Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. března 2024 14:39
Čas čtení 0:46
Anna-Marie Hanzlíková

Konec TikToku v Americe? Shrnujeme, o co jde v projednávaném zákonu

Konec TikToku v Americe? Shrnujeme, o co jde v projednávaném zákonu
Zdroj: Tiktok (ilustračná fotografia), flag of the United States of America
TECH ČÍNA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TIKTOK
Uložit Uložené

Zakážou v Americe TikTok? Co vlastně prošlo a proč uživatelé šílí z vyskakovacího okna v aplikaci.

Milionům uživatelů*uživatelek se minulý týden před scrollováním ukázalo vyskakovací okno. „Kongres plánuje úplný zákaz TikToku. Promluvte nyní – než vaše vláda připraví 170 milionů Američanů o jejich ústavní právo na svobodu projevu,“ stálo v něm.

Proč ta panika? Sněmovní výbor pro energetiku a obchod totiž schválil návrh zákona, který chce, aby čínská společnost ByteDance prodala svůj podíl. Pokud tento zákon projde, mělo by ByteDance 165 dní na prodej, tedy asi pět měsíců. Pokud by se tak nestalo, pro provozovatele jako Apple nebo Google by se stalo nezákonným, aby byla aplikace přístupná ke stažení na jejich zařízeních.

Nejedná se tak zatím o přímý zákaz platformy, USA chtějí tímto zákonem spíše snížit čínský vliv. Proto chtějí, aby dceřinou společnost TikTok čínský ByteDance prodal. Prezident Biden řekl, že by zákon podepsal.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

A ono vyskakovací okno? Vyděsilo hlavně děti. Pro americký server Mashable jeden z pracovníků Kongresu řekl, že do kanceláře opravdu volají tisíce voličů*voliček všech věkových kategorií, hlavně ale ti nejmladší, kteří volit ještě nemohou. „Telefonují dokonce o přestávce, sami to doslova řekli,“ dodal pro zmíněný web.

Domů
Sdílet
Diskuse