Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. února 2024 8:28
Čas čtení 0:37
Anna-Marie Hanzlíková

Může tvůj sourozenec za tvé horší duševní zdraví? Nová studie má překvapivou odpověď

Může tvůj sourozenec za tvé horší duševní zdraví? Nová studie má překvapivou odpověď
Zdroj: Unsplash
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nová studie zkoumala, zda zhoršené mentální zdraví souvisí s počtem sourozenců. A zjistila, že spojitost opravdu existuje.

Studie z Ohio State University zkoumala téměř 20 tisíc teenagerů v Číně a Americe. Ti s jedním nebo žádným sourozencem měli ve výzkumu daleko lepší stav svého duševního zdraví.

Podle amerických údajů mělo nejhorší dopad na duševní pohodu to, když měl někdo starší sourozence a sourozence v těsném věkovém odstupu. Sourozenci narození v rozmezí jednoho roku od sebe měli nejhorší dopad na duševní zdraví. 

Podle výzkumníků to souvisí s ředěnou pozorností rodičů. „Představte si zdroje rodičů jako koláč. Jedno dítě dostane celý ten jeden koláč, tedy všechnu pozornost a zdroje rodičů. Když ho ale rozdělíte, každý sourozenec už má zdrojů méně,“ uvedl vědec Doug Downey.

Na druhou stranu Euronews píší, že hrají roli i další faktory, především socioekonomická situace rodiny. A jiné studie prokazují výhody velkých rodin.

Například jiný výzkum stejné univerzity zjistil, že děti z velkých rodin mají ve školce daleko lepší sociální dovednosti, švédská studie zase neprokázala korelaci mezi duševním a fyzickým zdravím a počtem sourozenců.

Domů
Sdílet
Diskuse