Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. února 2024 15:49
Čas čtení 0:58
Monika Růžičková

Fenomén urbexu: Muž natočil video v opuštěném vězení, kde se našly lidské kosti

Fenomén urbexu: Muž natočil video v opuštěném vězení, kde se našly lidské kosti
Zdroj: Unsplash/Emiliano Bar/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI HISTORIE
Uložit Uložené

Urbex je momentálně na vzestupu a stává se čím dál více populární. Z toho, co na videích můžeme vidět, často až mrazí.

Dave, který spolupracuje s Freaktography online, nedávno vyrazil prozkoumat věznici Windsor v Ontariu v Kanadě. Ta byla uzavřena v roce 2014 a sloužila k věznění jak zločinců, tak politických vězňů.

Doporučeno
České sci-fi ovládlo Netflix. Stálo 45 milionů a ukazuje šílenou budoucnost Prahy České sci-fi ovládlo Netflix. Stálo 45 milionů a ukazuje šílenou budoucnost Prahy 31. ledna 2024 8:30

Průzkumník celým vězením provází a ukazuje všechna zákoutí. Je vidět, že historii místa má nastudovanou, a vše perfektně vysvětlí. Na svém YouTube kanále, kde nahrává podobná videa, má přes 88 tisíc odběratelů a jeho tvorba je velmi oblíbená. 

„V tom tunelu by se dal natočit horor,“ okomentoval jeden fanoušek video. 

Historie věznice je opravdu bohatá. Byla postavena v 50. letech 19. století a ve své době to bylo nejmodernější zařízení tohoto typu. Přeplněnost a zastaralost vedly k opuštění věznice a vyvolaly velkou diskuzi v kanadské společnosti o zacházení s vězni a jejich podmínkách. Momentálně se neví, co s budovou bude. Lidé usilují o zajištění statutu kulturního dědictví, to je ale vzhledem k historii budovy složité.

Po uzavření byly na dvoře budovy objeveny kosterní pozůstatky bývalého vězně, v jiné části se našly kolenní nebo patní kosti. Ačkoliv to nebylo potvrzeno, věří se, že některé ostatky jsou Petera Beyaka, jednoho ze tří lidí, kteří byli ve vězení popraveni. 

Doporučeno
Tyhle kultovní trháky letos oslaví 25 let Tyhle kultovní trháky letos oslaví 25 let 30. ledna 2024 8:12

Urbex, nezkráceně urban exploration, je aktivita, při které lidé prozkoumávají opuštěná a zapomenutá místa ve městech, jako jsou továrny, nemocnice nebo školy. Urbexisté dokumentují tato místa, často i pomocí fotografie, a zkoumají jejich historii a atmosféru. Bohužel to bývá mnohdy problémová aktivita, protože lidé často nedodržují bezpečnostní a právní zásady. Vstupování na opuštěný majetek může být nebezpečné a nelegální.

Domů
Sdílet
Diskuse