Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2024 12:00
Čas čtení 5:14
Lukáš Čelka

Aby přežili, jedli maso ze svých spolucestujících. Pasažéři havarovaného letadla byli přes dva měsíce uvězněni v horách

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Více než deset týdnů zápasili s nelítostným mrazem, ale také s nedostatkem jídla a vody. To je přivedlo k zoufalým a ponižujícím činům.

Jeden nešťastný let, desítky obětí a skupina přeživších nucených čelit té nejhorší a nejdelší noční můře, jakou si před několika hodinami nedokázali ani představit.

Když pětačtyřicet cestujících nastoupilo na palubu uruguayského letadla, domnívali se, že půjde o další rutinní let z hlavního města Montevideo přes pohoří Andy do Santiaga v Chile. Nikdo z nich nemohl tušit, že se stroj zřítí. A ani v nejhorší noční můře by je nenapadlo, že pro ty, kteří havárii přežijí, nastane skutečné peklo na zemi.

Ti, kteří zřícení letadla přežili, museli po nehodě čekat na pomoc nekonečných 72 dní. Odříznuti od světa, uprostřed ničeho. Kolem byly jen zasněžené hory a beznaděj, strach, utrpení a boj o holý život.

Přes deset týdnů zápasili s nelítostným mrazem, ale také s nedostatkem jídla a vody. To je přivedlo k zoufalým a ponižujícím rozhodnutím. Právě kvůli jednomu z takových rozhodnutí se let 571 ze dne 12. října 1972 navždy zapsal do historie.

Jakkoli krutě to zní, ten, kdo chtěl přežít, musel sníst své nebohé přátele. „Podali jsme si ruce a řekli si: ‚Pokud zemřu, prosím, použij mé tělo. Jen tak se odsud můžeš dostat. Řekni mé rodině, jak moc ji miluji,‘ “ popsal pro ABC News nejtěžší rozhodnutí svého života jeden z přeživších havárie Nando Parrado.

Přestože od tragédie uběhlo již více než 50 let, příběhy lidí, jako je Nando Parrado, převyprávěné přes různé knihy a filmy, dodnes dokáží šokovat svět. Jedním z takových filmů je i snímek režiséra J. A. Bayony Society of the Snow, který můžeš už teď vidět na Netflixu.

Ještě předtím, než se společně vydáme do srdce And po stopách přeživších leteckého neštěstí a odhalíme jejich skutečný příběh, bychom ti rádi připomněli, že tvořit prémiový obsah můžeme jen díky našim předplatitelům. Proto pokud se ti naše články o zajímavostech z domova i ze světa líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+.

Namísto zápasu na hřišti zápas o život

Jak píše portál ABC News, 12. října roku 1972 měl let 571 dopravit amatérský tým hráčů ragby z Montevidea v Uruguayi na exhibiční zápas proti anglickým soupeřům, který se konal ve městě Santiago v Chile. Přestože letadlo vyrazilo přesně podle plánu, kvůli špatnému počasí do cíle nedoletělo. Přes noc muselo přistát v argentinském městě Mondoza.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 151824 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co zapříčinilo nehodu letadla.
  • Jak situaci prožívali v době nehody cestující.
  • Kdy přeživší zjistili, že je nikdo nepřijde zachránit.
  • Kolik dní po nehodě začali přeživší uvažovat o kanibalismu.
  • Jak se přeživším podařilo zachránit a kolik jich nakonec zbylo.
Domů
Sdílet
Diskuse