Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. prosince 2023 15:00
Čas čtení 1:04
Samuel Barienčík

Osmnáctiletého hackera, který ukradl videa z GTA VI, poslal soud do léčebny

ZAJÍMAVOSTI GTA VI ROCKSTAR GAMES
Uložit Uložené

Studio Rockstar Games u soudu uvedlo, že hackerský útok ho stál miliony dolarů.

Arion Kurtaj, člen hackerské skupiny Lapsus$, který leakl trailer na GTA VI ještě před oficiálním vydáním, v důsledku čehož ho muselo herní studio Rockstar Games zveřejnit předčasně, je odsouzen k pobytu v léčebně na dobu neurčitou, informuje BBC.

18letý student Oxfordu s autistickou poruchou patří do hackerského gangu, do něhož patří primárně teenageři ze Spojeného království a Brazílie. U soudu byl označen za „digitálního banditu“. Útoky hackerské skupiny na různé velké společnosti včetně Rockstar Games, Uber či Nvidia stály firmy kolem deseti milionů dolarů.

Doporučeno
Česká hra, která dobyla svět, i legendární RPG. Tyto herní pecky teď koupíš za méně než 200 korun Česká hra, která dobyla svět, i legendární RPG. Tyto herní pecky teď koupíš za méně než 200 korun 23. prosince 2023 6:00

Klíčový člen týmu Arion Kurtaj byl odsouzen k pobytu v zabezpečeném nemocničním vězení, dokud jej doktoři nebudou považovat za nebezpečného. Soudce uvedl, že Kurtajovy schopnosti a touha páchat počítačovou kriminalitu znamenaly, že je pro veřejnost považován za velké riziko.

Kurtaj byl ve vazbě před odsouzením násilnický a policisté obdrželi také desítky zpráv o ublížení na zdraví nebo škodách na majetku. Kurtajovi se prý podařilo hacknout do herního studia Rockstar Games, které stojí za GTA, pomocí hotelové televize a mobilního telefonu.

Kurtaj ukradl 90 klipů z nevydané a očekávané hry Grand Theft Auto VI. Firmě napsal: „Pokud mě Rockstar nekontaktuje na telegramu do 24 hodin, začnu zveřejňovat zdrojový kód.“ Později to také udělal pod jménem TeaPotUberHacker.

Tým obhájců Ariana Kurtaje navrhl, aby se v rozsudku přihlíželo i k tomu, že navzdory hacknutí měl oficiální trailer od vývojářů hry miliony views na YouTube, a tudíž jeho kybernetický útok neovlivnil úspěch hry. Soudkyně však oponovala tím, že jiné útoky, které podnikl se skupinou Lapsus$, zapříčinily několik škod. Studio Rockstar Games u soudu uvedlo, že tento útok ho stál pět milionů dolarů a tisíce hodin práce zaměstnanců firmy navíc.

GTA VI
Zdroj: Rockstar Games
Domů
Sdílet
Diskuse