Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2024 8:00
Čas čtení 4:06
Adéla Ježková

Podstoupila jsem kolonoskopii. Co tě na zákroku čeká?

Podstoupila jsem kolonoskopii. Co tě na zákroku čeká?
Zdroj: Flickr/volně k užití
REFRESHER MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Představa kolonoskopie v myslích mnohých rámuje strach. Ale věř mi, že následky nepodstoupení zákroku a neřešení problému mohou být mnohem strašidelnější. Redaktorka Refresheru popisuje, že kolonoskopie se není třeba bát.

Bezezbytková strava, odporné projímadlo, běhání na záchod, jednorázové spodky a prdění na nemocničním lůžku. Tak bych popsala obávanou kolonoskopii.

Nárok na toto screeningové vyšetření hrazené z veřejného zdravotního pojištění mají v Česku lidé ve věku od 50 let jednou za deset let. Lékař či lékařka při něm může odhalit zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku v raném stadiu, nebo dokonce ještě před jeho vznikem.

Doporučeno
„Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá „Transplantace vlasů mi změnila život.“ Češi si pro nové vlasy létají do Turecka. Zjišťovali jsme, jak zákrok probíhá 18. února 2024 13:00

Nikdy by mě tak nenapadlo, že kolonoskopii podstoupím ve 25 letech. (Člověk míní...) Pravda ale je, že nemoci si nevybírají a mohou nás zasáhnout i tehdy, kdy jsme mladí a plní sil. 

Disclaimer
Autorka nepodstoupila kolonoskopii, aby o tom napsala článek, nýbrž z důvodu dlouhodobých zdravotních problémů. Více si o její cestě můžeš přečíst v článku Z „nic vám není“ se vyklubala rakovina. Nevěřili mi lékaři proto, že jsem žena? a v článku Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já.

Krok 1, příprava: Čisté střevo = základ!

Na kolonoskopii se musíš připravit. Nestačí se jen objednat a pak se ve stanovený čas dostavit do ordinace. Jak uvádí na svém webu Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), nejdříve, týden před vyšetřením, přichází na řadu vysazení léků, které obsahují železo, léků na ředění krve a tři dny před zákrokem také léků na léčbu průjmu. (Poznámka: Úpravu medikace vždy konzultuj se svým ošetřujícím lékařem.)

Doporučeno
Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já 27. ledna 2024 9:00

Zhruba čtyři až pět dní před kolonoskopií se rovněž doporučuje dodržovat tzv. bezezbytkovou stravu. Ale přesnou dobu trvání diety ti samozřejmě stanoví ošetřující lékař či lékařka. Je nutné vynechat potraviny, které by mohly ve střevě zanechat hrubé zbytky, například nejrůznější zrníčka či slupky. Na chvilku tak musíš zapomenout na celozrnné pečivo, ořechy a většinu čerstvé zeleniny a ovoce.

Místo toho se můžeš zasytit netučnými mléčnými výrobky, bramborovou kaší (bez slupek), těstovinami, bílým pečivem, pudingy či vývary. Důležité je také dodržovat pitný režim a vypít alespoň dva litry tekutin.

vývar, chrípka
Zdroj: Unsplash.com

Den před vyšetřením můžeš lehce posnídat (např. bílé pečivo), k obědu už je ale dovolen pouze čirý vývar a k večeři půst. Celý den bys neměl*a ani pít kávu, ovocné džusy s dužninou a perlivé nebo alkoholické nápoje.

V den kolonoskopie přijdeš do ordinace na lačno, přičemž i pití čirých tekutin musíš ukončit tři až čtyři hodiny před vyšetřením.

Proč je příprava na kolonoskopii důležitá?
Pokud nedodržíš pokyny, které ti lékař či lékařka stanoví, střevo nemusí být dostatečně čisté a na vyšetření nemusí být vidět vše, včetně případných patologických změn. Existuje tak riziko, že bys kolonoskopii musel*a absolvovat znovu.

Vyprazdňovací roztok aneb nutné zlo

Nedílnou součástí přípravy na kolonoskopii je vypití vyprazdňovacího roztoku. Nebudu lhát, žádná lahůdka to není. To je ale samozřejmě velmi individuální.

„V dnešní době je na trhu několik druhů kvalitních vyprazdňovacích přípravků. Jejich správná volba závisí na domluvě s vaším ošetřujícím lékařem, který dle zdravotního stavu určí pro vás nejvhodnější formu vyprazdňování,“ uvádí na svém webu FN Brno.

Doporučeno
Z „nic vám není“ se vyklubala rakovina. Nevěřili mi lékaři proto, že jsem žena? Z „nic vám není“ se vyklubala rakovina. Nevěřili mi lékaři proto, že jsem žena? 14. listopadu 2023 11:00

Já osobně jsem od ošetřujícího lékaře dostala recept na přípravek Clensia, který obsahuje osm sáčků (čtyři velké sáčky „A“ a čtyři malé sáčky „B“), které se spolu musí naředit. Musela jsem tak před vyšetřením vypít dva litry projímadla, pokračovat jsem přitom musela i ve chvíli, kdy už na WC odcházela pouze čirá tekutina. A že jí bylo.

Konzumaci projímadla si musíš naplánovat podle času, kdy jsi objednán*a na kolonoskopii – nejlepší očisty střeva se dosáhne, pokud interval mezi posledním požitím Clensia a kolonoskopií je pouze čtyři až šest hodin. Kvůli riziku dehydratace nezapomínej projímadlo prokládat čistou vodou.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154636 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Nejdřív se svlékneš a dostaneš speciální prádlo s otvorem, následně ti podají tišicí léky.
  • Také si můžeš vybrat další anestezii nebo rajský plyn za příplatek.
  • Zákrok tak nemusí vůbec bolet. 
  • Jak může pomoci hluboké dýchání.
  • Jak dlouho vše trvá a jaký to je pocit.
  • Zdravotním a dalším důležitým tématům se pro tebe můžeme věnovat skutečně do hloubky díky předplatnému. Tyto texty konzultujeme s odborníky a také získáváme autentické výpovědi lidí se zkušenostmi. Odemkni si článek a podpoř kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+.
Domů
Sdílet
Diskuse