Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2024 12:00
Čas čtení 7:05
Adéla Ježková

Přivítej ho úsměvem a teplou večeří, načechrej mu polštář. Zkusila jsem týden žít podle rad pro manželky z roku 1955

Přivítej ho úsměvem a teplou večeří, načechrej mu polštář. Zkusila jsem týden žít podle rad pro manželky z roku 1955
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER VZTAHY
Uložit Uložené

Uvařit, vyprat, uklidit, opečovat – a přitom být hezká a upravená. Týden jsem žila jako žena v domácnosti z minulého století.

  • Měj připravenou večeři. Plánuj dopředu, třeba i večer předtím, abys měla včas připravené chutné jídlo v moment, kdy se manžel vrátí domů. Dáš mu tak najevo, že jsi na něj myslela a že ti záleží na jeho potřebách. 
  • Starej se o sebe. Věnuj 15 minut odpočinku, abys byla svěží, až přijde. Uprav si make-up a dej si třeba stužku do vlasů. Právě byl se spoustou pracovně unavených lidí. Buď tak pro něj trochu veselejší a zajímavější. Jeho nudný den možná potřebuje povzbudit a jednou z tvých povinností je mu to poskytnout.
  • Ukliď nepořádek. Těsně před příchodem manžela si ještě projdi hlavní části domu. Naposledy přejeď utěrkou po stolech.
  • V chladnějších měsících roku bys mu měla připravit a zapálit oheň, u kterého se bude moci odreagovat. Manžel tak bude mít pocit, že se dostal do oázy odpočinku a pořádku, a tebe to také povzbudí. Koneckonců, péče o jeho pohodlí ti poskytne nesmírné osobní uspokojení.
  • Minimalizuj veškerý hluk. V době jeho příjezdu eliminuj veškerý hluk pračky, sušičky nebo vysavače. Vyzvi děti, aby byly potichu.
  • Buď ráda, že ho vidíš.
  • Přivítej ho s vřelým úsměvem a projev upřímnou touhu potěšit ho.
  • Vyslechni ho. Možná mu chceš říct tucet důležitých věcí, ale okamžik jeho příchodu není ten pravý čas. Nech ho mluvit jako prvního – pamatuj, že jeho témata rozhovoru jsou důležitější než ta tvoje.
  • Nevítej ho stížnostmi a problémy.
  • Nestěžuj si, když přijde pozdě na večeři, nebo dokonce když zůstane venku celou noc. Počítej s tím, že je to nepodstatné ve srovnání s tím, čím si mohl projít v práci.
  • Udělej mu pohodlí. Ať se opře do pohodlného křesla nebo si lehne v ložnici. Připrav pro něj chladný nebo teplý nápoj.
  • Uspořádej mu polštář a nabídni mu, že mu sundáš boty. Mluv tichým, uklidňujícím a příjemným hlasem.
  • Neptej se ho na jeho činy ani nezpochybňuj jeho úsudek. Nezapomeň, že je to on, kdo je pánem domu a jako takový bude vždy uplatňovat svou vůli spravedlivě a pravdivě. Nemáš žádné právo ho zpochybňovat.
  • Dobrá manželka vždy ví, kde je její místo.

Tak zní Průvodce dobré manželky z roku 1955. Možná si myslíš, že podle takového „manuálu“ snad už nikdo nežije. Mýlíš se. Hashtag #tradwife, který tento životní styl označuje, má jen na TikToku 316,5 milionu zhlédnutí. Možná vás stejně jako mě zajímá proč. A tak jsem se rozhodla zkusit být tradiční ženou v domácnosti i já. Feministka a studentka genderových studií. Na týden se ze mě stala žena v domácnosti, tradiční manželka, „tradwife“. 

Doporučeno
Zkusila jsem během menstruace volně krvácet. Co zjistíš, až když odhodíš tampony a vložky? Zkusila jsem během menstruace volně krvácet. Co zjistíš, až když odhodíš tampony a vložky? 7. ledna 2024 10:00

Hnutí tradičních manželek

Jak uvádí online slovník, „tradwife“ je vdaná žena, která si jako své hlavní poslání v životě zvolila práci v domácnosti a péči o manžela a děti. Vyznává nebo ztělesňuje tradiční, esencialistickou feminitu a striktně rozdělené genderové role, často spojované s konzervativními a/nebo pravicovými politickými hodnotami a křesťanstvím.

Svými hodnotami, chováním, dokonce i oblékáním se snaží přiblížit 50. létům minulého století v USA. Době, kdy prý bylo všechno jednodušší – muži byli pravými muži a ženy správnými manželkami (ať už to znamená cokoli).

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 151760 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Vstát jako první, připravit kávu a snídani, vyvenčit psa. Co jsou největší výzvy kompletní péče o domácnost.
  • Jeden den hovězí guláš, druhý řízek. Jak se autorce dařila každodenní příprava náročných jídel.
  • Jak náročné je uklízet a u toho stále dobře vypadat.
  • Kolik času a úsilí vlastně řízení domácnosti stojí.
Domů
Sdílet
Diskuse