Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je PR zpráva společnosti merXu.
18. března 2024 17:00
Čas čtení 1:32
Sponzorovaný obsah

Na co je dobré myslet při montáži fotovoltaických panelů na střechy výrobních hal a skladů?

Na co je dobré myslet při montáži fotovoltaických panelů na střechy výrobních hal a skladů?
Zdroj: Freepik
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Investice do fotovoltaiky je zajímavým řešením pro podnikatele, kteří chtějí snížit náklady na elektřinu a využít volný prostor na střechách velkoplošných objektů.

Tato instalace přinese větší energetickou nezávislost a umožní napájet mnoho zařízení pracujících třeba i 24 hodin denně. Montáž fotovoltaických panelů u skladů a hal však vyžaduje zohlednit mnoho aspektů, jako je nosnost střechy, její technický stav, možnost provádění údržby modulů či ohlášení provozovateli přenosové soustavy. V následujícím článku mluvíme o nejdůležitějších faktorech, na které je dobré myslet u takovéto investice.

PV panely na střechách velkoplošných objektů, technický stav a nosnost konstrukce

Fotovoltaika se již řadu let těší neslábnoucí oblibě investorů z řad jak podnikatelů, tak fyzických osob. Fotovoltaické panely namontované na střechách velkoplošných objektů mají mnoho předností, které pozitivně ovlivňují finance a zisk firem. Stojí za to zmínit mimo jiné následující výhody:

  • využití velké neužívané střešní plochy k výrobě elektrické energie,
  • snížení účtů za elektřinu,
  • možnost využít řadu dotací z vládních či unijních programů,
  • zlepšení image firmy jako moderní společnosti, která dbá na životní prostředí,
  • nárůst hodnoty nemovitostí.

Ačkoli fotovoltaické panely přinášejí velký zisk, nelze je instalovat na každou střechu velkoplošného objektu. V případě firem se tato investice obvykle skládá z mnoha modulů, kabeláže a stojanů. To znamená značný nárůst hmotnosti střechy. Proto je zejména v případě nemodernizovaných budov důležité prověřit nosnost střech a jejich technický stav, pro vyloučení například poškození či ložiska koroze. V případě, že střecha nesplňuje požadavky, stojí za zvážení montáž na zemi – můžete se pak rozhodnout pro vysoké stojany, které nezaberou příliš velkou plochu, ale zato se mohou stát dodatečným přístřeškem pro techniku či vozidla.

Jakou zvolit orientaci a úhel sklonu panelů?

Nejlepší je orientace PV systému na jih, která zajistí nejvíce slunce v průběhu roku. Pokud však má střecha jinou orientaci a není možné ji změnit pomocí stojanů, pak je vhodné investovat do systémů hospodaření s energií, například HEMS, nebo optimizérů, které zajistí vyšší výkonnost modulů. Kromě toho má velký význam optimální úhel sklonu – čím vyšší zeměpisná šířka, tím větší musí být úhel sklonu, který umožní namířit fotovoltaické panely kolmo ke slunci.

U skladových ploch a výrobních hal se často nacházejí komíny, antény či jiné budovy, které mohou způsobit větší zastínění PV systému. I tyto faktory je dobré zohlednit v plánech, abyste věděli, po jaké době se vám investice vrátí a jaké množství energie bude generovat. K většímu zisku přispívají také pravidelné kontroly a údržba – fotovoltaické panely je třeba čistit od prachu, listí a dalších nečistot nejméně jednou za rok.

Domů
Sdílet
Diskuse