Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. ledna 2024 13:05
Čas čtení 1:52
Veronika Ábelová

Nejhůře hodnocená jídla na světě: Umístila se i tradiční česká polévka

Nejhůře hodnocená jídla na světě: Umístila se i tradiční česká polévka
Zdroj: Flickr/ Michal Sänger/ volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

V žebříčku nejhůře hodnocených jídel na světě se umístila i česká polévka.

Na gastronomickém serveru Taste Atlas přibyl další žebříček. Tentokrát je to 100 nejhůře hodnocených jídel na světě.

Na 68. místě se umístilo Česko s tradiční rybí polévkou. Tu můžeš znát jako jedno z jídel na štědrovečerní tabuli. Variací, jak polévku připravit, je hned několik. Základem je kvalitní rybí vývar z hlavy, kostí, vnitřností a kořenová zelenina. Dochucuje se potom kořením, jako je muškátový oříšek nebo bobkový list. Někteří do polévky přidávají i bílé víno, smetanu nebo mlíčí z kapra.

rybí polévka
Zdroj: Flickr/ Michal Sänger/ volně k užití

Která jídla se umístila v žebříčku nejhorších jídel na světě vůbec nejvýš?

7. místo 

Pizzu Calskrove vymysleli v restauraci Tre Kronor ve švédském městě Skellefteå. Skládá se z pizza kapsy, která je naplněna hamburgerem a hranolkami. Aby toho nebylo málo, v Calskrove jsou různé dresinky a zálivky. Původně byla tahle kalorická pecka vymyšlena pro ty, kteří se po noci plné alkoholu nemohli rozhodnout, jestli si dát pizzu, nebo hamburger.

6. místo

Chapelele je chilský chléb, který pochází z ostrova Chiloé. Tento pokrm se připravuje jen ze dvou ingrediencí – mouky a brambor. Tradičně se vaří v páře v curanto – díře v zemi, která se používá na přípravu jídla. Chapelele může být smažené, připravené na pánvi nebo upečené v troubě. Jíst se může samostatně nebo jako příloha k hlavním jídlům.

chapalele
Zdroj: Flickr/ Daniela Riquelme/ volně k užití

5. místo

Sklandrausis jsou litevské pálivé koláčky. Těsto se vyrábí z nekvašené žitné mouky a tvaruje do placatých koleček. Následně se přehnou okraje nahoru tak, aby vytvarovaly košíček. Náplň se skládá z navrstvených brambor a mrkve, vše se potře krémem a posype skořicí nebo kmínem. Sklanadarius se podávají studené s mlékem nebo čajem.

sklandrausis
Zdroj: Flickr/ Liga Eglite/ volně k užití

4. místo

Telecí želé neboli kalvsylta je švédský tradiční a jednoduchý pokrm, který se servíruje ve Švédsku o Vánocích. Připravuje se z mletého telecího masa, které se dusí společně s kořením a želatinou v masovém vývaru. 

3. místo

Yerushalmi kugel je jeruzalémský pokrm vyrobený z tenkých vařených nudlí obalených v karamelizovaném cukru. Tento pokrm pochází už z 18. století. Kugel se tradičně podává při šabatu a dalších židovských svátcích.

2. místo

Americký ramen burger vymyslel bloger Keizo Shimamoto v roce 2013 v Brooklynu. Ramen burger se skládá ze dvou smažených housek s ramen nudlemi a masem. Do burgeru se přidává obvykle shoyu omáčka, rukolový dresink a jarní cibulka. Ramen burger se stal tak oblíbeným, že magazín Time ho zvolil jako jeden z nejvlivnějších hamburgerů, který kdy byl vytvořen.

ramen burger
Zdroj: Flickr/ jpellgen/ volně k užití

1. místo

Na vrchol žebříčku se dostal hákarl z Islandu. Jde o naložené žraločí maso, konkrétně ze žraloka grónského. Příprava masa je náročnější. Maso se nejprve tři měsíce fermentuje, potom se zavěsí a nechá se další čtyři měsíce sušit. Existují dva typy tohoto pokrmu, a to žvýkací – načervenalý glerhákarl – a jemný – bílý skyrhákarl. Maso se považuje za potravu pro odvážné, protože kvůli vysokému obsahu amoniaku se lidem nedělá dobře.

Sušené žraločí maso se podává nakrájené na kostky s místní pálenkou zvanou brennivin.

hákarl
Zdroj: Wiki Commons/ Holapaco77/ volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse