Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. prosince 2023 16:58
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

„Google dětem ničí Vánoce!“ bouří se rodiče. Čím se internetový prohlížeč provinil?

„Google dětem ničí Vánoce!“ bouří se rodiče. Čím se internetový prohlížeč provinil?
Zdroj: Pexels/Gustavo Fring/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI GOOGLE VÁNOCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rodiče volají po tom, aby Google změnil odpověď na otázku, která dětem může oblíbené svátky pěkně pokazit.

Díky internetu se jen na pár kliků můžeš dozvědět odpověď na jakoukoli otázku, která tě napadne. A právě to je podle některých rodičů problém. V minulosti snad všechny děti věřily, že jim dárky nosí Ježíšek, Santa Klaus nebo jakákoli jiná postavička. Jenže udržet tuto tradici je kvůli Googlu a jiným internetovým prohlížečům čím dál těžší. Takové dítě si totiž může snadno vyhledat, zda kouzelná osoba opravdu existuje, a duch Vánoc tak může být tentam.

Doporučeno
Dostupné tekuté tvářenky od Essence, tekuté zlato na rtech a vánoční sety Kiehl's. Tohle jsou nejlepší kosmetické novinky Dostupné tekuté tvářenky od Essence, tekuté zlato na rtech a vánoční sety Kiehl's. Tohle jsou nejlepší kosmetické novinky 6. prosince 2023 11:00

Pokud si do Googlu zadáš otázku „Je Santa skutečný?“, zobrazí se ti řada odpovědí, včetně těch, které prozrazují pravdu. Zjištění, že Santa (případně v Česku Ježíšek) není skutečný, je přitom zlomovým okamžikem v životě každého dítěte.  

Rodiče z celého světa proto začali vyvíjet na Google nátlak, aby odpověď na tuto otázku pozměnil, nebo alespoň skryl. A jak se zdá, věci se daly do pohybu. Pravdivé odpovědi na otázku, zda je Santa skutečný, se nyní přesunuly na nižší pozice, ale stále jsou dohledatelné. 

„Podle historických záznamů je Santa skutečný. Santa je skutečný v tom smyslu, že byl skutečnou osobou,“ říká jeden z prvních výsledků. „Santa Claus je skutečný, samozřejmě! New York Sun o tom dokonce informoval už v roce 1897!“ píše se v dalším. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš čerty z českých pohádek? KVÍZ: Jak dobře znáš čerty z českých pohádek? 5. prosince 2023 8:00

Jenže některé výsledky vyhledávání jsou i nadále srdcervoucí. „Santa není skutečný,“ píše se v nich. Ajajaj.

Digitální asistentky Siri a Alexa jsou na tom o poznání lépe. Když se Siri zeptáš, zda je Santa skutečný, odpoví ti: „No ty sušenky se samy nejedí.“ Alexa na tuto otázku zase reaguje slovy: „Vím jen, že někdo snědl všechny moje sušenky.“

Santa Claus
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse