Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2024 8:00
Čas čtení 8:17
Lucie Kotvalová Ilona Hobzová

„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů

„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů
Zdroj: tirachardz / Freepik
REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ GYNEKOLOGIE ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jak jsme mohli z jejich vyprávění slyšet, některé ženy na porod nebudou vzpomínat jako na „nejkrásnější den“ svého života.

„Zbabrané“ byly prý oba porody, které absolvovala v porodnici. První byl ovšem nepovedený v mnoha ohledech. Dnes čtyřiatřicetiletá Katka přitom prošla předporodním kurzem „u vyhlášené duly, při výběru porodnice dala na pozitivní informace ze svého okolí a při porodu plně důvěřovala zdravotníkům“. „To všechno se ukázalo jako velká chyba. Nechala jsem se přesvědčit, že jsem neschopná a svou neschopností si zabiju dítě,“ popisuje.

Podobnou zkušenost má mnoho žen. Refresher mluvil s několika z nich – vyprávěly příběhy o urážení, bagatelizaci zdravotních potíží, zbytečných nástřizích i dalších necitlivých postupech. Jak taková zkušenost ženu ovlivní? A co se s tím dá dělat?

Šlo to dovnitř, půjde to i ven

Chyb bylo podle Katky několik. Zaprvé se nechala vyděsit lékařkou a kvůli těhotenské cukrovce a pozitivnímu streptokoku si nechala vyvolat porod v den termínu, zadruhé ji nikdo nepoučil o nežádoucích účincích a rizicích – nevěděla třeba, že vyvolané porody mnohdy končí císařským řezem. „Přitom miminku se dařilo dobře,“ říká.

porod, těhotenství, lékařka, břicho
Zdroj: Freepik/@ serhii_bobyk/volně k užití


Další chybou byl souhlas s napíchnutím kanyly, podáním antibiotik na streptokok a s monitorem na břiše. „Jednak jsem se nemohla vůbec hýbat a podpořit sestup miminka a jednak jakmile jsem byla mimo, porodní asistentka mi pouštěla jeden ‚vitamín‘ a ‚něco na bolest, protože už to nedáváte‘ za druhým. Třeba syntetický oxytocin, který zabraňuje vyplavování toho přírodního. Napíchnutá ruka mě od místa vpichu až po paži celá bolela a já se nechala odbýt tím, že je to zcela v pořádku a musím to vydržet. Ostatně frází, že ‚musím vydržet‘, zdravotníci v porodnici ani na šestinedělí zrovna nešetřili,“ vzpomíná hořce.

Sledovala jsem v slzách hodiny a prosila, ať už to skončí.


Porod šel, jak říká, „dnešní optikou velmi rychle“. Zdravotníci a zdravotnice měli ale jiný názor. „Měla jsem křížové bolesti a jediné, co nabízeli jako úlevu, byl epidurál. Ani sprchu, ani vanu, ani nic jiného. Hlavně jsem měla neustále buď na břiše monitor, nebo mě rušili vnitřním vyšetřením. Nestačilo, že mě vyšetřila porodní asistentka, vždy mě pak vyšetřovala i lékařka. Několikrát ve mně porodní asistentka šťourala a něčím kroužila, aby praskla plodové obaly – o kterých jsem říkala, že už dávno praskly. Hlášky porodních asistentek jako ‚křik miminku nepomáhá, maminko‘, ‚šlo to dovnitř, půjde to i ven‘ k úlevě opravdu nepomohly,“ říká.

Některé fyzické následky si ženy podle porodní asistentky a prezidentky Unie porodních asistentek (UNIPA) Magdalény Ezrové z porodů odnášejí často: zbytečný nástřih hráze, močovou inkontinenci, problémy v sexuálním životě nebo zhoršený stav pánevního dna po nešetrně vedeném porodu. „Na vysokých školách se neučí, jak šetrně přistupovat k ženskému tělu a jak šetrně asistovat u porodu,“ vysvětluje. Mnohdy se také očekává, že ženy „vydrží vše“ pro blaho svého dítěte. „A to často i takové zákroky a chování, které není vůbec nutné,“ dodává.

Ženy jsou také často znejišťovány ve svých kompetencích matky, ve schopnosti porodit nebo se o dítě postarat. „Když následně přijdou domů, jsou samy, bez odborné pomoci, podpory, bez vlídného slova. Což je posilněno tím, že žijeme v nukleárních rodinách a nevidíme, jak to dělají ženy kolem nás. Proto se pak matky cítí samy, nemají se s kým poradit, mohou cítit splín, který se může prohlubovat do deprese – to vše jim velmi komplikuje život a vstup do mateřství,“ říká.

Dali mi cizího člověka

Následně Katku přesunuli na sterilní sál a porodní křeslo. „Chytili mi nohy a já z toho šoku okamžitě přestala cítit kontrakce. Dnes samozřejmě vím, že je to přirozená obrana při vyplavení adrenalinu a porod by se zase sám rozjel, až bych byla v bezpečí. Dcera se tedy narodila po řízeném tlačení, kdy mě bez souhlasu nastřihli a porodní asistentky mi skočily na břicho. Neměla jsem absolutní šanci se bránit. Dcera vyletěla najednou ven. Vůbec nechápu, jak jí zrotovala ramínka, prostě byla najednou venku,“ říká.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Miminko okamžitě odnesli „rozdýchat“. Podle lékařky byla dcera dvakrát přiškrcená omotaným pupečníkem. „Dotepání odmítnuto, prý byl pupečník krátký. Jak mohl být krátký, když byl dvakrát omotaný okolo krku?“ ptá se řečnicky.

Zjistila jsem, že dcera má poraněnou hlavu z toho, jak se mi snažili prasknout plodové obaly. Porodní asistentka jí na hlavičce vykroužila krvavou ránu.


„Apgar 10-10-10 (apgar skóre je bodovací systém, kterým lékaři a lékařky orientačně posuzují zdravotní stav novorozence těsně po porodu – 10-10-10 je nejlepší možný výsledek, pozn. red.). Samozřejmě dceru rozdýchávat nemuseli, jen bylo pro ně pohodlnější ošetřit ji stranou. I proto, že ze mě chtěli vytáhnout, a taky vytáhli, placentu. Dcera byla z mého pohledu neskutečně dlouho pryč, a když mi ji donesli bez mého svolení umytou a zabalenou, dali mi cizího člověka, který mi způsobil tolik bolesti, že jsem byla v naprostém šoku a nedokázala se radovat,“ popisuje.

porod, dítě, mimino, novorozeně
Zdroj: Needpix/volně k užití


Během „bondingu“ (Katka používá uvozovky – o skutečný bonding v jejím případě nešlo) ji bez umrtvení zašívali. „Sledovala jsem v slzách hodiny a prosila, ať už to skončí. Byla to další nekonečná hodina. Až následující den jsem zjistila, že má dcera poraněnou hlavu z toho, jak se mi snažili prasknout plodové obaly. Porodní asistentka jí na hlavičce vykroužila krvavou ránu. A moje šití bylo tak zprasené, že od toho lékaři na kontrole dávali ruce pryč a i osm let poté mě jizva občas trápí,“ zakončuje.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Ani druhá zkušenost v porodnici nebyla příjemná. Opět se setkala s necitlivým zacházením, konzervativními postupy, strašením, zbytečným nástřihem, bagatelizací svého zdravotního stavu i komentáři typu „že to moc prožívá“.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156383 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Trauma u porodu může ovlivnit vztah ženy a dítěte navždy.
  • Nadopovali ji léky, aniž by s ní konzultovali účinky, sestry byly agresivní a arogantní. Jaké zkušenosti si z porodnice odnáší naše další respondentky?
  • Záruky, které podle odborníků pomohou ženám ochránit se před takovým zacházením.
  • Které porodnice platí za ty progresivnější.
  • Jaké systémové kroky by pomohly k tomu, aby ženy mohly rodit s respektem a podle svých potřeb a přání. 
Domů
Sdílet
Diskuse