Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2024 14:30
Čas čtení 4:50
Adéla Ježková

Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?
Zdroj: Freepik/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMĚNA SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Ve světě, který je stále více plný nejistoty, by se jeden nejraději uchýlil do podzemí.

Na TikToku na mě vyskakují videa s preppery, kteří mají uloženy tisíce dolarů v zásobách mouky, toaleťáku či munice. Miliardáři po celém světě budují luxusní „doomsday“ bunkry, aby přežili jakoukoli živelní katastrofu (i třeba tu, kterou mohli svým počínáním způsobit). Mladí zažívají klimatický žal a odmítají mít děti na „hořící planetě“.

Bunkry jako symbol nejvyššího statusu
Koncem loňského roku vyšlo najevo, že Mark Zuckerberg staví pod svým rančem na Havaji skrytou pevnost za více než 200 milionů dolarů. Má vlastní zásoby energie a potravin a nechybí ani dveře odolné proti výbuchu. A jen tak mimochodem má rozlohu téměř 500 metrů čtverečních.

Tohle všechno ve mně již delší dobu vzbuzuje následující otázky: Co by nastalo, kdyby se civilizace zcela zhroutila v důsledku globálního oteplování nebo jiné katastrofy? Vědí miliardáři něco, co nám neříkají? Měla bych si také začít dělat zásoby trvanlivého jídla a jodových tablet?

A hlavně: Mohli bychom se před všemi hrozbami schovat pod zem?

Doporučeno
Testovala jsem zařízení, které tvrdí, že mě zbaví menstruační bolesti. Jak to dopadlo? Testovala jsem zařízení, které tvrdí, že mě zbaví menstruační bolesti. Jak to dopadlo? 8. března 2024 12:00

Oteplení o šest stupňů

Není pochyb o tom, že existuje spousta důvodů k pesimismu ohledně stavu současného světa. Války, pandemie, přírodní katastrofy, hrozba jaderných zbraní a sílící klimatická změna. Právě ta by mohla být tím, co nás nažene takzvaně zpátky do jeskyní.

Nevěříš? Připomeňme si pár základních faktů...

V „Prohlášení o Zemi“ (Earth Statement) publikovaném v roce 2015 vědci a vědkyně uvedli, že existuje pravděpodobnost jedna ku deseti, že se svět do roku 2100 oteplí o šest stupňů Celsia.

Doporučeno
Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá 18. března 2024 9:00

To by bylo, jak píše ve svém článku pro The Guardian novinářka Hannah Ritchie, pro svět zničující: „Úroda by zkrachovala. Mnoho lidí by trpělo podvýživou. Lesy by se změnily v savany. Ostrovní státy by byly zcela zatopeny. Mnoho měst by zaniklo v důsledku zvýšení hladiny moří. Klimatičtí uprchlíci by se dali do pohybu. ‚Normální‘ teploty by v mnoha částech světa byly nesnesitelné. Dokonce i nejbohatší země s mírným podnebím by většinu zim zažívaly ničivé záplavy a léta by se pekly. Byla by to obrovská humanitární katastrofa.“

Podle studie vědců z Purdueovy univerzity a Univerzity Nového Jižního Walesu v Austrálii by v případě trojnásobného zvýšení teplot byla mezi „příliš horkými oblastmi“ například většina východního pobřeží Spojených států, celá Indie, většina oblastí v Austrálii a hustě osídlené části Číny.

Varování přišlo i letos, kdy Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu oznámil, že pokud svět okamžitě nepřestane spotřebovávat fosilní paliva, může v příštím desetiletí překročit hranici katastrofického oteplování.

Vzhledem k vyhlídkám na život v parném světě se stále extrémnějšími výkyvy počasí je možná načase zvážit nejrůznější adaptace. Jednou z nich by mohl být život v podzemí.

Vždyť právě podzemí bylo od pradávna místem, kde byli lidé chráněni před přírodními živly. Mohlo by to však být skutečně životaschopné řešení i dnes? Mohli by se lidé v případě katastrofy efektivně ukrýt pod zemí?

Takový nápad se může zdát jako neproveditelný a naprosto bláznivý. Ovšem jen do doby, než si člověk uvědomí, že minimálně polovina rozlohy Země by se v příštích sto letech mohla stát neobyvatelnou.

Podzemní život v minulosti

Lidé žili v podzemí z různých důvodů. Podle autora knihy Underground: A Human History of the Worlds Beneath Our Feet Willa Hunta tomu tak bylo například v případě, že neměli materiál na stavbu domů. V místech s extrémním klimatem se pak lidé v létě schovávali pod zem, aby se ochladili, a v zimě, aby se zahřáli. Podzemí bylo také bezpečným místem, kde se mohli ukrýt před nepřáteli.

Doporučeno
Týden jsem měla každé ráno sex. Zjistila jsem, že věda má pravdu Týden jsem měla každé ráno sex. Zjistila jsem, že věda má pravdu 9. března 2024 10:00

Vznikala také celá podzemní města. Třeba starobylé město Petra, které proslavil Indiana Jones, bylo vytesáno do hor a v pátém století před naším letopočtem zde žilo odhadem 20 tisíc lidí. Podzemní město Kappadokie v dnešním Turecku se zase pyšnilo hlubokými studnami, větracími šachtami i propracovaným bezpečnostním systémem. Velká podzemní města existovala také v Číně, Polsku, Itálii a Africe.

podzemi
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156363 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kde v současnosti lidé žijí pod zemí.
  • Málo světla, vlhkost a nepravidelný cirkadiánní rytmus. V čem spočívají úskalí takového života. 
  • Jak by si lidé pod povrchem zajišťovali potravu nebo výrobu energie.
  • Je to reálné? Co o podzemním životě míní odborníci. 
Domů
Sdílet
Diskuse