Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. ledna 2024 6:00
Čas čtení 0:44
Marek Pros

Dnes je nejdepresivnější den v roce: Proč připadá zrovna na pondělí a není to celé lež?

Dnes je nejdepresivnější den v roce: Proč připadá zrovna na pondělí a není to celé lež?
Zdroj: Pixabay/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Třetí pondělí v lednu znamená jediné, je tu Blue Monday (Modré pondělí), údajně nejdepresivnější den v roce.

Třetí lednové pondělí se zdá jako nekonečná černá díra depresivních emocí. Ale co když ti povíme, že to možná není tak hrozné? Podíváme se na to, jestli je Blue Monday skutečně depresivní realitou, nebo jen marketingovým výkřikem.

Ranní šedivá obloha, povánoční blues a hromady nesplněných novoročních předsevzetí ti náladu určitě nezlepšují. Jenže za Modrým pondělím je starý trik, kterým nás lákaly cestovní kanceláře.

Celý tenhle humbuk kolem Blue Monday vznikl v roce 2004, kdy psycholog Cliff Arnall vytvořil svou „vědeckou rovnici“ na zakázku pro britskou cestovní kancelář Sky Travel. Tato rovnice zahrnula faktory jako zimní počasí, tmu, zadluženost a nemoci. Jenže pozor, tato teorie byla odmítnuta vědeckou komunitou jako neetická a nevěrohodná.

Přestože Blue Monday je jen výmysl, měj stále na paměti, že zimní měsíce mohou skutečně ovlivňovat tvůj duševní stav. Sezónní afektivní porucha, známá také jako zimní deprese, se týká až desetiny populace.

„Je vlastně skvělé, že Modré pondělí existuje, protože upozorňuje na celospolečenský výskyt depresí a úzkostí, o nichž se pak více mluví,“ myslí si psycholožka Natálie Schwab Figusch a dodává, že Modré pondělí nevede ke zhoršení psychického stavu jedinců, kteří trpí depresí.

Domů
Sdílet
Diskuse