Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Připravila jsem si pro tebe budget jídelníček na týden, který tě vyjde na sedm stovek. V článku najdeš recepty i tipy na to, jak ušetřit a neplýtvat jídlem.
Zkusit vyžít se sedmi stovkami na týden, a ještě si pochutnat? Výzvu jsem přijala a po týdnu se ukázalo, že i s nižším rozpočtem člověk dokáže vykouzlit vyvážený pokrm, který navíc skvěle chutná. Jen je potřeba nakupovat chytře a vařit ze základních surovin. Neustálé zdražování potravin v obchodních řetězcích mi můj plán trochu zkomplikovalo. Nákup, který jsem ne tak dávno pořídila za sedm stovek, stojí nyní i přes tisíc korun.
V článku se dozvíš, co všechno se mi podařilo nakoupit a co se naopak do budgetu nevešlo. Pokud se i tobě občas nesmyslně prodraží nákup, najdeš tu tipy, jak ušetřit a zároveň se vyhnout plýtvání jídlem. Ke každému dni v týdnu přidávám jídelníček s jednoduchými recepty a fotkou pro inspiraci.
Jsem si vědoma toho, že pro někoho budget sedm set korun na týden není žádná jednorázová výzva, ale realita. Proto mé osobní postřehy ber s rezervou. Každý pracujeme s jiným rozpočtem a věřím, že uvedené tipy mohou být nápomocné pro všechny.
Jídlo je život
Jako gastroredaktorka jsem zvyklá jíst hodně jídla. Někdo jí, aby žil. Já žiju, abych jedla. Ráda ochutnávám nové pochoutky jak v obchodech s potravinami, tak i v restauracích. Sleduji nejnovější trendy ze světa kulinařiny. Když mám na něco chuť, tak si to dopřeji. Jídlo mi zkrátka dělá radost. Čas od času si objednám „chálku“ přes dovážkovou službu, když nemám čas ani sílu něco připravovat. Před výplatou mi zase lednička zeje prázdnotou. Miluju vaření, ale nejsem zvyklá vařit tři teplé chody denně.
Abych se do rozpočtu vešla, je jasné, že se musím vzdát dovážkových večeří, poledních meníček v restauraci a půlnočních nájezdů do večerky, když mě chytne mlsná. Stanovila jsem si tedy následující cíle. Vařit:
rozmanitě,
levně,
zdravě,
chutně,
časově nenáročná jídla, která zvládne každý,
beze zbytků.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Tipy na levné a chutné pecky jako chilli con carne, guláš z hlívy ústřičné či jablečný crumble.
Tipy na to, jak ušetřit a zároveň se vyhnout plýtvání jídlem.
Na jaké akce jsem narazila v obchodním řetězci Lidl.
Nejsem typ, co by denně projížděl slevové letáky, měl v telefonu x aplikací či kartiček a vyžíval se v akcích 3 + 1 zdarma. Nejsem ani zvyklá plánovat, co budu během týdne jíst. Stravuji se především intuitivně bez předem nalajnovaného jídelníčku. Aby ani jedna koruna nepřišla v mém rozpočtu nazmar, muselo se tohle všechno změnit. Chci ze sedmi stovek vytřískat co nejvíce surovin. Své poznatky jsem sepsala do osmi tipů, kterými se můžeš inspirovat.
Tip č. 1: Udělej si průzkum cen potravin v supermarketech
Udělala jsem si tedy průzkum supermarketů ve svém okolí a jako nejlevnější mi z toho vyšel Lidl. Mému bydlišti nejbližší Tesco Expres má malý výběr potravin a přišlo mi zbytečně drahé. A je Lidl, jak hlásá marketingový slogan, opravdu levný?
Tip č. 2: Předem si naplánuj jídelníček na celý týden
Než vyrazím na hon za levnými surovinami, musím si dopředu vypracovat jídelníček. Jídelníček jsem sestavovala také podle jednotlivých „akcí týdne“ a „cenových trháků“. Slevové letáky byly tento týden můj nejlepší kámoš. Do mobilu stahuji aplikaci Lidl Plus a takto vyzbrojená nabíhám do supermarketu.
Tip č. 3: Než půjdeš nakoupit, sepiš si seznam neboli „blbenku“
Pokud víš, co kupuješ, nemůže se ti stát, že do košíku naházíš zbytečné potraviny, které ani nestihneš zpracovat. S promyšleným nákupem máš větší šanci, že vše zužitkuješ, zabráníš tak plýtvání jídla a zbytečnému utrácení peněz.
Tip č. 4: Sleduj slevy a akce v letáku. Stáhni si aplikace obchodních řetězců
Lidl jsem vybrala také proto, že je známý pro své tašky (dříve bedýnky) s „ošklivější“ zeleninou a ovocem za sníženou cenu dvacet korun. Řetězec tak bojuje proti plýtvání jídlem a zákazník si může dopřát pořádnou dávku zeleniny a ovoce za lepší peníz. Hned u vstupu jsem zapátrala po akčních taškách a nikde nic. Vyhledala jsem proto zaměstnance Lidlu a na otázku, kde bych tašky mohla najít, jsem dostala rychlou a stručnou odpověď: „Nemáme a ani nevíme, jestli a kdy je budeme mít.“
Musela jsem si tedy vystačit se zeleninou a ovocem za plnou cenu. V letáku jsem měla naštěstí poznamenané kilo českých jablek v akci, řapíkatý celer za sníženou cenu i tofu za patnáct korun. Je jasné, že pokud chceš ušetřit, tak avokádo z Mexika za čtyřicet pět korun nebude dobrý „kauf“. Co jsem tedy za sedm stovek ulovila?
Tip č. 6: Zkontroluj si účtenku
Na účtence můžeš vidět zaúčtovanou dýni za sto korun. Cenu jsem špatně přečetla a předraženou dýni obratem vrátila. Všechny potraviny mě tak v Lidlu vyšly na šest set čtyřicet korun. Za zbylé peníze jsem pak koupila mouku v akci v Bille a hořkou čokoládu.
Tip č. 7: Farmářskou zeleninu i vajíčka můžeš koupit za lepší peníze přes inzerát na internetu
Vejce se v obchodech snažím nekupovat. Většinou jsem přes léto dostávala domácí vejce od rodiny. Tentokrát se mi také poštěstilo a vyfasovala jsem deset vajec od kamarádky. Pokud i ty chceš konzumovat veselá vajíčka, ale zároveň nemáš tolik peněz na to, neustále si je kupovat v bio kvalitě v obchodě, mám pro tebe další tip. Na sociálních sítích i internetových bazarech se to hemží skupinami a inzeráty, kde lidé nabízejí domácí vajíčka i zeleninu za rozumnou cenu. Případně se poptej mezi kamarády či kolegy v práci.
Tip č. 8: Neplýtvej jídlem a vař beze zbytků
Každý Čech ročně vyhodí okolo šedesáti kilogramů jídla. Celkově tak Česko vyprodukuje přes půl milionu tun potravinového odpadu za rok. Takové množství by naplnilo sto tisíc malých nákladních aut. Pokud by se vozy seřadily za sebe, vytvořily by zhruba šest set padesát kilometrů dlouhou kolonu vedoucí z Prahy až do Hamburku. Vařením beze zbytků ušetříš peníze i planetu. Do jídelníčku jsem zařadila také „zero waste“ recepty, které skvěle chutnají a zvládne je připravit každý.
Příprava
Abych v týdnu fungovala co nejefektivněji, snažila jsem si většinu pokrmů připravit dopředu. Na každé dva dny jsem si vždy uvařila dva teplé chody, případně jsem ještě třetí den dojídala zbytky. Začala jsem přípravou pesta z mrkvové natě, domácím řepným hummusem, který ti vydrží i týden v lednici, a vývarem ze zbytků, z něhož jsem následně udělala i veganský demi glace jako základ do omáček. Pokud se mi přes týden nahromadily další zbytky, nevyhodila jsem je, ale použila do dalšího vývaru.
Nejdříve ti popíši jídelníček na celý týden a v závěru článku na tebe čekají jednoduché recepty.
Levný jídelníček na týden
Pondělí
Snídaně: Žitný chléb s domácím řepným hummusem a ztraceným vejcem
Oběd: Játra na cibulce ve smetanové omáčce s rýží
Svačina: Jablko
Večeře: Chilli con carne s rýží
Úterý
Snídaně: Jablečný crumble s ovesnými vločkami a jogurtem
Oběd: Chilli con carne s rýží
Svačina: Žitný chléb s pestem z mrkvové natě
Večeře: Játra na cibulce ve smetanové omáčce s rýží
Středa
Snídaně: Žitný chléb s domácím řepným hummusem a ztraceným vejcem
Oběd: Dojídaní zbytků – chilli con carne a játra na cibulce
Svačina: Jablečný crumble s ovesnými vločkami a jogurtem
Večeře: Domácí těstoviny s pestem z mrkvové natě a uzeným tofu
Čtvrtek
Snídaně: Bílý jogurt s ovesnými vločkami a ovocem
Oběd: Domácí těstoviny s pestem z mrkvové natě a uzeným tofu
Svačina: Jablečný crumble
Večeře: Žampionové rizoto
Pátek
Snídaně: Žitný chléb s pestem z mrkvové natě a volským okem
Oběd: Žampionové rizoto
Svačina: Jablko
Večeře: Guláš z hlívy ústřičné s chlebem
Sobota
Snídaně: Bílý jogurt s ovesnými vločkami a ovocem
Oběd: Guláš z hlívy ústřičné s chlebem
Svačina: Řepný hummus s mrkví a řapíkatým celerem
Večeře: Kuskus s pestem z mrkvové natě, řapíkatým celerem a uzeným tofu
Neděle
Snídaně: Míchaná vajíčka s pestem a žitným chlebem
Oběd: Kuskus s pestem z mrkvové natě, řapíkatým celerem a uzeným tofu
Svačina: Jablko
Večeře: Pečená mrkev, brambory na olivovém oleji s česnekem, cibulí a řepným hummusem + zbytky kuskusu s tofu
Recepty
Zeleninový vývar ze zbytků a veganský demi glace
Budeš potřebovat:
pět stroužků česneku ve slupce,
dvě cibule,
polévkové koření (pepř, bobkový list, nové koření, majoránku),
veškerou kořenovou zeleninu, kterou najdeš v lednici: zbytky, odřezky z mrkve, petržele, slupky z cibule a česneku, „zvadlé“ bylinky.
Postup:
Předehřej troubu na 200 °C. Veškerou zeleninu omyj a nalámej na menší kousky, cibuli i česnek nech ve slupce a vše vyskládej na plech. Zeleninu peč přibližně 30 minut, až začne chytat barvu, vyndej ji z trouby a přendej do velkého hrnce. Plech ještě prolij trochou horké vody, aby se uvolnilo všechno dobré, co se připeklo, a přilij to do hrnce. Zeleninu zalij dostatečným množstvím vody, tak aby byla veškerá zelenina ponořená, a přidej koření.
Vývar je nejlepší táhnout alespoň tři hodiny na malém plameni, pod lehce pootevřenou pokličkou. Po pár hodinách už je po celém bytě cítit vůně hotového zeleninového vývaru zlatavě hnědé barvy, kterou zajistila pečená zelenina.
Teď už je jen na tobě, co s vývarem uděláš. Můžeš jej skladovat v lednici v zavařovačkách nebo z jeho části připravit veganský demi glace –zredukovaný, silný, bohatý, aromatický základ pro výtečné omáčky k těstovinám, rýži, grilovanému tofu, tempehu i steakům.
Postup:
Do menšího hrnce přidej půl litru vývaru, přiveď k varu a redukuj, dokud ti nezbyde na dně asi sto mililitrů zredukované tekutiny. Hotový demi glace přelij do formiček na led a dej zmrazit. Používej jednotlivé kostky dle potřeby.
Domácí řepný hummus (levná varianta)
Budeš potřebovat:
dvě předvařené řepy,
dvě hrsti cizrny,
dva stroužky česneku,
sůl a pepř na dochucení,
olej.
Postup:
Příprava řepného hummusu je bleskurychlá a jednoduchá. Všechny ingredience vlož do mixéru a mixuj, dokud ti nevznikne hummus. Pokud je pomazánka moc tekutá, přidej cizrnu. Podle chuti osol a opepři. Skvěle se hodí i lahůdkové droždí, dodá řepnému pokladu chuť „umami“. Hotový hummus přendej do sklenice a zakápni olejem, tuk jej hezky zakonzervuje. V lednici ti vydrží přibližně týden.
Játra na cibulce
Budeš potřebovat:
kuřecí játra,
veganský demi glace,
dvě cibule,
tři stroužky česneku,
300 ml vody,
100 ml smetany,
sůl, pepř, kmín, mletou papriku, majoránku,
dvě kostky másla na zjemnění omáčky.
Postup:
Na tenké plátky nakrájenou cibuli opeč dozlatova na pánvi, přidej játra a najemno nasekaný česnek. Jakmile se játra zatáhnou, podlij je vodou, přidej jeden díl demi glace a dus pod pokličkou přibližně deset minut. Játra nesmí být úplně tvrdá. Následně osol, opepři, přidej koření, zalij smetanou a ještě krátce povař. Zhruba po dvou minutách vmíchej dvě kostky másla na zjemnění omáčky a můžeš podávat třeba s rýží.
Pesto z mrkvové natě
Budeš potřebovat:
jeden svazek mrkvové natě,
olej dle potřeby,
čtyři stroužky česneku,
hrst cizrny,
sůl a pepř.
Postup:
Nať důkladně omyj a vlož společně s česnekem a cizrnou do mixéru, zakápni dostatečným množstvím oleje, tak aby po rozmixování vzniklo pesto požadované konzistence. Dochuť solí a pepřem. Hotové pesto přelij do zavařovačky a zalij vrstvou olivového oleje – to zaručí konzervaci. Pesto nabírej vždy čistou lžičkou, aby déle vydrželo.
Domácí tagliatelle s pestem z mrkvové natě
Budeš potřebovat:
pesto z mrkvové natě,
400 g polohrubé mouky,
čtyři veselá vejce,
pět lžic olivového oleje,
sůl.
Postup:
Rozmíchej vejce se solí a olejem. Do připravené vaječné směsi postupně přimíchej mouku. Těsto by mělo být pružné a měkké. Zabal jej do fólie a nech půl hodiny odpočívat. Odpočaté těsto rozválej válečkem nebo ve stroji na přípravu těstovin. Aby se ti vyválené těsto lépe krájelo, několikrát jej přelož na sebe a podle potřeby krájej na tenké nudle. Připravené těstoviny vař v dobře osolené vodě asi tři minuty. Do ještě teplých nudlí následně vmíchej pesto dle chuti.
Chilli con carne
Budeš potřebovat:
mleté hovězí maso,
jednu mrkev,
jednu nať řapíkatého celeru,
pasírovaná rajčata,
dvě cibule,
konzervu červených fazolí,
čtyři stroužky česneku,
demi glace nebo vývar,
sůl, pepř, římský kmín,
sušené chilli dle chuti,
olej.
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer opeč dozlatova na oleji. Následně přidej mleté hovězí, zprudka jej opeč a přidej nasekaný česnek. Jakmile mleté maso změní barvu, zalij ho pasírovanými rajčaty, vývarem či demi glace, přidej koření, chilli a nech dusit zhruba dvacet minut. Pokud najdeš doma kousek kvalitní hořké čokolády, přidej ho do hrnce. Čokoláda krásně podtrhne chuť hovězího a hezky se snoubí s rajčatovou omáčkou. Po dvaceti minutách přimíchej slité fazole a můžeš podávat.
Houbové rizoto (levná varianta)
Budeš potřebovat:
dva pytlíky rýže (koupila jsem balenou rýži v pytlíčkách, protože arborio stojí okolo sta korun),
jednu cibuli,
čtyři stroužky česneku,
demi glace nebo vývar,
100 ml smetany na vaření,
žampiony v konzervě (čerstvé byly dražší),
mrkev,
řapíkatý celer,
dvě kostky másla na zjemnění,
pesto z mrkvové natě na dochucení,
sůl, pepř.
Postup:
Na oleji si osmahni nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidej rýži a krátce orestuj. Rýži zalij cca půl litrem vývaru a nech probublávat. Přidej žampiony a na kostičky nakrájenou mrkev s celerem. Pokud se ti všechen vývar odpaří, přilij další. Jakmile je rýže uvařená, přilij trochu smetany, krátce provař a rizoto zjemni máslem. Hotový pokrm můžeš ještě dochutit pestem z mrkvové natě.
Jablečný crumble
Budeš potřebovat:
šest jablek,
hrnek ovesných vloček,
čtvrtku másla,
čtvrt hrnku hladké mouky,
skořici,
přibližně půl hrnku třtinového cukru.
Postup:
Předehřej si troubu na 180 °C. Jablka oloupej, nakrájej na malé kousky a přendej do pekáče. Jablka teď stačí už jen podle chuti okořenit skořicí a přikrýt drobenkou. K lehce změklému máslu přidej ovesné vločky, mouku, cukr a rukama vypracuj drobenku. Hotovou směsí posypej jablka a dej péct přibližně na dvacet minut dozlatova.
Guláš z hlívy ústřičné
Budeš potřebovat:
balení hlívy ústřičné,
dvě cibule,
čtyři stroužky česneku,
demi glace nebo vývar, přibližně 200 ml,
pasírovaná rajčata,
mletou papriku: uzenou, sladkou, pálivou,
sušené chilli papričky dle chuti,
sůl, pepř, kmín.
Postup:
Nejdříve je potřeba připravit si cibulový základ. Na tenké plátky nakrájenou cibuli pozvolně dozlatova opékej v hrnci, dokud nechytí lehce hnědou barvu. Přidej česnek, koření, na drobné kousky nakrájenou hlívu ústřičnou a krátce orestuj. Připravený základ na guláš zalij rajčaty a vývarem a nechej probublávat zhruba dvacet minut. Hotový guláš servíruj s chlebem.
Kuskus s pestem z mrkvové natě, řapíkatým celerem a uzeným tofu
Budeš potřebovat:
hrnek kuskusu,
dva stonky řapíkatého celeru,
balení uzeného tofu,
pesto z mrkvové natě.
Postup:
Tento recept zvládne opravdu každý a zabere ti asi deset minut. Kuskus důkladně propláchni a dej ho vařit na mírném plameni se dvěma hrnky vody. Po pěti minutách je kuskus hotový. Teď už do něj stačí přidat nakrájený řapíkatý celer, tofu, dochutit jej pestem z mrkvové natě a dozdobit natí z celeru.
Pečená zelenina s bramborami
Budeš potřebovat:
čtyři mrkve,
dvě cibule,
jednu palici česneku,
čtyři brambory,
olej,
sůl, pepř, kari koření.
Postup:
Předehřej si troubu na 180 °C. Mrkev a brambory ve slupce nakrájej na menší kousky a dej do pekáče. Přidej na tenké plátky nakrájenou cibuli. Palici česneku v polovině rozřízni, neloupej a takto v celku ji vlož do pekáče (až se zelenina dopeče, česnek půjde ze slupky hezky vyloupnout). Zeleninovou směs s bramborami zakápni olivovým olejem, dochuť solí, kořením, přikryj alobalem a dej péct zhruba na tři čtvrtě hodiny. Opečenou zeleninu můžeš podávat například s řepným hummusem či uzeným tofu.