Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2024 16:59
Čas čtení 1:18
Monika Růžičková

„Žádný chlap mi nebude říkat, abych si holila svoje zas*aný nohy.“ Začala Januhairy, výzva k přijetí ochlupení

„Žádný chlap mi nebude říkat, abych si holila svoje zas*aný nohy.“ Začala Januhairy, výzva k přijetí ochlupení
Zdroj: Pexels / Monica Oprea
ZAJÍMAVOSTI SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Ženy po celém světě odkládají žiletky a depilátory v rámci kampaně Januhairy, která se snaží normalizovat tělesné ochlupení.

Hnutí Januhairy vyzývá již šestým rokem ženy, aby se přestaly holit a sdílely své fotky online. Snaží se předat myšlenku svobody a toho, že by lidé měli o svém těle rozhodovat sami. Hnutí sdílí na svém instagramu příběhy žen, které své ochlupení oslavují celý rok. 

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené KOMENTÁŘ: Bobr, roští nebo kožich. Proč je pubické ochlupení vnímáno tak negativně, když je naprosto přirozené 24. dubna 2022 7:00

Účet má přes 40 tisíc sledujících. „Podporujeme sebevědomí, zpochybňujeme společenské standardy krásy a vytváříme podpůrnou komunitu, kde se lidé mohou podělit o svou cestu,“ stojí v popisu profilu.

„Januhairy je osvobozující, protože vás přiměje přemýšlet o tom, jak zacházíte se svým tělem a proč. Možná se brzy dostaneme do bodu, kdy si lidé budou moci dělat s ochlupením, co chtějí, a nebudeme o tom muset mluvit. To by bylo něco,“ řekla britskému listu Metro v roce 2021 zakladatelka Januhairy Laura Jackson.

Oholte si svoje nohy, vzkazuje Adele

S tímto trendem se poslední dobou setkáváme čím dál více. Podle analytika trhu Mintel si téměř každá čtvrtá žena mladší 25 let neholí podpaží, v roce 2013 to byla pouze jedna ze 20 žen. Trend prosazuje také mnoho celebrit. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Januhairy (@januhairy)

Průkopnicí se stala třeba herečka Julia Roberts, která v roce 1999 vyrazila na premiéru filmu Notting Hill s neoholeným podpažím. Zpěvačka Adele zase neřeší holení nohou. Na otázku, jestli to nevadí jejímu partnerovi, odpověděla: „Nemá na výběr. Nikdo mi nebude říkat, abych si holila svoje zas*aný nohy. Oholte si ty svoje.“ V minulosti propagovala neoholené podpaží taky Madonna, její dcera Lourdes Leon nebo Miley Cyrus.

Doporučeno
„Musel jsem si vygooglit, co to je.“ Zeptali jsme se všech poslanců a poslankyň na postoj k feminismu (Anketa) „Musel jsem si vygooglit, co to je.“ Zeptali jsme se všech poslanců a poslankyň na postoj k feminismu (Anketa) 17. července 2022 7:00

Ochlupení na těle je velkým trendem na sociálních sítích, hashtag #bodyhairpositivity má na TikToku více než 214 milionů zhlédnutí. Firma Nike minulý rok dokonce vydala reklamu s modelkami, které na těle měly viditelné ochlupení nad horním rtem a v podpaždí. 

Existují důkazy, že dokonce staří Římané, Egypťané a Evropané v renesančním věku praktikovali odstraňování chloupků a věřili, že holá těla jsou krásná. V 70. letech se díky feminismu začaly chloupky prezentovat jako symbol rovnoprávnosti a přišla změna, která se promítá i do dnešní doby.

Domů
Sdílet
Diskuse