Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je PR zpráva společnosti GetFound.
8. ledna 2024 16:30
Čas čtení 2:36
Sponzorovaný obsah

Silvestr na horách? Chce to pořádnou výbavu

Silvestr na horách? Chce to pořádnou výbavu
Zdroj: GetFound
SPORT ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Plánujete strávit přelom roku na snowboardu? A proč ne? Zabavíte se, a ještě vydáte spoustu přebytečné energie.

Doporučujeme se pečlivě připravit a pořídit si kvalitní výbavu, abyste se cítili pohodlně i po celodenním ježdění. V dnešním článku si s vámi stručně projdeme veškerou výbavu.

Aby bylo dobře za každého počasí

Kdo by chtěl na horách řešit, že je mu neuvěřitelná zima? Při teplotním nepohodlí si člověk jízdu ani pořádně neužije. A když se k tomu přidá promočené oblečení? To už je konečná! Proto si musíte pořídit kvalitní oblečení na snowboard a lyže, které vás ochrání před sněhem, větrem i vodou.

Bundy

Bundy jsou základním stavebním kamenem snowboard výbavy. Kvalitní bunda by měla být nepromokavá (měřeno jako tzv. vodní sloupec), prodyšná a dostatečně teplá. Při výběru je důležité zvážit, zda preferujete vrstvení, což je vhodné pro proměnlivé podmínky, nebo silnější izolaci pro extrémní chlad. Výhodou vrstvení je flexibilita, zatímco silně izolované bundy nabízejí lepší ochranu v extrémních podmínkách. Vrstvení pak vyřešíte vhodně zvolenými delšími triky, tílky a svetry.

Kalhoty

Pro kalhoty na hory platí, že musí odolávat vodě, větru a zároveň být dostatečně odolné proti oděru. Důležitý je také střih – zaměřte se na pohodlí a jestli je možné se v nich volně pohybovat. Perfektní je také vysoký pás kvůli ochraně před sněhem a ventilační zipy pro regulaci teploty.

Kombinézy

Kombinézy jsou ideální pro ty, kteří hledají maximální ochranu před sněhem a větrem. Už žádný ledový sníh mezi kalhotami a bundou! Výběr (jako u ostatních kousků) zahrnuje zvážení materiálu, izolace a flexibility. Hlavní nevýhodou je obtížnější regulace teploty a použití toalety. Kombinéza je ideální hlavně pro malé děti, které jsou na nízké teploty ještě o kousek citlivější než dospělí.

Termoprádlo

Termoprádlo udržuje tělesné teplo a odvádí pot. Při výběru je důležité zvážit materiál – merino vlna je skvělá pro dlouhodobé nošení bez zápachu, zatímco syntetické materiály rychleji schnou. Tyto kousky musí být přiléhavé, ale ne příliš těsné. Hlavní nevýhodou je, že kvalitní termoprádlo může představovat vyšší finanční investice, ale pro lepší komfort a výkon při horských aktivitách se rozhodně vyplatí.

A co doplňky a jiné vybavení?

V článku nelze vynechat ani další bezpečnostní prvky nebo kousky, které zvýší komfort při celodenním ježdění. Pamatujte, že ne vždy se pohybujete a zahříváte, takže se nebojte investovat i do kousků, jako jsou rukavice nebo kukla. Kůže je v zimě vystavená ztíženým podmínkám a je lepší ji od chladu izolovat. Doporučujeme mít i po ruce malé balení výživného krému a tyčinku na hydrataci rtů.

Helma

Helma je nezbytným bezpečnostním prvkem. Dbejte na správnou velikost a pohodlí. Moderní helmy jsou lehké, dobře ventilované a nabízejí vynikající ochranu. Vždy si zkontrolujte, jestli má bezpečnostní certifikaci. Nezapomeňte, že s každým pádem (ale i časem) se materiál opotřebovává a je nutné po nějaké době helmu vyměnit. Pravidelně ji kontrolujte, ať vás dostatečně chrání.

Rukavice

Doporučujeme hledat rukavice, které jsou voděodolné, ale zároveň poskytují dostatečnou prodyšnost. Důležitá je také flexibilita a cit v prstech, zejména pokud budete potřebovat manipulovat s vybavením. Případně se vraťte zpět v čase a pořiďte palčáky, ve kterých se lépe drží teplo. Ženám s menšíma rukama doporučujeme omrknout dětskou sekci.

Kukla nebo nákrčník

Kukla výborně chrání obličej a krk. Při výběru je dobré zvážit materiál – některé kukly nabízí termoregulační vlastnosti a jsou vyrobené z rychleschnoucích materiálů. Velkou výhodou je to, jak vás ochrání proti nepříznivým podmínkám, zatímco nevýhodou může být pocit omezení nebo nepohodlí při dlouhodobém nošení. V tom případě je možná lepší se poohlédnout po nákrčníku, který snadno přetáhnete přes spodní část obličeje až pod oči.

Ponožky a podkolenky

Je důležité vybrat takové, které efektivně odvádějí vlhkost, udržují nohy suché a poskytují tepelnou izolaci. Materiály jako merino vlna nebo speciální funkční syntetické směsi patří na trhu mezi nejoblíbenější. Ponožky by měly být vybrány s ohledem na délku a tloušťku, aby odpovídaly obuvi a podmínkám.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy 1. února 2024 9:51

Podkolenky jsou vhodné pro větší ochranu nohou, zejména v chladnějších podmínkách nebo při nošení vyšší obuvi. Podobně jako ponožky by měly odvádět vlhkost, udržovat nohy v teple a zároveň být prodyšné. Nabízejí lepší ochranu lýtek a kotníků, což je hlavně užitečné v náročném terénu.

Domů
Sdílet
Diskuse