Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2024 19:00
Čas čtení 11:22
Vojtěch Vanda

Hřbitovní průvodkyně: Můj náhrobek bude mít pítko a krmítko pro ptáky. Na duchy nevěřím, na hřbitovech si každý něco najde

Hřbitovní průvodkyně: Můj náhrobek bude mít pítko a krmítko pro ptáky. Na duchy nevěřím, na hřbitovech si každý něco najde
Zdroj: Robert Vyskočil
REFRESHER ČESKO UMĚNÍ ÚMRTÍ
Uložit Uložené

O funerální turistice jsem se dozvěděl náhodou, když jsem brouzdal po internetu a hledal zajímavé tipy na cestování. Hlavou mi proletěla spousta možných zážitků – od těch morbidních až přes nevýslovně nudné, proto jsem se rozhodl zjistit, o co se jedná.

Kde jinde vést rozhovor o funerální turistice a provádění po hřbitovech než na Vyšehradě. Pod bazilikou sv. Petra a Pavla se nachází velmi známý hřbitov, kde odpočívají velikáni českého národa. Na jedné straně třeba Antonín Dvořák, na druhé, ve „společné hrobce nejzasloužilejších“, tedy Slavíně, našli pokoj Zeyer, Vrchlický, Destinnová, Myslbek nebo Křižík.

Osobně mě však zajímaly další aspekty cestování za hřbitovy. Jak někoho napadne trávit na hřbitově déle, než je nutné? Co dalšího je na nich zajímavé? Proč někoho baví po hřbitovech provádět a jaký má dotyčný člověk vztah ke smrti?

Proto jsem paradoxně zamířil na druhou stranu Vyšehradu, do malé kavárny, kde jsem si dal schůzku se hřbitovní průvodkyní a samozvanou tafofilkou Kateřinou Končenou, která mi spoustu věcí vysvětlila.

Kdy jste naposledy prováděla po hřbitově?

Teď o víkendu. Obvykle mívám zhruba tři až pět procházek měsíčně, od jara do zimy. Můžete na mě jít opakovaně, protože se hřbitovy vcelku pravidelně střídají. Přes léto, jelikož je hezky, se stává, že stihneme i nějakou procházku navíc. 


Proč lidé takovým způsobem cestují po hřbitovech?

Já doufám, že je to proto, že se chtějí dozvědět něco nového. Podívat se někam, kde ještě nebyli. Je pravda, že v Praze máme Olšanský nebo Vyšehradský hřbitov, které jsou známé po celé republice, ale pak tu máme i hřbitovy, kam nedostanete prakticky nikoho, pokud se třeba nestará o hrob. A je to škoda, jelikož tam leží stejně významné osobnosti jako na Olšanech.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 153083 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Na kterém pražském hřbitově se nachází hromadné hroby politických vězňů.
  • Kde jsou pohřbeni Němci, kriminálníci nebo hrdinové odboje.
  • Proč se v posledních letech provádělo několik exhumací.
  • Kateřina Konečná je průvodkyní po šesti pražských hřbitovech. Který je pro ni nejzajímavější?
Domů
Sdílet
Diskuse