství, ale už jen samotná účast. „Oslovily nás subjekty, které soutěž sledují nebo se jí samy účastní, a jsou tak na stejné vlně. Nyní se nám snáze otevírají dveře k větším firmám, protože jsme pro ně důvěryhodnější,“ říká David Minařík, jednatel Myco. Startup Myco se zaměřuje na výrobu výplní z houbového mycelia, které by mohlo nahradit polystyren. Vyhrál soutěž v roce 2022 a díky vítězství rozšířil své byznysové kontakty.

Projektu Ukliďme Česko například pomohlo vítězství k tomu, aby se dostal do všeobecného povědomí. „Nakoplo nás to organizovat uklízecí akce i nadále a ve větším měřítku. Přes 200 tisíc účastníků v letošním desátém ročníku svědčí o tom, že se nám to povedlo,“ těší se Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko. Ale jsou tu i další: Nesnězeno, Opravárna nebo obec Haňovice či Hostětín.

Finále letošního ročníku se vyhlašovalo v září na unikátním Ekofestivalu, kam během sobotního odpoledne zavítalo více než 5 000 návštěvníků. Více informací o soutěži najdeš na www.energyglobe.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse