Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2024 16:07
Čas čtení 1:20
Veronika Ábelová

Chystáš se v létě na skok do italských Benátek? Dej si pozor na nový poplatek

Chystáš se v létě na skok do italských Benátek? Dej si pozor na nový poplatek
Zdroj: Unsplash/ Federico Beccari/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ ITÁLIE TURECKO
Uložit Uložené

Turisticky oblíbená města letos zvedají poplatky za vstup do města nebo za prohlídku památek.

S náporem turistů a turistek se rozhodli bojovat v italském městě Benátky a tureckém Istanbulu. Jestli do některého z těchto měst plánuješ vyrazit, ověř si, za jakých podmínek a kolik budeš možná muset platit.

Staré město v Benátkách

Pokud se letos chystáš do Benátek, zaplatíš pět eur (přibližně 125 korun) za vstup do starého města. To platí pro ty, kteří plánují strávit v oblíbeném městě pouze jeden den. Na ostatní menší ostrovy, jako je například Burano a Murano, se poplatek nevztahuje. Platit nemusí ani ti, kteří budou v Benátkách trávit více než jednu noc.

Doporučeno
Víme, kdy vyjde druhé série Squid Game. Bude to mnohem dříve, než se čekalo Víme, kdy vyjde druhé série Squid Game. Bude to mnohem dříve, než se čekalo 24. ledna 2024 12:06

Poplatek bude platit v hlavní sezóně, kdy je v Benátkách nejvíce rušno. Díky novému systému při platbě získáš QR kód, který ti obohatí zážitek z města.

Benátky
Zdroj: Unsplash/Ricardo Gomez Angel/volně k užití

Důvodem zavedení poplatku je snaha pokrýt náklady za samotný systém a také odradit návštěvníky ve dny, kdy bude v Benátkách rušno. K tomuto rozhodnutí došlo poté, co UNESCO oznámilo, že chce Benátky zapsat do seznamu ohrožených míst kvůli velkému počtu turistů a turistek.

Město oznámilo tento krok už v roce 2022, ale zavedení bylo několikrát odloženo, přičemž původně bylo jeho spuštění navrženo na červen 2022 a poté na leden 2023. Tento týden (18. ledna 2024) však byl poplatek za vstup do Benátek oficiálně zahájen ve zkušebním provozu.

Mešita Hagia Sofia v Istanbulu

Dalším místem, kde si připlatíš, je Istanbul, a to za oblíbenou památku. Nový poplatek se týká byzantského chrámu Hagia Sofia, jedné z nejznámějších sakrálních staveb světa. Poplatek není malý, lidé ze zahraničí ji nyní budou moct navštívit za 25 eur, tedy za více než 600 korun.

Hagia Sofia, Turecko
Zdroj: Flickr/David Spender

Důvodem zavedení poplatku bylo v tomto případě upozornění UNESCO. Aby byla historická památka zachována, doporučilo kontrolovat počty návštěvníků a návštěvnic, zavést kamerový a požární systém a poplatek pro zahraniční turisty a turistky.

Doporučeno
Protézy nebo čarodějnické potřeby. Tohle jsou nejdivnější věci, které lidé nechali v hotelových pokojích Protézy nebo čarodějnické potřeby. Tohle jsou nejdivnější věci, které lidé nechali v hotelových pokojích 23. ledna 2024 16:34

Ministr kultury a cestovního ruchu Mehmer Nuri Ersoy řekl, že redukování návštěvnosti by mělo snížit přeplněnost a chránit tak historický a kulturní význam Hagia Sofia. Někteří turečtí experti se ale obávají, že zavedená opatření nejsou dostatečná a mohou památku poškodit, a naopak ji navrhují restaurovat.  

Domů
Sdílet
Diskuse